•Programul flexibil. Dand angajatilor o anumita flexibilitate a programului de lucru dovedeste ca va pasa de viata lor personala. In plus, daca permiteti ocazional angajatilor sa lucreze de acasa, poate fi un excelent factor motivator, facand zilele de lucru la birou mai productive si mai putin stresante.
•Cultivati distractia. Faceti din biroul dumneavoastra un loc interesant, organizand diverse concursuri, aniversari, si activitati de team building. Surprindeti-va angajatii comandand pranzul la birou sau incepand ziua cu cafea si prajituri in bucatarie. Fiti creativ.
•Incurajati micile iesiri in timpul programului. O mica pauza in rutina de zi cu zi poate invigora intreaga activitate. Luati si dumneavoastra scurte pauze si incurajati-i si pe ceilalti sa faca la fel. Faceti orice va ajuta sa uitati de proiectul la care lucrati: ascultati muzica, plimbati-va intr-un parc din apropiere, sau vizitati o librarie.
•Gasiti umorul chiar si in situatiile stresante. Faceti glume pe seama situatiilor dificile, sau pe seama greselilor facute; povestiti situatii comice in care ati fost prins; veti risipi tensiunea acumulata la birou pana atunci. De asemenea, poate fi un bun inceput pentru dumneavoastra si angajati sa discutati lucruri mai dificile, cu mai mult entuziasm si claritate.
•Luati in considerare aniversarile. Sarbatoriti ziua in care fiecare dintre angajati s-a alaturat echipei dumneavoastra. Aratati cat de mult apreciati contributia lor cu un mic cadou, o dovada de recunostinta pentru rolul pe care il au in companie.

•Organizati “coltul vesel”. Transformati un colt al salii de intalniri in colt vesel. Aici puteti posta desene, citate si poze comice.
Comentarii articol (8)