TITLUL I
PRINCIPIILE SI LIMITELE APLICARII LEGII PROCESUAL PENALE
Art. 1. Scopul Codului de procedura penala
(1) Prezentul Cod stabileste normele de procedura penala obligatorii pentru organele judiciare penale, parþi, precum si pentru toþi ceilalþi participanþi la procesul penal.
(2) Normele de procedura penala au ca scop reglementarea desfasurarii unui proces penal echitabil astfel incat nicio persoana nevinovata sa nu fie condamnata, iar persoana care a savarsit o infracþiune sa fie condamnata potrivit normelor penale, in baza unor proceduri desfasurate in baza legii.
(3) Normele de procedura penala urmaresc asigurarea eficienþei procesului penal, garantand, in acelasi timp, drepturile suspectului sau inculpatului si ale persoanei vatamate intr-o maniera compatibila cu prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, ale celorlalte reglementari comunitare, precum si cu pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte.
Art. 2. Legalitatea procesului penal
(1) Procesul penal se desfasoara potrivit dispoziþiilor legale.
(2) Deciziile organelor judiciare penale nu se pot baza pe mijloace de proba obþinute prin incalcarea legii, a drepturilor si libertaþilor fundamentale prevazute in Constituþie sau in tratatele si convenþiile internaþionale la care Romania este parte.
Art. 3. Separarea funcþiilor judiciare
(1) In procesul penal funcþiile de urmarire penala si judecata se exercita independent in faze procesuale distincte.
(2) In desfasurarea procesului penal exercitarea funcþiei de urmarire este incompatibila cu exercitarea funcþiei de judecata.
(3) In exercitarea funcþiei de urmarire, procurorul si poliþistii strang probele necesare pentru a se constata daca exista sau nu temeiuri de sesizare a instanþei.
(4) Asupra regularitaþii actului de sesizare, precum si asupra legalitaþii si temeiniciei probelor pe care se bazeaza actul de sesizare se pronunþa judecatorul de Camera preliminara.
(5) Asupra actelor si masurilor din cadrul urmaririi penale, care restrang drepturile si libertaþile fundamentale ale persoanei, dispune judecatorul de drepturi si libertaþi.
(6) Judecata se realizeaza de catre instanþa, in complete legal constituite, prevazute de lege.
Art. 4. Prezumþia de nevinovaþie
(1) Orice persoana acuzata de savarsirea unei infracþiuni este prezumata nevinovata pana la stabilirea legala a vinovaþiei sale printr-o hotarare penala definitiva a instanþei competente.
(2) Orice indoiala in formarea convingerii organelor judiciare se interpreteaza in favoarea suspectului sau inculpatului.
Art. 5. Aflarea adevarului
(1) Organele judiciare au obligaþia de a stabili, pe baza de probe, elementele de fapt necesare pentru pronunþarea unei hotarari legale.
(2) Organele judiciare au obligaþia de a strange si de a administra mijloace de proba atat in favoarea, cat si in defavoarea inculpatului.
Art. 6. Autoritatea de lucru judecat
(1) Nicio persoana nu poate fi urmarita si judecata pentru savarsirea unei infracþiuni atunci cand faþa de acea persoana s-a pronunþat anterior o hotarare penala definitiva privind aceeasi fapta.
(2) O hotarare judecatoreasca definitiva poate fi revizuita prin cai de atac extraordinare numai in favoarea persoanei condamnate, cu excepþia cazurilor in care prin lege se prevede altfel.
Art. 7. Obligativitatea acþiunii penale
(1) Procurorul este obligat sa puna in miscare si sa exercite acþiunea penala din oficiu atunci cand exista probe din care rezulta motive verosimile de a crede ca o persoana a savarsit o infracþiune.
(2) In cazurile si in condiþiile prevazute expres de lege, procurorul poate renunþa la exerciþiul acþiunii penale atunci cand, in raport cu elementele concrete ale cauzei, nu exista un interes public in urmarirea suspectului sau inculpatului.
(3) In cazurile prevazute expres de lege, procurorul pune in miscare si exercita acþiunea penala doar dupa depunerea plangerii prealabile a persoanei vatamate sau dupa obþinerea autorizarii organului competent.
