avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Reprezentarea in procesul penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Reprezentarea in procesul penal

Intr-un proces penal, inculpatul nu doreste sa dea nicio declaratie, nici sa vorbeasca in vreun fel.
Inculpatul doreste sa isi numeasca un reprezentant care sa vorbeasca pentru el.
Bineinteles, va exista si un avocat.

Este posibila reprezentarea ... in situatia in care si inculpatul si reprezentantul sunt prezenti?
Adica, este obligatoriu ca inculpatul sa fie absent pentru a fi permisa reprezentarea conform art. 174 C.pen. ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela PĂDURARIU , Alte profesii 15:18, 17 Martie 2010
Reprezentarea unui invinuit/inculpat este posibila doar de catre avocat si numai atunci cand prezenta invinuitului/inculpatului nu este obligatorie, este un proces penal si nu unul civil in care reprezentarea oricareia dintre partile procesului - reclamant sau parat poate fi efectuata de orice persoana in baza unei procuri speciale.
Reprezentantul inculpatului nu poate face declaratii in numele inculpatului.
Este vorba despre art. 174 C.pr.pen.
Acest text se refera nu numai la reprezentarea inculpatului ci si la reprezentarea celorlalte parti din proces, inclusiv partea civila care poate fi facuta prin orice persoana cu procura speciala. ;)
Ultima modificare: Marți, 16 Martie 2010
Corina Capotã, Avocat
In cursul judecatii inculpatul poate fi reprezentat, cu exceptia cazurilor cand prezenta sa este obligatorie.Daca inculpatul nu doreste sa dea declaratie va fi prezent si se va consemna aces fapt.Este mai mult decat evident ca avocatul nu poate da declaratii in locul clientului sau pentru ca declaratia este personala.
Reprezentarea opereaza efectiv cand inculpatul este lipsa, iar cand este prezent va fi asistat de aparator.Faptul ca in cursul procesului penal aparatorul formuleaza intrebari partii vatamate, martorilor, formuleaza cereri in numele clientului sau, reprezinta iata o modalitate de reprezentare a intereselor clientului sau in fata instantei.
Reprezentarea unui invinuit/inculpat este posibila doar de catre avocat

Afirmatia este in contradictie cu prevederile art. 174 C.pen.

Singura diferenta dintre un avocat si un reprezentant este ca acesta din urma nu poate pune concluzii. Bineinteles, cind prezenta invinuitului/inculpatului este obligatorie (arestati, etc.) atunci reprezentarea nu este posibila.
De asemenea, reprezentantul poate face orice acte, mai putin cele "intuitu personae" sau unele renuntari.

Eu eram curios. totusi ... in cazul in care un inculpat solicita ca reprezentantul sau conventional (nu avocatul) sa fie prezent si sa indeplineasca procedurile in locul sau.
Vorbesc de procedurile permise, nu de cele care nu sunt permise.
Nu reusesc sa gasesc norma prohibitiva.

Inculpatul isi poate constitui echipa de aparare cum pofteste.

Alberto Kurtyan
Parerea mea mi-am exprimat-o mai sus:
Invinuitul/inculpatul nu poate fi reprezentat de o alta persoana in afara de avocat! Actiunea penala declansata impotriva inculpatului este personala astfel ca nimeni nu poate sa-l reprezinte pe inculpat, sa dea declaratii in numele lui pentru faptele savarsite de inculpat sau sa vorbeasca in locul sau, cu exceptia avocatului, mai putin in cazurile in care prezenta inculpatului este obligatorie.
Daca inculpatul nu doreste sa dea declaratii, este dreptul sau prevazut de art. 70 C.pr.pen.
Procesul penal are reguli diferite fata de procesul civil! ;)
Alberto, nu vei gasi nicio norma prohibitiva fiindca ea nu exista.
Acesti reprezentanti conventionali, alaturi de reprezentantii legali, sunt niste inlocuitori ai subiectilor particulari principali, care din varii motive nu pot participa la unele activitati in cadrul desfasurarii procesului penal. Reprezentati conventionali devin si ei subiecti ai procesului penal( nu si parti in proces!), cu pozitii procesuale diferite.
In privinta reprezentarii invinuitului sau inculpatului in faza de up si a judecatii, iti recomand calduros (si nu doar tie, fiindca vad ca "reprezentarea conventionala" in procesul penala este o mare necunoscuta ptr. multi) sa-l citesti pe V.Dongoroz s.a. in "Explicatii teoretice si practice ale Cpp - Partea generala" vol.I, Editura Academiei Romane, Buc. 1975, apoi pe...N. Volonciu "Tratat de procedura penala - Partea generala, vol.I ed. Paideia Buc.1993 pag. 38 * (*aici vei gasi precizari f importante privind forma prin care reprezentantul conventional neavocat poate reprezenta ORICE parte in procesul penal..respectiv prin incheierea unui mandat judiciar sau procura speciala). Evident....cu respectarea prev.174 Cpp.
Ultima modificare: Marți, 16 Martie 2010
Gabriela PĂDURARIU, Alte profesii

Alte discuții în legătură

Reprezentare Ramona1982 Ramona1982 in procesul penal privind infr de ultraj sotia poate sa reprezinte sotul? (vezi toată discuția)
Parte civila intr-un proces penal lotica lotica Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti ce inseamna sa te constitui parte civila intr-un proces penal.Care este baza legala? (vezi toată discuția)
Sechestru asigurator ;urmarire penala pentru evaziune fiscala . gabriellapreda gabriellapreda Buna ziua. Sotul meu,administratorul unei firme , este urmarit penal pentru evaziune fiscala ,motiv pentru care s-a instituit sechestru asigurator pe ... (vezi toată discuția)