avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plangere impotriva procurorului - cerere vadit ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Plangere impotriva procurorului - cerere vadit netemeinica

pot cere sanctionarea procurorului pentru introducerea unei propuneri vadit netemeinice? Ce temei de drept pot invoca?
Cel mai recent răspuns: eusaisapte , utilizator 22:34, 20 Decembrie 2015
Dezvoltati putin, nu inteleg despre ce este vorba
procurorul a introdus propunerea de obligarea la tratament medical provizoriu, a inchis dosarul penal cu ordonanta de renuntare la urmarirea penala, dosar in care ma urmarea in calitate de suspect, si a declarat ca am savarsit infractiunea in aceasta ordonanta...

Ca sa fiu obligat la tratament medical provizoriu, trebuie sa fiu condamnat cf. art. 107 si art. 108 din Codul Penal, si trebuie sa existe dovada ca voi recidiva. Obiectul dosarului este Ultrajul judiciar in care fapta evident nu exista fiindca nu am fost condamnat...

Vreau sa cer sanctionarea procurorului pentru introducerea unei actiuni vadit netemeinice, deoarece este inadmisibila cf. art. 107 si art. 108 din CPP
Ultima modificare: Joi, 17 Decembrie 2015
eusaisapte, utilizator
Interpretati gresit, obligarea la tratament medical provizoriu nu este conditionata de o hotarare definitiva de condamnare.
SECŢIUNEA 1
Obligarea provizorie la tratament medical

ART. 245 c.p.p.
Condiţiile de aplicare şi conţinutul măsurii
(1) Judecătorul de drepturi şi libertăţi, pe durata urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară, în cursul procedurii de cameră preliminară, sau instanţa, în cursul judecăţii, poate dispune obligarea provizorie la tratament medical a suspectului sau inculpatului, dacă se află în situaţia prevăzută de art. 109 alin. (1) din Codul penal.
(2) Măsura prevăzută la alin. (1) constă în obligarea suspectului sau inculpatului să urmeze în mod regulat tratamentul medical prescris de un medic de specialitate, până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol.
(3) Judecătorul de drepturi şi libertăţi şi judecătorul de cameră preliminară se pronunţă asupra măsurii prevăzute la alin. (1) în camera de consiliu, prin încheiere motivată. Instanţa se pronunţă asupra măsurii prin încheiere motivată.
ART. 246
Procedura de aplicare şi de ridicare a măsurii
(1) În cursul urmăririi penale sau al procedurii de cameră preliminară, dacă apreciază că sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege, procurorul înaintează judecătorului de drepturi şi libertăţi sau judecătorului de cameră preliminară de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă o propunere motivată de luare faţă de inculpat a măsurii obligării provizorii la tratament medical.
(2) Propunerea prevăzută la alin. (1) va fi însoţită de expertiza medico-legală din care să rezulte necesitatea aplicării măsurii obligării la tratament medical.
(3) Judecătorul sesizat conform alin. (1) fixează termen de soluţionare a propunerii în cel mult 5 zile de la data înregistrării acesteia şi dispune citarea suspectului sau inculpatului.
(4) Când suspectul sau inculpatul este prezent, soluţionarea propunerii se face numai după audierea acestuia, în prezenţa unui avocat, ales sau numit din oficiu. Propunerea se soluţionează şi în lipsa suspectului sau inculpatului, atunci când acesta nu se prezintă, deşi a fost legal citat, dar numai în prezenţa avocatului, ales sau numit din oficiu, căruia i se dă cuvântul pentru a pune concluzii.
(5) Participarea procurorului este obligatorie.
(6) Suspectul sau inculpatul are dreptul ca la soluţionarea propunerii de luare a măsurii obligării provizorii la tratament medical să fie asistat şi de către un medic desemnat de acesta, care poate prezenta concluzii judecătorului de drepturi şi libertăţi. Suspectul sau inculpatul are dreptul să fie asistat de medicul specialist desemnat de acesta şi la alcătuirea planului terapeutic.
(7) Judecătorul se pronunţă asupra propunerii printr-o încheiere, care poate fi contestată în 5 zile de la pronunţare. Contestarea nu suspendă punerea în aplicare a măsurii de siguranţă.
(8) Dacă admite propunerea, judecătorul dispune obligarea provizorie la tratament medical a suspectului sau inculpatului şi efectuarea unei expertize medico-legale, în cazul în care aceasta nu a fost depusă potrivit alin. (2).
(9) În cazul când după dispunerea măsurii s-a produs însănătoşirea suspectului sau inculpatului ori a intervenit o ameliorare a stării sale de sănătate care înlătură starea de pericol pentru siguranţa publică, judecătorul de drepturi şi libertăţi sau judecătorul de cameră preliminară care a luat măsura dispune, la sesizarea procurorului ori a medicului de specialitate sau la cererea suspectului ori inculpatului sau a unui membru de familie al acestuia, ridicarea măsurii luate. Dispoziţiile alin. (2) - (7) se aplică în mod corespunzător.
(10) Dacă după dispunerea măsurii a fost sesizată instanţa prin rechizitoriu, ridicarea acesteia, potrivit alin. (9), se dispune de către judecătorul de cameră preliminară sau, după caz, de către instanţa de judecată în faţa căreia se află cauza.
(11) În cursul judecăţii în primă instanţă şi în apel, la propunerea procurorului ori din oficiu, inculpatul poate fi obligat provizoriu la tratament medical de către instanţa de judecată în faţa căreia se află cauza, care solicită acte medicale concludente sau efectuarea unei expertize medico-legale. Dispoziţiile alin. (4) - (9) se aplică în mod corespunzător.
(12) Dacă suspectul sau inculpatul încalcă cu rea-credinţă măsura obligării provizorii la tratament medical, judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa care a luat măsura ori în faţa căreia se află cauza dispune, la sesizarea procurorului sau a medicului de specialitate ori din oficiu, internarea medicală provizorie a suspectului sau inculpatului, în condiţiile prevăzute la art. 247.

