CAPITOLUL I
Actiiunea penala
Art. 14. Obiectul si exercitarea actiiunii penale
(1) Actiiunea penala are ca obiect rezolvarea conflictului de drept penal.
(2) Actiiunea penala se pune in miscare de catre procuror, prin actul de inculpare prevazut de lege.
(3) Actiiunea penala se poate exercita in tot cursul procesului penal, in conditiiile legii.
Art. 15. Conditiiile de punere in miscare si exercitare a actiiunii penale
Actiiunea penala se pune in miscare si se exercita cand exista probe din care rezulta motive intemeiate de a crede ca o persoana a savarsit o infractiiune si nu exista cazuri care impiedica exercitarea acesteia.
Art. 16. Cazuri care impiedica punerea in miscare si exercitarea actiiunii penale
(1) Cazurile care impiedica punerea in miscare si exercitarea actiiunii penale sunt:
a) nu exista probe din care rezulta motive intemeiate de a crede ca o persoana a savarsit o infractiiune;
b) lipseste plangerea prealabila a persoanei vatamate, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o alta conditiie prevazuta de lege, necesara pentru punerea in miscare a actiiunii penale;
c) a intervenit amnistia sau prescriptiia, decesul suspectului ori al inculpatului persoana fizica sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoana juridica;
d) a fost retrasa plangerea prealabila ori partiile s-au impacat, in cazul infractiiunilor pentru care retragerea plangerii sau impacarea partiilor inlatura raspunderea penala;
e) exista o cauza de nepedepsire prevazuta de lege;
f) exista autoritate de lucru judecat. Impiedicarea produce efecte chiar daca faptei definitiv judecate i s-ar da o alta incadrare juridica.
g) a intervenit un transfer de proceduri catre un alt stat, potrivit legii.
(2) In cazul prevazut la lit. b), actiiunea penala poate fi pusa in miscare ulterior, in conditiiile prevazute de lege.
Art. 17. Stingerea actiiunii penale
(1) In cursul urmaririi penale actiiunea penala se stinge prin clasare sau prin renuntiare la urmarirea penala, in conditiiile prevazute de lege.
(2) In procedurile desfasurate in fatia judecatorului de camera preliminara sau a instantiei de judecata, actiiunea penala se stinge prin renuntiarea procurorului la exercitarea acesteia, ori prin pronuntiarea unei hotarari definitive.
Art. 18. Continuarea procesului penal la cererea inculpatului
In caz de amnistie, prescriptiie sau retragere a plangerii prealabile, in cazul existentiei unei cauze de nepedepsire, precum si in cazul renuntiarii procurorului la exercitarea actiiunii penale, inculpatul poate cere continuarea procesului penal.
CAPITOLUL II
Actiiunea civila
Art. 19. Obiectul si exercitarea actiiunii civile
(1) Actiiunea civila exercitata in cadrul procesului penal are ca obiect repararea prejudiciului material sau moral produs prin savarsirea infractiiunii.
(2) Actiiunea civila se exercita de catre persoana vatamata sau de catre succesorii acesteia, care se constituie partea civila impotriva inculpatului si, dupa caz, a partiii responsabile civilmente.
(3) Cand persoana vatamata este lipsita de capacitate de exercitiiu sau are capacitate de exercitiiu restransa, actiiunea civila se exercita de catre procuror in conditiiile art. 21 alin. (1) si (2), daca aceasta nu este exercitata de reprezentantul legal sau de persoana care incuviintieaza actele persoanei prejudiciate.
(4) Actiiunea civila se solutiioneaza in cadrul procesului penal, daca prin aceasta nu se depaseste durata rezonabila a procesului.
(5) Repararea prejudiciului material se face potrivit dispozitiiilor legii civile, dupa cum urmeaza:
a) in natura, prin restituirea lucrului, prin restabilirea situatiiei anterioare savarsirii infractiiunii, prin desfiintiarea totala sau partiiala a unui inscris ori prin orice alt mijloc de reparare;
b) prin plata unei despagubiri banesti, in masura in care repararea in natura nu este cu putintia;
(6) Despagubirile se acorda si pentru folosul de care a fost lipsita partea civila.
(7) Repararea prejudiciului moral se face potrivit dispozitiiilor legii civile, dupa cum urmeaza:
a) prin plata unei despagubiri banesti;
b) prin dispunerea oricaror masuri necesare pentru remedierea dreptului lezat.
Art. 20. Constituirea ca parte civila
(1) Constituirea ca parte civila se poate face dupa punerea in miscare a actiiunii penale si pana la inceperea cercetarii judecatoresti. In cazul procedurilor simplificate, constituirea ca parte civila se poate face, cel mai tarziu, la primul termen de judecata cu procedura legal indeplinita.
