avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Parte vatamata si civila ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Parte vatamata si civila ?

In timpul anchetei penale de 6 luni ,nu exista nici-o declaratie ,pretentie din partea sotiei victimei. La a treia infatisare in instanta se constituie ca parte civila , dar declaratia este la titlu redactata de parte vatamata.
Citez" Sunt sotia victimei , nu am fost chemata la parchet sau citata, dar aveam cunostinta de proces. Ma constitui ca parte civila pe suma de .. daune morale etc.
Anterior am pus o intrebare in legatura cu constituirea ca parte civila si am inteles ca dupa prezentarea acuzatiilor in instanta nu se mai poate.
Dar ca parte vatamata se poate constitui si civila dupa 1 an si 10 luni?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: marianaragalie , utilizator 17:22, 28 Decembrie 2010
Partea vatamata se poate constitui parte civila,pana la citirea rechiizitoriului in instanta,deci cererea este legala,
Pretentiile civile,indiferent sub ce forma,trebuie dovedite cu probe de partea civila si acestea vor fi admise in functie de cuantumul lor,astfel cum va fi dovedit.
Daunele morale, daca survin in urma unui accident ,a unei vatamari,nu sunt cuantificabile,partea le cere si instanta le acorda in masura in care crede ca valoarea solicitata nu este exegerata,deci cuntumul este cenzurat de instanta,pe principiul ca suferinta nu poate fi cuantificabila .
Ultima modificare: Duminică, 26 Decembrie 2010
Radu Gabrian, Mediator
Citirea rechizitoriului nu se face la prima infatisare in instanta?I
Citirea rechizitoriului se face la primul termen la care partile au fost legal citate,deci cu procedura completa/legal indeplinita.
La primul,la al doilea ,la al "n"-lea termen,poate fi procedura de citare a partilor neindeplinita ,de exemplu
Ultima modificare: Duminică, 26 Decembrie 2010
Radu Gabrian, Mediator
Citirea rechizitoriului are loc la momentul declansarii cercetarii judecatoresti.Cercetarea judecatoreasca presupune citarea legala a partilor, chiar daca acestea lipsesc.Cauza este in stare de judecata din momentul rezolvarii de catre instanta a unor verificari prealabile privind legalitatea rechizitoriului, verificari privind persoana inculpatului , si de asemenea, dupa rezolvarea unor exceptii si cereri. Abia cand aceste etape premergatoare judecatii sunt indeplinite, se trece la cercetarea judecatoreasca, iar primul pas al cercetarii judecatoresti este citirea rechizitoriului.
Ultima modificare: Duminică, 26 Decembrie 2010
ContSters181996, utilizator
Multumesc
Citirea rechizitoriului s-a facut cu doua luni inainte de constituirea partii civile ,vatamate.Am copie registrul grefierului.
Deci nu se mai putea?

Alte discuții în legătură

Termen constituire parte civila marianaragalie marianaragalie Va rog sa ma ajutati cu art din CPP in care se precizeaza termenul in care intru-un dosar penal o persoana se poate constitui parte civila. Multumesc (vezi toată discuția)
Parte civila intr-un proces penal lotica lotica Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti ce inseamna sa te constitui parte civila intr-un proces penal.Care este baza legala? (vezi toată discuția)
Punerea in miscare a actiunii penale fata de un politist bukinst bukinst Referitor la punerea in miscare a actiunii penale fata de un politist, partea vatamata care a facut plangerea prealabila 1.Poate face o cerere pentru daune ... (vezi toată discuția)