Art. 8. Termenul rezonabil al procesului penal
(1) Organele judiciare au obligaþia de a desfasura urmarirea penala si judecata intr-un termen rezonabil, cu respectarea garanþiilor procesuale si a drepturilor fiecarei parþi.
(2) Organele judiciare au obligaþia de a desfasura activitaþile procesuale si de a asigura exercitarea drepturilor parþilor fara intarzieri nejustificate.
(3) Arestarea preventiva sau orice privare de libertate necesara bunei desfasurari a procesului penal va fi redusa la cel mai scurt timp posibil.
Art. 9. Dreptul la libertate si siguranþa
(1) In cursul procesului penal este garantat dreptul oricarei persoane la libertate si siguranþa.
(2) Orice masura privativa sau restrictiva de libertate se dispune in mod excepþional si doar in cazurile si in condiþiile prevazute de lege, prin dispoziþia sau sub controlul efectiv al unui judecator.
(3) Orice persoana arestata are dreptul de a fi informata in cel mai scurt timp, si intr-o limba pe care o inþelege, asupra motivelor arestarii sale si are dreptul de a formula contestaþie impotriva dispunerii acestei masuri.
(4) Atunci cand se constata ca o masura privativa sau restrictiva de libertate a fost dispusa in mod ilegal, organele judiciare au obligaþia de a pune de indata in libertate pe cel arestat sau de a dispune ridicarea imediata a masurii.
(5) Orice persoana faþa de care s-a dispus, in mod ilegal sau pe nedrept, in cursul procesului penal, o masura privativa sau restrictiva de libertate, are dreptul la repararea pagubei suferite, in condiþiile prevazute de lege.
Art. 10. Dreptul la aparare al suspectului si inculpatului
(1) Organele judiciare au obligaþia de a asigura exercitarea deplina si efectiva a dreptului la aparare de catre suspect, inculpat si de catre celelalte parþi in tot cursul procesului penal. Aparatorul suspectului sau inculpatului are dreptul sa dispuna de timpul si inlesnirile necesare pregatirii apararii.
(2) Suspectul are dreptul de a fi informat, inainte de a fi ascultat, despre fapta pentru care este cercetat si incadrarea juridica a acesteia. Inculpatul are dreptul de a fi informat in cel mai scurt timp despre natura si cauza acuzaþiei aduse impotriva sa. Acuzaþia se comunica si inaintea oricarei ascultari.
(3) Suspectul si inculpatul au dreptul de a se apara ei insisi sau de a fi asistaþi de aparator.
(4) Inculpatului trebuie sa i se asigure dreptul de a face o declaraþie privitoare la acuzaþia ce i se aduce si dreptul de a prezenta toate probele in apararea sa.
Art. 11. Respectarea demnitaþii umane si a vieþii private
(1) Orice persoana care se afla in curs de urmarire penala sau de judecata trebuie tratata cu respectarea demnitaþii umane. Supunerea la tortura sau la tratamente cu cruzime, inumane ori degradante este pedepsita de lege.
(2) Respectarea vieþii private, a domiciliului si a corespondenþei sunt garantate. Restrangerea exercitarii acestor drepturi nu este admisa decat in condiþiile legii si daca aceasta este proporþionala si necesara intr-o societate democratica.
Art. 12. Limba oficiala si dreptul la interpret
(1) Limba oficiala in procesul penal este limba romana.
(2) In faþa organelor judiciare se asigura parþilor si altor persoane chemate in proces folosirea limbii materne, actele procedurale intocmindu-se in limba romana.
(3) Parþilor care nu vorbesc sau nu inþeleg limba romana ori nu se pot exprima li se asigura, in mod gratuit, posibilitatea de a lua cunostinþa de piesele dosarului, dreptul de a vorbi, precum si dreptul de a pune concluzii in instanþa, prin interpret.
Art. 13. Aplicarea legii procesual penale in timp
Legea procesual penala se aplica in procesul penal, actelor efectuate si masurilor dispuse, de la intrarea ei in vigoare si pana in momentul iesirii din vigoare.
Comentarii articol (0)