(2) Constituirea ca parte civila se face in scris sau oral, cu indicarea naturii si a intinderii pretentiiilor, a motivelor si a probelor pe care acestea se intemeiaza.
(3) In cazul in care constituirea ca parte civila se face oral, organele judiciare au obligatiia de a consemna aceasta intr-un proces-verbal sau, dupa caz, in incheiere.
(4) In cazul nerespectarii vreuneia dintre conditiiile prevazute in alin. (1) si (2), persoana vatamata sau succesorii acesteia nu se mai pot constitui parte civila in cadrul procesului penal, putand introduce actiiunea la instantia civila.
(5) In cazul in care mai multe persoane s-au constituit parte civila, acestea pot desemna o persoana, care sa le reprezinte interesele in cadrul procesului penal. In cazul in care partiile civile nu si-au desemnat un reprezentant, pentru buna desfasurare a procesului penal, desemnarea poate fi realizata din oficiu de catre organul judiciar.
(6) Daca dreptul la repararea prejudiciului a fost transmis pe cale conventiionala unei alte persoane, aceasta nu poate exercita actiiunea civila in cadrul procesului penal. Daca transmiterea acestui drept are loc dupa constituirea ca parte civila, actiiunea civila se disjunge.
(7) Actiiunea civila care are ca obiect repararea prejudiciului rezultat din savarsirea unei infractiiuni, exercitata la instantia penala sau la instantia civila, este scutita de taxa de timbru.
___________________________________
Titlul I al proiectului privind Codul de Procedura Penala poate fi citit aici.#PAGEBREAK#
Art. 21. Introducerea in procesul penal a partiii responsabile civilmente (1) Introducerea in procesul penal a partiii responsabile civilmente poate avea loc, la cererea partiii civile sau a inculpatului, in termenul prevazut la art. 21 alin. (1).
(2) Atunci cand exercita actiiunea civila, procurorul este obligat sa ceara introducerea in procesul penal a partiii responsabile civilmente, in conditiiile alin. (1).
(3) Partea responsabila civilmente poate interveni in procesul penal pana la inceperea dezbaterilor la prima instantia de judecata, luand procedura din stadiul in care se afla in momentul interventiiei.
(4) Partea responsabila civilmente are, in ceea ce priveste actiiunea civila, toate drepturile pe care legea le prevede pentru inculpat.
Art. 22. Renuntiarea la pretentiiile civile
(1) Partea civila poate renuntia, in tot sau in parte, la pretentiiile civile formulate, pana la terminarea dezbaterilor in ultimul grad de jurisdictiie ordinara parcurs in cauza.
(2) Renuntiarea se poate face, fie verbal in sedintia, fie prin cerere scrisa.
(3) Partea civila nu poate reveni asupra renuntiarii si nu poate introduce actiiune la instantia civila pentru aceleasi pretentiii.
Art. 23. Tranzactiia si achiesarea
(1) In cursul procesului penal, cu privire la pretentiiile civile, inculpatul, partea civila si partea responsabila civilmente pot incheia tranzactiie, potrivit legii civile.
(2) Inculpatul, cu acordul partiii responsabile civilmente, poate recunoaste, in tot sau in parte, pretentiiile partiii civile.
(3) In cazul recunoasterii pretentiiilor civile, instantia va acorda despagubiri in masura recunoasterii. Cu privire la pretentiiile civile nerecunoscute, partiile pot administra probe.
Art. 24. Exercitarea actiiunii civile de catre sau fatia de succesori
(1) Actiiunea civila ramane in competentia instantiei penale in caz de deces al uneia din partii, introducandu-se in cauza mostenitorii acesteia.
(2) Daca una din partii este o persoana juridica, in caz de reorganizare a acesteia, se introduc in cauza succesorii in drepturi, iar in caz de desfiintiare sau de dizolvare se introduc in cauza lichidatorii.
(3) In cazurile prevazute de alin. (1) si (2), daca se depaseste durata rezonabila a procesului, actiiunea civila se disjunge si se trimite la instantia civila competenta.
Art. 25. Rezolvarea actiiunii civile in procesul penal
(1) In caz de condamnare, instantia penala se pronuntia prin aceeasi hotarare si asupra actiiunii civile.
(2) Cand actiiunea civila are ca obiect repararea prejudiciului material prin restituirea lucrului, iar aceasta este posibila, instantia dispune ca lucrul sa fie restituit partiii civile.