1. Nu mai am calitate procesuala in prezent deoarece asa-zisul procuror a emis ordonanta de renuntarea la urmarire penala mintind ca am savarsit infractiunea de Ultrajul judiciar, ori pentru invocarea lipsei de interes public, trebuia sa puna in miscare actiunea penala mai intai cf. art. 7 din CPP. Hotararea de condamnare nu exista... procurorul a savarsit Uzurparea functiei.

2. Citez de la adresa: [ link extern ]
"
La 19 octombrie 2009, procuratura a solicitat instanței pronunțarea unui ordin de tratament psihiatric obligatoriu. Într-o decizie finală din data de 1 septembrie 2010, Judecătoria Sighetu Marmației a respins cererea procurorului. Instanța a considerat că, în temeiul articolului 111 din Codul penal, măsurile de siguranță (cum ar fi admiterea obligatorie într-o unitate medicală și un ordin de a urma un tratament psihiatric) au drept scop să pună capăt unor situații periculoase și pentru a preveni fenomenul infracțional. De aceea, ele ar trebui impuse doar persoanelor care au săvârșit infracțiuni prevăzute de dreptul penal. Prin urmare, un ordin pentru a urma un tratament psihiatric nu poate fi impus reclamantului până când nu se va stabili că acesta a comis o infracțiune, dar și că există pericolul de a comite alte infracțiuni pe viitor.
"

Legea actualizata in baza careia instanta judecatoreasca a Judecatoriei Sighetu-Marmatiei a dat hotararea este:

CPP
Dispoziţii generale
Art. 107

Scopul măsurilor de siguranţă

(1) Măsurile de siguranţă au ca scop înlăturarea unei stări de pericol şi preîntâmpinarea săvârşirii faptelor prevăzute de legea penală.

(2) Măsurile de siguranţă se iau faţă de persoana care a comis o faptă prevăzută de legea penală, nejustificată.

(3) Măsurile de siguranţă se pot lua şi în situaţia în care făptuitorului nu i se aplică o pedeapsă.


Detalii: [ link extern ]


Faptuitor inseamna condamnat, deoarece doar condamnatului i se aplica sau nu pedeapsa penala, de catre un judecator al instantei penale prin hotarare judecatoreasca penala


CPP
Dispoziţii generale
Art. 108

Categoriile măsurilor de siguranţă

Măsurile de siguranţă sunt:

a) obligarea la tratament medical;

b) internarea medicală;

c) interzicerea ocupării unei funcţii sau a exercitării unei profesii;

d) confiscarea specială;

e) confiscarea extinsă.
Noul Cod Penal actualizat prin:

Legea 63/2012 - pentru modificarea şi completarea Codului penal al României şi a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal din 17 aprilie 2012, Monitorul Oficial 258/2012;


Detalii: [ link extern ]





Regimul măsurilor de siguranţă

Art. 109

Obligarea la tratament medical

(1) Dacă făptuitorul, din cauza unei boli, inclusiv cea provocată de consumul cronic de alcool sau de alte substanţe psihoactive, prezintă pericol pentru societate, poate fi obligat să urmeze un tratament medical până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol.

(2) Când persoana faţă de care s-a luat această măsură nu urmează tratamentul, se poate dispune internarea medicală.

(3) Dacă persoana obligată la tratament este condamnată la o pedeapsă privativă de libertate, tratamentul se efectuează şi în timpul executării pedepsei.


Detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 17 Decembrie 2015
eusaisapte, utilizator
Renuntarea la urmarire penala se poate dispune si in cazul suspectului.

Alte discuții în legătură

Contestatie la hotararea de obligarea la tratament medical provizoriu? eusaisapte eusaisapte Un procuror a inchis dosarul penal avand obiectul ultrajul judiciar in care eram suspect, cu ordonanta de renuntare la urmarirea penala, introducand simultan ... (vezi toată discuția)
Confirmare rup FlorinStoian1991 FlorinStoian1991 Bună ziua! Ce înseamnă dacă ești chemat în instanță pentru confirmare renunțare la urmărirea penală? Voi fi audiat? Pot primi o condamnare? ... (vezi toată discuția)