avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Termen constituire parte civila
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Termen constituire parte civila

Va rog sa ma ajutati cu art din CPP in care se precizeaza termenul in care intru-un dosar penal o persoana se poate constitui parte civila.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Andreea Iacsa , Avocat 09:54, 5 Decembrie 2010
O persoana se poate constitui parte civila pana la citirea rechizitoriului de procuror in sedinta publica(art.15 c.pr.pen)
In cursul urmaririi penale constituirea ca parte civila se poate face oricand, iar in faza judecatii aceasta poate avea loc numai panla la citirea actului de sesizare al instantei. (art. 15 alin.2 Cpp).
Iar, daca partea vatamata este o persoana lipsita de capacitate de exercitiu, constituirea ca parte civila se va face de catre reprezentantul legal, iar in lipsa acestuia, din oficiu, de catre procuror ( art.17 Cpp)
Art. 15 c.proc.pen. Constituirea ca parte civila
(1) Persoana vatamata se poate constitui parte civila in contra invinuitului sau inculpatului si persoanei responsabile civilmente.
(2) Constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale, precum si in fata instantei de judecata pana la citirea actului de sesizare.
(3) Calitatea de parte civila a persoanei care a suferit o vatamare prin infractiune nu inlatura dreptul acestei persoane de a participa in calitate de parte vatamata in aceeasi cauza.
(4) Actiunea civila este scutita de taxa de timbru.

Art. 76 cod.proc.pen.Explicatii prealabile.
(1) Organul de urmarire penala sau instanta de judecata are obligatia sa cheme, spre a fi ascultate, persoana care a suferit o vatamare prin infractiune, precum si persoana civilmente responsabila.

(2) Inainte de ascultare, persoanei vatamate i se pune in vedere ca poate participa in proces ca parte vatamata, iar daca a suferit o paguba materiala sau o dauna morala, ca se poate constitui parte civila. De asemenea, i se atrage atentia ca declaratia de participare in proces ca parte vatamata sau de constituire ca parte civila se poate face in tot cursul urmaririi penale, iar in fata primei instante de judecata, pana la citirea actului de sesizare.

Citirea actului de sesizare se face de catre instanta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Decembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Multumesc
Si inca un amanunt , daca in decursul urmaririi penale are pretentia la o suma specificata in rechizitoriu in instanta poate cere alta suma?
Pana la momentul citirii actului de sesizare va puteti modifica pretentiile civile.

Alte discuții în legătură

Parte vatamata si civila ? marianaragalie marianaragalie In timpul anchetei penale de 6 luni ,nu exista nici-o declaratie ,pretentie din partea sotiei victimei. La a treia infatisare in instanta se constituie ca ... (vezi toată discuția)
Parte civila intr-un proces penal lotica lotica Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti ce inseamna sa te constitui parte civila intr-un proces penal.Care este baza legala? (vezi toată discuția)
Parte civila- furt oti oti Intr-un caz de furt, s-au descoperit faptasii ,s-au recuperat jumatate din bunurile furate cercetarile penale fiind in curs ....faptasii au fost arestati ... (vezi toată discuția)