Autor Vasile COMAN
Aceasta inseamna ca atunci cand leul tinde sa se aprecieze sau deprecieze prea mult, cum s-a intamplat mai intai in vara, cand a castigat peste 10%, banca centrala va interveni pe piata pentru a regla acest lucru.
Isarescu a recunoscut din nou ca in vara Banca Centrala a intervenit, intr-adevar, pentru a opri aprecierea leului, dupa ce a dat mai multe semnale, declarat ca acel nivel de 3,1 lei pentru un dolar era nesustenabil. Iata ca acum leul a ajuns sa intre pe o tendinta inversta, depreciindu-se cu peste 15% si toata lumea este sigura ca banca centrala a intervenit ieri pentru a mai opri moneda nationala sa se prabuseasca prea tare.
Cum intervine BNR, daca interventia este directa pe piata valutara sau doar pe piata monetara, prin cresterea dobanzilor si sterilizarea excesului de lei, este o problema de finete, de tuning de politica a bancii centrale. Se pare ca, de data aceasta, BNR a ales sa nu intervina pe piata valutara, pentru simplul fapt ca a constatat ca este vorba de niste actiuni speculative ale unor mari banci de investitii americane care incearca sa-si marcheze profitul, adica sa vanda leii pe care i-a cumparat-o in vara la un curs avantajos si sa castige, de asemenea din diferentialul de dobanda.
Asa incat banca centrala prefera sa nu aprecieze leul, pentru a nu face jocul speculatorilor, ci sa actioneze pe alta parte, adica pe piata monetara, prin retragerea excesului de lichiditate in lei. Aceasta manevra duce, de asemenea, la corectia cursului de schimb, prin influentarea dobanzilor. In concluzie, se asteapta ca in urmatoarea perioada cursul sa aiba o tendinta de apreciere si in general volatilitatea mare a cursului se va pastra, adica vom face fata in continuare atat de aprecieri cat si de deprecieri ale cursului.
Asa incat sfatul pentru cei care s-au gandit serios in aceasta perioada sa vanda valuta este urmatoarea: nu o faceti, pentru ca sunteti la spartul targului. Mai precis, s-ar putea sa regretati in urmatoarea perioada. Pentru ca, in ciuda sentimentului de panica ce s-a creat in ultima vreme pe piata valutara, reprezentantii bancii centrale au tinut astazi sa dea un semnal foarte clar de siguranta: cursul valutar nu ne pune probleme, asa incat nici vorba ca banca centrala sa se intruneasca intr-un consiliu de urgenta, asa cum au circulat zvonuri pe piata bancara. Pentru ca, precizeaza reprezentantii BNR, daca s-ar intampla acest lucru, semnalul ar fi ca, intr-adevar, am avea de-a face cu o criza financiara, ceea ce nu este cazul.
Siguranta ca BNR poate stapani cursul valutar deriva in primul rand din faptul ca politica bancii centrale este aceea de a avea un anumit control si asupra cursului, o asa numita politica de manage floting si nu aceea de a lasa cursul liber, un free floting, cum s-a crezut initial. Acest lucru permite bancii centrale sa pastreze curstul intr-o banda confortabila, care sa nu ameninte indicatorii macroeconomici. In acelasi timp, banca centrala are suficiente rezerve valutare pentru a contracara usor miscarile de retragere de pe piata a speculatorilor.
Insa dincolo de fineturile politicii fiscale si monetare, un lucru ramane sigur. Daca vreti sa faceti economii in banci, pastrati-va increderea in leu, intrucat acesta isi va pastra tendinta de apreciere pe termen lung. Daca vreti sa va faceti un credit, atunci trebuie sa va ganditi ca va trebui sa faceti fata acelor fluctuatii dese, in cazul alegerii unui credit in valuta, mai ieftin decat unul in lei. Ceea ce inseamna ca in unele luni rata de plata va fi mai mare, dar va scadea in urmatoarele luni.
Comentarii articol (0)