avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... parte civila intr-un proces penal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

parte civila intr-un proces penal

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti ce inseamna sa te constitui parte civila intr-un proces penal.Care este baza legala?
Cel mai recent răspuns: luiza2008 , utilizator 13:07, 20 Iulie 2010
Partea civila in procesul penal-Este persoana care a suferit un prejudiciu material sau moral prin infractiune si care se constituie ca parte in proces.-art.24 C.proc.pen.


Art. 15: Constituirea ca parte civila C.proc.pen.

(1) Persoana vatamata se poate constitui parte civila in contra invinuitului sau inculpatului si persoanei responsabile civilmente.

(2) Constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale, precum si in fata instantei de judecata pana la citirea actului de sesizare.

(3) Calitatea de parte civila a persoanei care a suferit o vatamare prin infractiune nu inlatura dreptul acestei persoane de a participa in calitate de parte vatamata in aceeasi cauza.

(4) Actiunea civila este scutita de taxa de timbru.

Numai in cazul in care inculpatul si partea responsabila civilmente sunt de acord, constituirea ca parte civila se poate face dupa citirea actului de sesizare a instantei de judecata.

Legea da dreptul la optiune persoanei prejudiciate in privinta utilizarii caii penale sau civile de valorificare a pretentiilor impotri-va persoanei responsabile.

De aceea, calitatea de parte civila in procesul penal presupune, in mod obligatoriu, constituirea in aceasta calitate, printr-o declaratie expresa din partea persoanei prejudiciate, care poate fi facuta oricand in cursul urmaririi penale, iar in cursul judecatii, cel mai tarziu pana la citirea actului de sesizare a instantei.

Tratamentul legal obliga partea civila ca in cuprinsul declaratiei de constituire sa precizeze in ce consta prejudiciul suferit si care este cuantumul acesteia, pentru ca orice modificare ulterioara a declaratiei de constituire de parte civila nu este vala-bila, fiind tardiva.

In mod exceptional, declaratia de constituire de parte civila, facuta cu incalcarea termenului legal ori modificarea constituirii facuta ulterior, poate fi considerata ca valabila daca inculpatul sau partea responsabila civilmente accepta.

Termenul de constituire de parte civila este obligatoriu si pentru situatia in care actiunea civila se exercita din oficiu, in cazul in care este prejudiciata o unitate din cele la care se refera art. 145, c.pen. sau o persoana fizica fara capacitate de exercitiu sau cu capacitate de exercitiu restransa.

Pentru ca o persoana sa obtina calitatea de parte civila in procesul penal este obligatoriu ca prejudiciul sa se fi produs prin infractiune.

In procesul penal, prejudiciul nu poate reprezenta decat o consecinta directa si necesara a faptei prevazute de legea penala. Nu pot fi reparate in procesul penal prejudiciile indirecte.
Ultima modificare: Marți, 20 Iulie 2010
luiza2008, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen constituire parte civila marianaragalie marianaragalie Va rog sa ma ajutati cu art din CPP in care se precizeaza termenul in care intru-un dosar penal o persoana se poate constitui parte civila. Multumesc (vezi toată discuția)
Constituire parte civila tora68 tora68 buna ziua, am primit o solicitare din partea unui organ de cercetare penala, prin care ne intreba (suntem intitutie de administratie publica locala) daca ... (vezi toată discuția)
Constituirea ca parte vatamata si ca parte civila in procesul penal alexandra.a1404 alexandra.a1404 Simpla depunere a unei plingeri penale inseamna constituirea ca parte vatamata sau trebuie facuta o cerere separata de constituire? Catre cine se face? ... (vezi toată discuția)