avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... constituire parte civila
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

constituire parte civila

buna ziua,

am primit o solicitare din partea unui organ de cercetare penala, prin care ne intreba (suntem intitutie de administratie publica locala) daca ne constituim parte civila intr-un dosar penala.
suntem olbigati sa ne constituim parte civila, chiar daca prejudiciul este semnificativ? daca nu ne vom constitui parte civila , putem fi acuzati de favorizare infractor?
mentionez ca prejudiciul s-a produs asupra unui bun proprietatea noastra, dar pentru care s-a incheiat contract de inchiriere cu o asociatie care avea prevazut in contract ca raspunde de bunul inchiriat.
va multumesc pentru sprijin
Cel mai recent răspuns: Liana Iura , Avocat 13:33, 6 Noiembrie 2012
Nu există o astfel de obligaţie, constituirea ca parte civilă în procesul penal constă într-o manifestare de voinţă a persoanei prejudiciate prin comiterea infracţiunii, de a se constiui parte civilă în procesul penal, pentru a-şi recupera paguba suferită .
Nu puteţi fi acuzaţi de vreo infracţiune în cazul refuzului acestei solicitări, care este una firească din partea organelor de urmărire penală.
Art. 15 cod procedură penală:
Constituirea ca parte civilă
Persoana vătămată se poate constitui parte civilă în contra învinuitului sau inculpatului şi persoanei responsabile civilmente.
Constituirea ca parte civilă se poate face în cursul urmăririi penale, precum şi în faţa instanţei de judecată până la citirea actului de sesizare.
Calitatea de parte civilă a persoanei care a suferit o vătămare prin infracţiune nu înlătură dreptul acestei persoane de a participa în calitate de parte vătămată în aceeaşi cauză.
Acţiunea civilă este scutită de taxa de timbru.

In masura in care prejudiciul s-a acoperit in felul aratat de dv. nu este necesar sa va constituiti parte civila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parte civila intr-un proces penal lotica lotica Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti ce inseamna sa te constitui parte civila intr-un proces penal.Care este baza legala? (vezi toată discuția)
Constituirea ca parte vatamata si ca parte civila in procesul penal alexandra.a1404 alexandra.a1404 Simpla depunere a unei plingeri penale inseamna constituirea ca parte vatamata sau trebuie facuta o cerere separata de constituire? Catre cine se face? ... (vezi toată discuția)
Termen constituire parte civila marianaragalie marianaragalie Va rog sa ma ajutati cu art din CPP in care se precizeaza termenul in care intru-un dosar penal o persoana se poate constitui parte civila. Multumesc (vezi toată discuția)