Directiva 2002/90/CE a Consiliului
din 28 noiembrie 2002
de definire a facilitarii intrarii, tranzitului si sederii neautorizate
CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,
avand in vedere Tratatul de instituire a Comunitatii Europene, in special articolul 61 litera (a) si articolul 63 alineatul (3) litera (b),
avand in vedere initiativa Republicii Franceze [1],
avand in vedere avizul Parlamentului European [2],
intrucat:
(1) Unul dintre obiectivele Uniunii Europene este crearea treptata a unui spatiu de libertate, securitate si justitie, care implica, in special, combaterea imigratiei ilegale.
(2) Este, prin urmare, necesara combaterea facilitarii imigratiei ilegale, atat in cazul in care aceasta reprezinta trecerea ilegala efectiva a frontierei, cat si atunci cand are ca scop alimentarea retelelor de exploatare a persoanelor.
(3) In acest sens, este necesara realizarea unei apropieri a dispozitiilor juridice existente, in special in ceea ce priveste, pe de o parte, definirea precisa a faptei ilicite in cauza si a exceptiilor, definire care face obiectul prezentei directive, si, pe de alta parte, normele minime in materie de sanctiuni, de raspundere a persoanelor juridice si de competenta jurisdictionala, care fac obiectul Deciziei-cadru 2002/946/JAI a Consiliului din 28 noiembrie 2002 privind consolidarea cadrului penal pentru a preveni facilitarea intrarii, tranzitului si sederii neautorizate [3].
(4) Prezenta directiva are ca obiectiv definirea notiunii de facilitare a imigratiei ilegale si eficientizarea aplicarii Deciziei-cadru 2002/946/JAI, in vederea prevenirii acestei infractiuni.
(5) Prezenta directiva completeaza alte instrumente adoptate pentru combaterea imigratiei ilegale, a muncii ilegale, a traficului de persoane si a exploatarii sexuale a copiilor.
(6) In ceea ce priveste Islanda si Norvegia, prezenta directiva constituie o dezvoltare a dispozitiilor acquis-ului Schengen in sensul acordului incheiat intre Consiliul Uniunii Europene si Republica Islanda si Regatul Norvegiei privind asocierea acestor doua state la transpunerea, punerea in aplicare si dezvoltarea acquis-ului Schengen [4], care intra in sfera de aplicare a articolului 1 punctul (E) din Decizia 1999/437/CE a Consiliului din 17 mai 1999 privind anumite norme de aplicare a respectivului acord [5].
(7) Regatul Unit si Irlanda participa la adoptarea si aplicarea prezentei directive in conformitate cu dispozitiile relevante ale tratatelor.
(8) In conformitate cu articolele 1 si 2 din Protocolul privind pozitia Danemarcei, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeana si la Tratatul de instituire a Comunitatii Europene, Danemarca nu participa la adoptarea prezentei directive, si prin urmare, nu are nici o obligatie in temeiul acesteia si nici nu face obiectul aplicarii sale. Avand in vedere faptul ca prezenta directiva reprezinta o dezvoltare a acquis-ului Schengen in temeiul dispozitiilor Titlului IV din partea a treia a Tratatului de instituire a Comunitatii Europene, Danemarca decide, in conformitate cu articolul 5 din protocolul mentionat anterior, in termen de sase luni de la data adoptarii de catre Consiliu a prezentei directive, daca o transpune sau nu in legislatia sa interna,
ADOPTA PREZENTA DIRECTIVA:
Articolul 1
Conduita ilicita
(1) Fiecare stat membru adopta sanctiuni adecvate aplicabile:
(a) oricarei persoane care ajuta in mod constient o persoana care nu este resortisanta a unui stat membru sa intre pe teritoriul unui stat membru sau sa tranziteze pe teritoriul respectiv, incalcand legislatia statului in cauza cu privire la intrarea sau tranzitul strainilor;
(b) oricarei persoane care ajuta in mod constient, in scop lucrativ, o persoana care nu este resortisanta a unui stat membru sa domicilieze pe teritoriul unui stat membru, incalcand legislatia statului respectiv cu privire la sederea strainilor.
(2) Fiecare stat membru poate decide sa nu impuna sanctiuni in cazul conduitei definite la alineatul (1) litera (a), aplicand propria legislatie si practica interna, in cazul in care comportamentul respectiv are ca scop acordarea de ajutor umanitar persoanei in cauza.
Nota AvocatNet:
Numai legislatia europeana din editia printata a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene poate fi considerata autentica.
#PAGEBREAK#
Articolul 2
Instigarea, participarea si tentativa
Fiecare stat membru ia masurile necesare pentru a se asigura ca sanctiunile prevazute la articolul 1 se aplica, de asemenea, oricarei persoane care:
(a) este instigatoare sau
(b) este complice sau
(c) comite o tentativa
la una dintre faptele ilicite mentionate in articolul 1 alineatul (1) litera (a) sau (b).
Articolul 3
Sanctiuni
Fiecare stat membru ia masurile necesare pentru ca faptele ilicite mentionate la articolele 1 si 2 sa faca obiectul unor sanctiuni efective, proportionale si cu efect de descurajare.
Articolul 4
Punerea in aplicare
(1) Statele membre asigura punerea in aplicare a actelor cu putere de lege si actelor administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive inainte de 5 decembrie 2004. Statele membre informeaza de indata Comisia cu privire la aceasta.
Atunci cand statele membre adopta aceste acte, ele cuprind o trimitere la prezenta directiva sau sunt insotite de o asemenea trimitere la data publicarii lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.
(2) Comisiei ii sunt comunicate de catre statele membre textele dispozitiilor de drept intern pe care le adopta in domeniul reglementat de prezenta directiva, precum si un tabel de corespondenta intre prezenta directiva si dispozitiile de drept intern adoptate. Comisia informeaza celelalte state membre cu privire la aceasta.
Articolul 5
Abrogare
Articolul 27 alineatul (1) din Conventia Schengen din 1990 se abroga la 5 decembrie 2004. In cazul in care, in conformitate cu articolul 4 alineatul (1), un stat membru pune in aplicare prezenta directiva inainte de data respectiva, dispozitia mentionata anterior inceteaza sa fie aplicabila statului membru respectiv de la data punerii in aplicare.
Articolul 6
Intrarea in vigoare
Prezenta directiva intra in vigoare la data publicarii in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene.
Articolul 7
Destinatari
Prezenta directiva se adreseaza statelor membre, in conformitate cu Tratatul de instituire a Comunitatii Europene.
Adoptata la Bruxelles, 28 noiembrie 2002.
Pentru Consiliu
Presedintele
B. Haarder
[1] JO C 253, 4.9.2000, p. 1.
[2] JO C 276, 1.10.2001, p. 244.
[3] JO L 328, 5.12.2002, p. 1.
[4] JO L 176, 10.7.1999, p. 36.
[5] JO L 176, 10.7.1999, p. 31.
--------------------------------------------------
Comentarii articol (0)