avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... ce calitate am in dosarul penal daca s-a dispus ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

ce calitate am in dosarul penal daca s-a dispus renuntarea la urmarirea penala?

Am primit ordonanta de renuntare la urmarirea penala care este intemeiata in drept pe art. 318 (1)(2) raportat la art. 314 b) din CPP

Ce calitate am acum in dosar?
Cel mai recent răspuns: mocicos , utilizator 10:57, 21 August 2018
Aveti calitatea care vi s-a adus la cunostinta.
Inca mai am calitatea de suspect daca dosarul este inchis? Unde scrie asta in lege? Eu sunt convins ca am calitatea de nevinovat, cf. art. 4 si art. 99 din CPP :) Dar poate nu stiu eu legea asa de bine
Ultima modificare: Duminică, 20 Decembrie 2015
eusaisapte, utilizator
Daca a trecut termenul de contestare a solutiei, dosarul s-a inchis.
Ar trebui sa faceti totusi diferenta intre renuntarea la urmarire penala si clasarea cauzei.
In cazul renuntarii la urmarire penala, fapta exista, dar nu există interes public în urmărirea penală a suspectului/inculpatului, daca doriti sa va demonstrati nevinovatia, puteti cere, în termen de 20 de zile de la primirea copiei de pe ordonanţa de soluţionare a cauzei, continuarea urmăririi penale.
Fapta nu exista fiindca nu exista probe, si fiindca nu s-a pus in miscare actiunea penala. Nu poate fi vorba de o incongruenta asa cum ati sesizat, fiindca legea vorbeste clar de probe la art. 314 din CPP "Dupa examinarea sesizarii, cand constata ca au fost stranse probele necesare...". Si acuzatia reclamantului este vadit netemeinica si un fals in declaratii flagrant, motiv pentru care nu mi-au trebuit alte probe sa-i fac plangere penala pentru falsul in declaratii si inducerea in eroare a organelor judiciare...

dar fiindca era vorba de calitatea mea in dosar, si fiindca indiferent de realitatea dosarului nu pot fi condamnat decat de judecator, intreb daca prin absurd am alta calitate decat cea de nevinovat. Suspect/inculpat e o persoana urmarita penal...

P.S. am invatat de pe internet ca pot cere preschimbarea ordonantei de renuntare in una de clasare...

Faceti plangere in termen de 20 de zile de la comunicarea solutiei dispuse de procuror, la procurorul ierarhic superior, si solicitati clasarea cauzei.

In cazul in care aceasta este respinsa, puteti face plangere impotriva solutiei de renuntare/netrimitere in judecata(art. 340 NCPP), la instanta careia i-ar fi reveit sa judece cauza in prima instanta.

Sau puteti face si cerere de continuarea a urmaririi penale, DAR nu va recomand, ca cine stie cum, judecatorul va va gasi vinovat si va va condamna. Acum aveti calitatea de suspect, in continuare.

Alte discuții în legătură

Pentru continuarea urmaririi penale organul de cercetare penala a emis un referat cu propunere? eusaisapte eusaisapte pentru continuarea urmaririi penale organul de cercetare penala a emis un referat cu propunere? 1. am fost audiat in calitate de martor, desi organul de ... (vezi toată discuția)
Legea privind emiterea ordonante de continuarea urmaririi penale de catre organul de cercetare penala? eusaisapte eusaisapte Buna ziua, \"organele judiciare\" au falsificat impotriva mea 3 (trei) dosare de Incalcarea solemnitatii sedintei, in unul acuzandu-ma ca tulbur linistea in ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva procurorului - cerere vadit netemeinica eusaisapte eusaisapte pot cere sanctionarea procurorului pentru introducerea unei propuneri vadit netemeinice? Ce temei de drept pot invoca? (vezi toată discuția)