avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Masura sechestrului asigurator
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Masura sechestrului asigurator

Buna

Acum aprox 1 luna si jumatate s-a dispus prin ordonanta emisa de catre procuror, masura sechestrului asigurator asupra unu bun aflat in proprietatea mea, si anume, un automobil VW Jetta.Aceasta masura a fost luata deoarece sunt cercetata penal pentru complicitate la fals informatic si inselaciune, deoarece iin 2006 am facut parte dintr-un grup infractional, care avea drept scop inducerea in eroare a unor persoane straine, prin intermediul internetului.In acest fel a fost produs un prejudiciu de aprox 16.000 dolari(doar 1% din aceasta suma a ajuns la mine, restul au mers catre capii retelei respective, insa nu am dovezi care sa ateste acest lucru).Am facut o plangere impotriva ordonantei procurorului, pe care am inaintat-o in data de 16.07.2012, procurorului sef.
As vrea sa stiu in cat timp legal se da raspunsul la o astfel de plangere.
Daca masura sechestrului asigrator este obligatorie, deoarece am citit in CPP ca aceasta masura nu este obligatorie decat daca pers vatamata este pers cu cpacitate restransa de exercitiu sau fara capacitate de exercitiu.Mentionez ca masina nu a fost achizitionata din prejudiciul produs, aceasta find cadou de la parintii mei in 2010, la 4 ani dupa producerea faptei, si nici nu stinghereste bunul mers al anchetei.Plus ca, la ridicarea acesteia, din punctul meu de vedere nu s-a facut o evaluare corecta a acesteia.
Daca rspunsul este nefavorabil unde ma pot adresa mai departe, si sub ce forma, deoarece plangerea a fost facuta sub numele meu nu prin avocat.
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 13 August 2012
dincagina, utilizator
Cel mai recent răspuns: dincagina , utilizator 21:32, 13 August 2012
Faptul ca masura este obligatorie atunci cand cel vatamat este o persoana lipsita de capacitate de exercitiu sau cu capacitate de ex restransa nu inseamna ca procurorul nu are voie sa ia aceasta masura.
De asemenea, masina nu trebuie sa fie cumparata din banii obtinuti de pe urma savarsirii infractiunii ci a fost luata aceasta masura pt asigurarea repararii pagubei produse prin infractiune in aceasta cauza.
Din moment ce ati depus plangerea la procurorul ierarhic superior celui care a luat masura, nu mai aveti o alta cale de atac, asteptati sa vedeti cum se finalizeaza procesul si ce se hotaraste in privinta bunului.
Conform art. 163 C.p.p - măsurile asigurătorii se iau în cursul procesului penal de procuror sau de instanţa de judecată şi constau în indisponibilizarea, prin instituirea unui sechestru, a bunurilor mobile şi imobile, în vederea confiscării speciale, a reparării pagubei produse prin infracţiune, precum şi pentru garantarea executării pedepsei amenzii.
Măsurile asigurătorii în vederea reparării pagubei se pot lua asupra bunurilor învinuitului sau inculpatului şi ale persoanei responsabile civilmente, până la concurenţa valorii probabile a pagubei.
In baza art. 168 din acelasi cod în contra masurii asiguratorii luate si a modului de indeplinire a acesteia învinuitul sau inculpatul, partea responsabila civilmente, precum si orice alta persoana interesata se pot plânge procurorului sau instantei de judecata, în orice faza a procesului penal.
Timpul legal in care se da raspuns plangerii impotriva masurilor procurorului este de cel mult 20 de zile de la primire.
O alta cale de atac nu va mai fi admisibila, deoarece procedura prevazuta de art. 278 ind. 1 C.pr.pen. enumera în mod limitativ care sunt cazurile în care se poate face plângere la judecator, strict împotriva rezolutiei de neîncepere a urmaririi penale, sau a ordonantei, ori, dupa caz, a rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de încetare a urmaririi penale date de procuror, care cuprind, fiecare, o solutionare pe fond a cauzei.
Instituirea masurii sechestrului asigurator asupra automobilului dvs., împotriva careia ati formulat plângere, nu se înscrie între situatiile reglementate de art. 278 ind.1 C.pr.pen care deschid calea plângerii la instanta, cu atât mai mult cu cât aceasta masura nu reprezinta o solutionare pe fond a cauzei, constând doar în indisponibilizarea unui bun mobil apartinand faptuitorului.



in plangerea pe care am formulat-o am mentionat ca nu doresc scoaterea de sub sechestru ci doar nedeposedarea mea de acest bun,motiv ptr care m-am obligat sa nu o instrainez si totodata sa-i fac un full casco pentru acoperirea prejudiciului intr-un caz nefericit.am mai mentionat ca plasarea acesteia in conditii improprii este de natura sa ma prejudicieze serios precum si sa ii diminueze valoarea la care a fost evaluata de catre procurorul in cauza.
Oare o sa-mi dea masina inapoi????

va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sechestru asigurator ;urmarire penala pentru evaziune fiscala . gabriellapreda gabriellapreda Buna ziua. Sotul meu,administratorul unei firme , este urmarit penal pentru evaziune fiscala ,motiv pentru care s-a instituit sechestru asigurator pe ... (vezi toată discuția)
Procesul verbal de indisponibilizare romanu23 romanu23 In baza carui art. din C.p.p. se face indisponibilizarea unui auto.? Si cine o poate dispune? (vezi toată discuția)
Sechestru asigurator Marcus Marius Marcus Marius In cazul infr de abuz in serviciu entitatea publica poate cere sechestru asigurator. conform art163 cpp? (vezi toată discuția)