avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Constituirea ca parte vatamata si ca parte civila in ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Constituirea ca parte vatamata si ca parte civila in procesul penal

Simpla depunere a unei plingeri penale inseamna constituirea ca parte vatamata sau trebuie facuta o cerere separata de constituire? Catre cine se face? Constituirea ca parte civila, inteleg ca , dupa actualul C.p.p.. nu mai poate fii schimbata- presupun valoarea prejudiciului cerut. Cind va fii aplicabil noul C.p.p.?
Cel mai recent răspuns: Ionutmoisa82@yahoo.com , utilizator 20:53, 1 Octombrie 2018
Persoana vatamata este cea care a suferit prin fapta penala o vatamare fizica , morala sau materiala .Daca participa in procesul penal, aceasta detine calitatea de parte vatamata. Persoana vastamata se poate constitui parte civila , atunci cand doreste sa obtina despagubiri si daune morale pentru prejudiciul suferit. Acest lucru il poate face o data c u depunerea plangerii, facand mentiunea ca se constituie parte civila si va indica ,daca este cazul , si persoana responsabila civilmente.
Noile coduri se preconizeaza ca vor intra in vigoare prin septembrie , insa nu se poate sti precis
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2009
ContSters42058, utilizator
In plangerea penala prealabila puteti mentiona daca va consituiti sau nu parte civila , in vederea recuperarii prejudiciului cauzat.Oricum , aceasta calitate o puteti dobandi oricand in cursul etapei urmaririi penale , iar in cursul judecatii , pana la citirea actului de sesizare.

Aceasta se poate consitui parte civila impotriva invinuitului/inculpatului , respectiv persoanei responsabile civilmente.

Prejudiciul efectiv cauzat poate va fi apreciat in etapa judecatii a procesului penal , in urma coroborarii mijloacelor de proba si avand in vedere urmarea imediata a infractiunii savarsite , de catre instanta de judecata .

Cu privire la retragerea unei plangeri penale prealabile ,aceasta e totala - are in vedere atat latura civila , cat si latura penala a cauzei , definitiva- nu se mai poate reveni asupra unei decize deja luate, si neconditionata(in pofida daunelor materiale si morale percepute de catre partea vatamata, se poate ajunge la intelegere asupra cuantumului acestora , micsorandu-le sau marindu-le )

Succes.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Imi spuneti in acest mesaj ca persoana vatamata in plingerea depusa poate sa indice si persoana responsabila civilmente. In schimb in mesajul referitor la persoana responsabila civilmente imi spuneti ca numai inculpatul poate desemna persoana responsabila civilmente. Puteti fii mai precisa? Oricum multumesc pt promptitudine.
Aceasta se poate consitui parte civila impotriva invinuitului/inculpatului , respectiv persoanei responsabile civilmente.
, din punctul meu de vedere , exprimarea nu e una confuzionanta fac inca o data precizarea ca partea vatamata se poate constitui parte civila in vedere recuperarii prejudiciului cauzat impotriva a 3 persoane , 2 parti ale procesului penal(invinuitul nu face parte din aceasta categorie ) : invinuit/inculpat (inculpatul fiind persoana impotriva careia s-a pus in miscare actiunea penala ) , respectiv persoana responsabila civilmente( spre exemplu parintii in cazul actelor infractionale savarsite de minori , comitentii pentru conduita ilicita a prepusilor , insitutitorii pentru cea a elevilor , ucenicilor).Succes.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Imi cer scuze. Ma refeream la mesajul "Studenticii"...care mi-a raspuns si la mesajul referitor la partea responsabila civilmente in care eu specificam ca gasisem undeva ca" persoanele care au gospodarit impreuna cu infractorul ori au avut raporturi strinse, in masura in care s-a constatat judecatoreste ca au obtinut foloase de pe urma infractiunii pot fii considerate parte responsabila civilmente". Mi-a fost dat raspunsul ca numai inculpatul poate preciza persoana responsabila civilmente. Intrebarea din acel mesaj era cum se demonstreaza" judecatoreste"?, in cadrul procesului penal?.
Deci inteleg ca partea vatamata cind face cerere de costituire ca parte civila, mentioneaza si partea responsabila civilmente(lucru care ramine de demonstrat in cazul procesului penal?).???????
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Parte civila intr-un proces penal lotica lotica Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti ce inseamna sa te constitui parte civila intr-un proces penal.Care este baza legala? (vezi toată discuția)
Proces recuperare bunuri furate viorel.cirstea viorel.cirstea Agentului de distributie al firmei i-a fost furata marfa care o avea in posesie. Faptasii au fost prinsi in flagrant la un alt furt similar. Daca societatea se ... (vezi toată discuția)
Proces cu daune! SavaAndra SavaAndra Buna ziua , ma numesc Andra si am doua intrebari in legutura cu un proces in care sunt parte civila. In sept 2013 tatal meu a fost lovit de un autoturism in ... (vezi toată discuția)