(3) Instantia, chiar daca nu exista constituire de parte civila, se pronuntia cu privire la desfiintiarea totala sau partiiala a unui inscris si la restabilirea situatiiei anterioare savarsirii infractiiunii.
(4) Cand prin desfiintiarea inscrisului sau prin restabilirea situatiiei anterioare pot fi afectate drepturile tertiilor, instantia disjunge actiiunea si o trimite la instantia civila.
(5) In caz de achitare a inculpatului sau de incetare a procesului penal, instantia lasa nesolutiionata actiiunea civila si informeaza partea civila ca poate introduce actiiune la instantia civila.
(6) In cazul in care respinge rechizitoriul, judecatorul de camera preliminara informeaza partea civila ca poate introduce actiiunea la instantia civila.
Art. 26. Disjungerea actiiunii civile
(1) Instantia penala poate dispune disjungerea actiiunii civile si trimiterea ei la instantia civila competenta potrivit legii civile, cand solutiionarea concomitenta a celor doua actiiuni determina depasirea duratei rezonabile a procesului.
(2) Disjungerea se dispune de catre instantia, din oficiu ori la cererea procurorului sau a partiilor.
(3) Instantia se pronuntia prin incheiere, care poate fi contestata de catre partea civila la instantia ierarhic superioara in termen de 3 zile de la pronuntiare. Contestatiia este suspensiva de executare si se solutiioneaza in termen de 5 zile. Solutiionarea contestatiiei se face in Camera de Consiliu, fara participarea procurorului si a partiii civile, afara de cazul cand instantia ierarhic superioara apreciaza ca prezentia si formularea de concluzii orale de catre acestia sunt necesare pentru justa solutiionare a cauzei.
(4) Probele administrate in fatia instantiei penale pana la disjungere pot fi folosite in fatia instantiei civile, afara de cazul cand instantia civila apreciaza ca este necesara refacerea lor.
Art. 27. Rezolvarea separata a actiiunii civile
(1) Daca nu s-au constituit parte civila in procesul penal, persoana vatamata sau succesorii acesteia pot introduce la instantia civila actiiune pentru repararea prejudiciului cauzat prin infractiiune.
(2) In cazul prevazut in alin. (1), precum si in cazul actiiunii civile disjunse, judecata in fatia instantiei civile se suspenda pana la rezolvarea definitiva a cauzei penale.
(3) Persoana vatamata sau succesorii acesteia, care s-au constituit parte civila in procesul penal, pot sa introduca actiiune in fatia instantiei civile, daca procesul penal a fost suspendat. In caz de reluare a procesului penal, actiiunea introdusa la instantia civila se suspenda in conditiiile prevazute in alin. (2).
(4) Persoana vatamata sau succesorii acesteia, care au pornit actiiunea in fatia instantiei civile, pot sa paraseasca aceasta instantia si sa se adreseze organului de urmarire penala, judecatorului ori instantiei, daca punerea in miscare a actiiunii penale a avut loc ulterior sau procesul penal a fost reluat dupa suspendare. Parasirea instantiei civile nu poate avea loc daca aceasta a pronuntiat o hotarare, chiar nedefinitiva.
(5) Persoana vatamata sau succesorii acesteia, care s-au constituit parte civila in procesul penal, pot sa introduca actiiune la instantia civila daca, prin hotarare definitiva, judecatorul de camera preliminara a respins sesizarea instantiei de judecata ori daca instantia penala a lasat nesolutiionata actiiunea civila.
(6) Daca se constata din probe noi ca prejudiciul nu a fost integral reparat prin hotararea definitiva a instantiei penale, diferentia poate fi ceruta pe calea unei actiiuni la instantia civila.
(7) Persoana vatamata sau succesorii acesteia pot introduce actiiune la instantia civila, pentru repararea prejudiciului nascut ori descoperit dupa constituirea ca parte civila.
Art. 28. Autoritatea hotararii penale in procesul civil si efectele hotararii civile in procesul penal
(1) Hotararea definitiva a instantiei penale are autoritate de lucru judecat in fatia instantiei civile care judeca actiiunea civila, cu privire la existentia faptei, a persoanei care a savarsit-o si a vinovatiiei acesteia.
(2) Hotararea definitiva a instantiei civile prin care a fost solutiionata actiiunea civila nu are autoritate de lucru judecat in fatia organelor judiciare penale, cu privire la existentia faptei penale, a persoanei care a savarsit-o si a vinovatiiei acesteia.
___________________________________
Titlul I al proiectului privind Codul de Procedura Penala poate fi citit aici.
Comentarii articol (1)