Buna ziua.
Sotul meu,administratorul unei firme , este urmarit penal pentru evaziune fiscala ,motiv pentru care s-a instituit sechestru asigurator pe locuinta noastra(si alte bunuri mobile ale firmei).Ce inseamna acest lucru ? Putem ajunge in situatia de a pierde casa?
Da ,este posibil sa pierdeti casa.
În contra măsurii asigurătorii luate şi a modului de aducere la îndeplinire a acesteia, învinuitul sau inculpatul, partea responsabilă civilmente, precum şi orice altă persoană interesată se pot plânge procurorului sau instanţei de judecată, în orice fază a procesului penal,va sfatuiesc sa va angajati avocat care sa il asiste inca din faza de urmarire penala.
ART. 163 c.p.p.
Măsurile asigurătorii
#M50
Măsurile asigurătorii se iau în cursul procesului penal de procuror sau de instanţa de judecată şi constau în indisponibilizarea, prin instituirea unui sechestru, a bunurilor mobile şi imobile, în vederea confiscării speciale, a reparării pagubei produse prin infracţiune, precum şi pentru garantarea executării pedepsei amenzii.
#B
Măsurile asigurătorii în vederea reparării pagubei se pot lua asupra bunurilor învinuitului sau inculpatului şi ale persoanei responsabile civilmente, până la concurenţa valorii probabile a pagubei.
Măsurile asigurătorii pentru garantarea executării pedepsei amenzii se iau numai asupra bunurilor învinuitului sau inculpatului.
Nu pot fi sechestrate bunuri care aparţin unei unităţi dintre cele la care se referă art. 145 din Codul penal, precum şi cele exceptate de lege.
Măsurile asigurătorii în vederea reparării pagubei se pot lua la cererea părţii civile sau din oficiu.
Luarea măsurilor asigurătorii este obligatorie:
#M36
a) *** Abrogată
#B
b) în cazul în care cel vătămat este o persoană lipsită de capacitate de exerciţiu sau cu capacitate de exerciţiu restrânsă.
Masurile asiguratorii in cursul procesului penal se dispun fie in vederea confiscarii speciale, a repararii pagubei produse prin infractiune sau pentru garantarea executarii pedepsei amenzii.
Trebuie sa cititi cu atentie actul prin care s-a dispus aceasta masura, procesul verbal de sechestru, care in mod obisnuit trebuie sa va fie comunicate.
De asemenea, aveti posibilitatea sa contestati actul prin care a fost dipusa aceasta masura.
Din pacate, daca sotul dvs. va fi gasit vinovat de savarsirea infractiunii exista riscul sa va pierdeti casa.
Sunt mai multe aspecte care trebuie avute in vedere intr-o astfel de situatie, motiv pentru care va recomand sa apelati la serviciile unui avocat.
Va multumesc pentru raspunsul prompt.Dar,spuneti-mi va rog ,daca societatea este doar pe numele sotului meu ,iar locuinta este bun comun ,are acest lucru vreo relevanta ?