am primit o solicitare din partea unui organ de cercetare penala, prin care ne intreba (suntem intitutie de administratie publica locala) daca ne constituim parte civila intr-un dosar penala.
suntem olbigati sa ne constituim parte civila, chiar daca prejudiciul este semnificativ? daca nu ne vom constitui parte civila , putem fi acuzati de favorizare infractor?
mentionez ca prejudiciul s-a produs asupra unui bun proprietatea noastra, dar pentru care s-a incheiat contract de inchiriere cu o asociatie care avea prevazut in contract ca raspunde de bunul inchiriat.
va multumesc pentru sprijin
Nu există o astfel de obligaţie, constituirea ca parte civilă în procesul penal constă într-o manifestare de voinţă a persoanei prejudiciate prin comiterea infracţiunii, de a se constiui parte civilă în procesul penal, pentru a-şi recupera paguba suferită .
Nu puteţi fi acuzaţi de vreo infracţiune în cazul refuzului acestei solicitări, care este una firească din partea organelor de urmărire penală.
Art. 15 cod procedură penală:
Constituirea ca parte civilă
Persoana vătămată se poate constitui parte civilă în contra învinuitului sau inculpatului şi persoanei responsabile civilmente.
Constituirea ca parte civilă se poate face în cursul urmăririi penale, precum şi în faţa instanţei de judecată până la citirea actului de sesizare.
Calitatea de parte civilă a persoanei care a suferit o vătămare prin infracţiune nu înlătură dreptul acestei persoane de a participa în calitate de parte vătămată în aceeaşi cauză.
Acţiunea civilă este scutită de taxa de timbru.