avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... reprezentare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

reprezentare

in procesul penal privind infr de ultraj sotia poate sa reprezinte sotul?
Cel mai recent răspuns: Ramona1982 , utilizator 15:56, 27 Aprilie 2011
Potrivit art. 174 cod procedura penala, in cursul judecatii invinuitul sau inculpatul pot fi reprezentati, exceptand situatiile in care prezenta invinuitului sau inculpatului este obligatorie. Cand se apreciaza ca fiindf necesara prezenta invinuitului sau inculpatului, instanta dispune aducerea. Reprezentarea se face in baza unei procuri autentice.
În principiu este posibil, mandatul de reprezentare poate fi încredinţat oricărei persoane, însă în practică se dă unui avocat, care, având pregătire juridică, are dreptul de reprezentare, dar şi de asistenţă juridică. O asemenea reprezentare este considerată de unii autori53 ca fiind o reprezentare tehnică.

Între mandatul de reprezentare dat de parte unei persoane oarecare ( chiar si sotiei) şi mandatului dat unui apărător care are şi calitatea de reprezentant exsită o diferenţă în sensul că reprezentantul avocat are dreptul şi de a pleda (“jus pledandi”), în timp ce persoana particulară nu are acest drept. În realitate, reprezentarea prin apărător este o varietate a reprezentării convenţionale pentru că reprezentant convenţional poate fi orice persoană căreia partea încredinţează prin mandat o asemenea sarcină judiciară şi evident cu atât mai mult un avocat.

Trebuie retinute si aspectele precizate de colega in mesajul anterior.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Aprilie 2011
ContSters82289, utilizator
dar persoanele ce au terminat dreptul (consilier juridic, avocat) poate sa reprezinte rudele, nu? dar in cazul in care termini dreprul dar nu lucrezi in acele 2 domenii mai poti reprezenta rudele, inclusiv sotul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentarea in procesul penal Albert Kurtyan Albert Kurtyan Intr-un proces penal, inculpatul nu doreste sa dea nicio declaratie, nici sa vorbeasca in vreun fel. Inculpatul doreste sa isi numeasca un reprezentant care ... (vezi toată discuția)
Procurator? ContSters40598 ContSters40598 Este posibil un mandat dat de o terta persoana neruda unei persoane (nu avocat sau consilier, o persoana oarecare)pt a o reprezenta in instanta ca procurator, ... (vezi toată discuția)
Reprezentare milan92 milan92 Pot sa reprezint sotia intr-un proces civil?Daca da cum si pe baza carui articol din cod civil?Va multumesc. (vezi toată discuția)