avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... care lege stabileste lista calitatilor posibile ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

care lege stabileste lista calitatilor posibile intr-un dosar penal?

Care este legea, hotararea sau regulamentul care stabileste lista calitatilor posibile pe care partile dintr-un dosar penal le poate avea?

Am cerut judecatorului de drepturi si libertati sa-mi consemneze calitatea de nevinovat, deoarece in dosarul penal din care s-a intentat actiunea care se judeca, nu mai am nici o calitate, si beneficiez oricum de prezumtia de nevinovatie, si prin urmare nici in dosarul acesta nu mai am calitate procesuala pasiva


ART. 29 c.p.p.
Participanţii în procesul penal
Participanţii în procesul penal sunt: organele judiciare, avocatul, părţile, subiecţii procesuali principali, precum şi alţi subiecţi procesuali.
ART. 30
Organele judiciare
Organele specializate ale statului care realizează activitatea judiciară sunt:
a) organele de cercetare penală;
b) procurorul;
c) judecătorul de drepturi şi libertăţi;
d) judecătorul de cameră preliminară;
e) instanţele judecătoreşti.
#M2
ART. 31
Avocatul
Avocatul asistă sau reprezintă părţile ori subiecţii procesuali în condiţiile legii.
#B
ART. 32
Părţile
(1) Părţile sunt subiecţii procesuali care exercită sau împotriva cărora se exercită o acţiune judiciară.
(2) Părţile din procesul penal sunt inculpatul, partea civilă şi partea responsabilă civilmente.
ART. 33
Subiecţii procesuali principali
(1) Subiecţii procesuali principali sunt suspectul şi persoana vătămată.
(2) Subiecţii procesuali principali au aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi părţile, cu excepţia celor pe care legea le acordă numai acestora.
ART. 34
Alţi subiecţi procesuali
În afara participanţilor prevăzuţi la art. 33, sunt subiecţi procesuali: martorul, expertul, interpretul, agentul procedural, organele speciale de constatare, precum şi orice alte persoane sau organe prevăzute de lege având anumite drepturi, obligaţii sau atribuţii în procedurile judiciare penale.
Multumesc, dar aceasta nu-mi raspunde la intrebare. Sa pun intrebarea altfel:

sub ce calitati pot cere sa fiu inscris in acest proces si evidenta publica daca n-am calitate procesuala. Eu insist sa fiu adresat ca "nevinovat", pentru ca asta e calitatea mea, tocmai fiindca suna aberant deoarece nu am calitatea procesuala pasiva si nu sunt condamnat, dar procesul continua...

prin urmare doresc sa stiu daca exista lege, hotarare sau regulament care se poate opune principiului disponibilitatii in acest caz in care legea nu prevede...

Nu pot fi intimat deoarece aceasta este calitatea partii intr-o cale de atac, daca are calitate procesuala...

P.S. O sa fac o cerere de informare la instanta si revin...
Ultima modificare: Luni, 28 Decembrie 2015
eusaisapte, utilizator
Nu exista calitatea procesuala numita ”nevinovat”, orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăţiei sale printr-o hotărâre penală definitivă, in cursul procesului penal persoana cu privire la care, din datele şi probele existente în cauză, rezultă bănuiala rezonabilă că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală se numeşte suspect, iar persoana împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală devine parte în procesul penal şi se numeşte inculpat.
aveti dreptate, dar nici nu ti se poate acorda una din calitatile procesuale pe care conform legii nu le ai
Efectuarea in continuare a urmaririi penale impotriva unei persoane sau punerea în mișcare a acțiunii penale, sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, care sunt necesare pentru crearea unui cadru procesual legal în vederea administrarii de probatorii sau propunerii unor măsuri preventive, activitati care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Participantii la procesul penal Pocmoc Pocmoc Buna, as dori sa va intreb daca in ncpp participantii la procesul penal , adica procurorul, instantele de judecata, inculpatul, partea civila, partea ... (vezi toată discuția)
Lamurire aspecte procedurale voldvold voldvold Buna dimineata! In urma cu ceva timp am facut plangere pe cale extraordinara la procurorul general acuzand institutii ale statului. Plangerea a fost remisa ... (vezi toată discuția)
Ce calitate am in dosarul penal daca s-a dispus renuntarea la urmarirea penala? eusaisapte eusaisapte Am primit ordonanta de renuntare la urmarirea penala care este intemeiata in drept pe art. 318 (1)(2) raportat la art. 314 b) din CPP Ce calitate am acum in ... (vezi toată discuția)