Conform Codului Fiscal (articolul 267 - Capitolul V Taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor si a autorizatiilor), nivelurile aplicabile taxei pentru emiterea certificatului de urbanism in anul fiscal 2007, pentru mediul urban, se stabilesc in functie de suprafata pentru care se elibereaza certificatul , astfel:
a). Pana la 150 m2, inclusiv - 3-4 lei;
b) Intre 151 si 250 m2, inclusiv - 4-5 lei;
c) Intre 251 si 500 m2, inclusiv - 5-7 lei;
d) Intre 501 si 750 m2, inclusiv - 7-8 lei;
e) Intre 751 si 1.000 m2, inclusiv - 8-10 lei;
f) Peste 1.000 m2 - 10 + 0,01 lei/m2 pentru fiecare m2 care depaseste 1.000 m2.
Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru o zona rurala este egala cu 50% din taxa stabilita pentru mediul urban, conform Codului fiscal.
Taxa pentru eliberarea unei autorizatii de construire pentru o cladire care urmeaza a fi folosita ca locuinta sau anexa la locuinta este egala cu 0,5% din valoarea autorizata a lucrarilor de constructii, conform Codului fiscal.
Baza de calcul pentru determinarea valorii autorizate a lucrarilor de constructii si instalatii aferente acestora este cea evidentiata la capitolul 4 - Cheltuieli pentru investitia de baza, subcapitolul 4.1. - Constructii si instalatii, in conformitate cu Structura devizului general, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 1.179/2002, care cuprinde cheltuielile aferente executiei tuturor obiectelor cuprinse in obiectivul de investitie:
- cladiri;
- constructii speciale;
- instalatii aferente constructiilor, precum: instalatii electrice, sanitare, instalatii interioare de alimentare cu gaze naturale, instalatii de incalzire, ventilare, climatizare, telefonie, PSI, radio-tv, intranet si alte tipuri de instalatii impuse de destinatia obiectivului.
Cheltuielile se desfasoara pe obiecte, iar delimitarea obiectelor se va face de catre proiectant.
Taxele pentru emiterea avizelor si acordurilor necesare in vederea emiterii acordului unic (conform fiselor tehnice), cerute prin certificatul de urbanism, atat cele din competenta de obtinere a emitentului autorizatiei, cat si cele care se asigura de solicitant se stabilesc de emitentii avizelor/acordurilor - respectiv de catre administratorii/furnizorii de utilitati urbane, precum si de catre serviciile publice descentralizate ale organelor centrale –, se calculeaza potrivit reglementarilor legale specifice fiecarui domeniu de avizare si se comunica emitentilor autorizatiilor de construire/desfiintare, care au obligatia de a le face cunoscute public si de a le comunica solicitantilor impreuna cu documentele insotitoare ale certificatului de urbanism.
____________________
Nota AvocatNet:
- Articolul are urmatorul fisier atasat:
1. Tabelul privind taxa pentru emiterea Certificatului de urbanism - Codul fiscal
- Articolul face parte dintr-o serie de articole in care descriem procedura de autorizare a lucrarilor de construire, care cuprinde:
1. Cererea pentru emiterea Autorizatiei de construire;
2. Obtinerea Certificatului de urbanism;
3. Avize si acorduri pentru autorizarea lucrarilor de constructii;
4. Proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de construire (PAC);
5 Depunerea documentatiei pentru autorizarea lucrarilor de construire;
6. Taxe in procedura de autorizare a lucrarilor de construire.
Comentarii articol (2)