Ministerul Internelor si Reformei Administrative a publicat pe internet proiectul unui cod de procedura administrativa care inglobeaza parti din cele doua legi dar prevede abrogarea lor ca legi in sine.
Reprezentantii Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului, Comitetul Helsinki, spun ca aceste doua legi sunt prea importante in special in prevenirea actelor de coruptie pentru a fi inglobate intr-un cod obscur.
Legile transparentei, pierdute?
Diana Hatneanu director executiv APADOR-CH explica: "E grav ca se incearca abrogarea si introducerea dispozitiilor respective in acest Cod de Procedura Administrativa."
"In primul rand pentru ca e vorba de niste niste domenii speciale care merita sa aiba legi speciale care sa fie cunoscute de cetateni ca atare, nu pierdute intr-un document stufos, tehnic, pe care nu toata lumea il stie, cum este Codul de Procedura Administrativa."
“In plus, e clar ca, daca se introduce legea accesului la informatii disparat, in diverse locuri prin acest Cod de Procedura Administrativa, ea se va referi numai la administratie."
"Iar legea accesului la informatii 544/2001 acopera in prezent si puterea legislativa si puterea judecatoreasca, nu doar administratia.”
Diana Hatneanu mai spune ca simpla existenta a legii liberului acces la informatii garanteaza un control asupra actelor decizionale ale autoritatilor.
La fel si legea transparentei decizionale.
Pe de alta parte, legea liberului acces la informatii de inters public s-a dovedit in multe cazuri foarte neconvenabila functionarilor si institutiilor publice.
Doar 10 zile pentru dezbaterea publica
Initiatorul proiectului, Ministerul Internelor, a trimis fundamentarea pentru politici publice a acestui proiect si la Secretariatul General al Guvernului.
Victor Giosan, secretar de stat la departamentul pentru politici publice din cadrul Secretariatului General al Guvernului a declarat la BBC: "Nu proiectul a fost avizat de Departamentul de Politici Publice al Secretariatului Guvernului."
"Noi am primit acum doua saptamani un text care cuprinde doar tezele prealabile referitoare la Codul Administrativ, teze care tin loc de document de politica publica."
"Pentru asta a fost sesizat D.P.P.-ul. Directia de Politici Publice a S.G.G. a facut unele observatii si a trimis documentul inapoi."
"Probabil, pe baza acestor observatii va fi redactata forma finala a Codului Administrativ", a declarat Victor Giosan.
Reprezentantii ministerului de interne spun ca noul cod de procedura administrativa este doar in faza de propunere si ca asociatiile civice si persoanele fizice sunt invitate sa faca sugestii si amendamente la acest proiect.
Asociatia pentru apararea drepturilor omului APADOR-CH atrage atentia ca ministerul a lasat pentru dezbaterile publice un termen minimum, de zece zile, insuficient in opinia asociatiei pentru o documentare si o dezbatere pe masura importantei unui asemenea proiect.
Comentarii articol (0)