Din informațiile furnizate de organizația neguvernamentală APADOR-CH, printr-un proiect derulat împreună cu Ministerul Administrației și Internelor (MAI) și care beneficiază de finanțare europeană, Secretariatul General al Guvernului (SGG) vrea să crească, cel puțin teoretic, gradul de transparență a guvernării.
Există o îndoială, deoarece cel puțin una dintre acțiunile din proiect, respectiv modificarea normelor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, “pare să arate contrariul, adică să restrângă accesul cetățenilor la informațiile publice”, potrivit celor de la APADOR-CH.
Prima dintre modificările aduse normelor de aplicare a Legii nr. 544/2001 stabilește o nouă obligație pentru cei ce solicită autorităților informații publice. Este vorba, mai exact, despre obligația de a face, după cum apare în proiect, “dovada solicitărilor formulate în acest temei pentru a avea acces la fondul documentaristic al autorităţii sau al instituţiei publice”.
Asta înseamnă că cei interesați de obținerea de informații publice vor fi nevoiți să aducă o dovadă sau adeverință care să ateste interesul documentar, acest lucru fiind considerat de cei de la APADOR-CH ilegal și absurd, în condițiile în care cineva ce face cercetări pe cont propriu ar trebui să-și elibereze singur un astfel de document.
Apoi, proiectul de modificare a normelor Legii nr. 544/2001 mai prevede și faptul că informațiile de interes public se vor furniza în forma în care sunt deținute de instituția publică, ceea i-a făcut pe reprezentanții APADOR-CH să se teamă că, după intrarea în vigoare a măsurilor cuprinse în proiect, autoritățile nu vor mai pune la dispoziția publicului diverse date statistice (de exemplu, numărul controalelor efectuate la firme într-o perioadă de timp).
De asemenea, proiectul stabilește și că solicitările de furnizare a unor date de interes public vor putea fi refuzate de către autorități și în situațiile în care acestea bănuiesc că datele de identificare ale solicitantului nu sunt reale, iar acest lucru va duce, cu siguranță, la abuzuri.
Îngrijorările celor de la APADOR-CH sunt motivate și de faptul că SGG și MAI au organizat o consultare publică (numărul participanților fiind limitat la 25), dar modificările conținute de proiect nu au fost publicate, acestea fiind transmise doar participanților la consultări.
APADOR-CH este, după cum informează pe site-ul propriu, o organizație non-guvernamentală înființată în 1990 în România, care acționează pentru protecția drepturilor omului și pentru stabilirea echilibrului atunci când aceste drepturi sunt încălcate sau sunt în pericol de a fi încălcate.
Comentarii articol (2)