avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Participantii la procesul penal
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Participantii la procesul penal

Buna, as dori sa va intreb daca in ncpp participantii la procesul penal , adica procurorul, instantele de judecata, inculpatul, partea civila, partea responsabila civilmente raman la fel ca in vechea reglementare sau s-a schimbat ceva? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 23:40, 3 Aprilie 2018

TITLUL III
Participanţii în procesul penal


CAPITOLUL I
Dispoziţii generale

ART. 29
Participanţii în procesul penal
Participanţii în procesul penal sunt: organele judiciare, avocatul, părţile, subiecţii procesuali principali, precum şi alţi subiecţi procesuali.

ART. 30
Organele judiciare
Organele specializate ale statului care realizează activitatea judiciară sunt:
a) organele de cercetare penală;
b) procurorul;
c) judecătorul de drepturi şi libertăţi;
d) judecătorul de cameră preliminară;
e) instanţele judecătoreşti.

ART. 31
Avocatul
Avocatul asistă sau reprezintă părţile ori subiecţii procesuali în condiţiile legii.

ART. 32
Părţile
(1) Părţile sunt subiecţii procesuali care exercită sau împotriva cărora se exercită o acţiune judiciară.
(2) Părţile din procesul penal sunt inculpatul, partea civilă şi partea responsabilă civilmente.

ART. 33
Subiecţii procesuali principali
(1) Subiecţii procesuali principali sunt suspectul şi persoana vătămată.
(2) Subiecţii procesuali principali au aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi părţile, cu excepţia celor pe care legea le acordă numai acestora.

ART. 34
Alţi subiecţi procesuali
În afara participanţilor prevăzuţi la art. 33, sunt subiecţi procesuali: martorul, expertul, interpretul, agentul procedural, organele speciale de constatare, precum şi orice alte persoane sau organe prevăzute de lege având anumite drepturi, obligaţii sau atribuţii în procedurile judiciare penale.
Pe mine ma intereseaza daca partile enumerate mai sus de mine raman la fel ca in vechea reglementare in teorie sau s-a schimbat? De ex definitia inculpatului si toate precizarile legate de catre acesta au ramas la fel sau odata cu intrarea in vigoare a noilor coduri s/a schimbat si continutul vechilor art sau au ramas la fel doar ca s/au schimbat doar numar art in cpp.
Sunt la fel, acești participanți au aceleași calități în procesul penal, dacă aceata este întrebarea.
N.C.P.P. aduce modificari substantiale in cazul participantilor la procesul penal raportat la vechiul cod. Dupa cum vedeti din art. enumerate la organele judiciare pe langa instantele judecatoresti si organele de urmarire penala apar judecatorul de drepturi si libertati si cel de camera preliminara. Partile in procesul penal:inculpatul, partea civila si partea responsabila civilmente au fost definite si indicate drepturile si obligatiile acestora.
Printre participantii la procesul penal alaturi de parti apar si subiectii procesuali principali: suspectul si persoana vatamata, dar si alti subiecti procesuali: martorul, expertul, interpretul, agentul procedural, organele de constatare etc. carora le sunt aratate drepturile si obligatiile lor specifice.
Avocatul isi gaseste locul printre participantii la procesul penal, fiindu-i definit rolul, pozitia si atributiile, acesta asista sau reprezinta partile ori subiectii procesuali principali in procesul penal in conditiile legii.
Dar in cazul instantelor judecatoresti, a procurorului, a părţile din procesul penal sunt inculpatul, partea civilă şi partea responsabilă civilmente care erau si in vechea reglementare a ramas la fel sau NCPP le/a adus si lor modificari? Pe mine ma intereseaza pt lucrarea de licenta, trebuie sa o corectez, eu am facut-o anu trecut dar nu am mai intrat in licenta si acum trebuie sa o modific cu noua reglementare. Si nu stiu daca partile enumerate mai sus de mine au ramas la fel sau daca s/a schimbat ceva si la ele.

Alte discuții în legătură

Care lege stabileste lista calitatilor posibile intr-un dosar penal? eusaisapte eusaisapte Care este legea, hotararea sau regulamentul care stabileste lista calitatilor posibile pe care partile dintr-un dosar penal le poate avea? Am cerut ... (vezi toată discuția)
Capacitatea de a fi ascultat în calitate de martor blondul72 blondul72 Organul de cercetare penală al poliției judiciare (polițistul) poate fi ascultat în calitate de martor cu privire la îndeplinirea unui act de urmărire ... (vezi toată discuția)