O astfel de retea ar facilita accesul investitorilor la istoricul performantelor unei societati, la situatia finaciara a acesteia, precum si la evolutia participarilor la bursa.
Directiva 2004/109/CE privind armonizarea obligatiilor de transparenta in ceea ce priveste informatia referitoare la emitentii ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata lasa la latitudinea fiecaruia informatiile financiare care se regasesc in mecanismele nationale de stocare ale fiecarui stat membru. Comisia Europeana recomanda statelor membre sa interconecteze mecanismele nationale de stocare printr-o retea electronica. Membrii retelei vor trebui sa respecte anumite prevederi referitoare la: standarde minime de calitate, reguli de securitate, fiabilitatea sursei informatiilor, inregistrarea timpului si facilitati de acces pentru utilizatorii finali.
In vederea asigurarii unei lansari eficiente a retelei electronice, autoritatilor competente din statele membre ar trebui sa li se solicite pregatirea unui acord de administrare a retelei, care sa prevada conditiile esentiale privind crearea, functionarea si finantarea acesteia si, in special, desemnarea unui organism insarcinat cu gestionarea zilnica a retelei.
De asemenea, este necesara stabilirea unor standarde minime de calitate privind stocarea la nivel national a informatiilor reglementate pentru a asigura functionarea adecvata a retelei electronice si a garanta utilizatorilor respectivei retele accesul la servicii comparabile in cadrul Comunitatii.
Mecanismele de stocare ar trebui sa prevada utilizarea unor formate si modele prestabilite, in scopul de a facilita etichetarea electronica automata, marcarea datei si a orei si prelucrarea ulterioara a informatiilor inregistrate. In plus, pentru a facilita accesul la informatiile stocate de catre utilizatorii finali, ar trebui create instrumente adecvate de cautare si de oferire de asistenta tehnica. In vederea asigurarii coerentei sistemului, standardele ar trebui sa fie, pe cat posibil, identice, atat in ceea ce priveste mecanismele de stocare incluse in retea, cat si organismul insarcinat cu gestionarea zilnica a platformei de retea.
Mecanismele de stocare ar trebui sa dispuna de posibilitatea de stabilire a propriei politici de preturi. Cu toate acestea, politica de preturi a acestora nu trebuie sa creeze discriminari intre utilizatorii finali care au acces la informatiile proprii in mod direct, prin intermediul punctului de acces national, si utilizatorii care au acces indirect la informatii, prin intermediul punctului de acces unic din cadrul retelei electronice.
Un rol important il va avea Comitetului autoritatilor europene de reglementare a pietelor valorilor mobiliare (CERVM). CERVM va stabili orientarile privind dezvoltarea ulterioara a retelei, pana in 2010. Aceasta retea ar putea fi transformata intr-un ghiseu unic care va permite accesul la informatiile financiare referitoare la societatile cotate la bursa. Statelor membre ar trebui sa li se solicite transmiterea catre Comisie a informatiilor relevante, astfel incat aceasta din urma sa realizeze o monitorizare stricta a situatiei si sa evalueze necesitatea luarii unor masuri viitoare.
Comentarii articol (0)