Noile reglementari privind taxa pe valoarea adaugata (TVA) aferenta prestarilor de servicii vor impune perceperea taxei in tara clientului si crearea unui "ghiseu unic" pentru plata taxei.
Ministrii economiei si finantelor din statele membre ale Uniunii Europene au ajuns recent la un acord politic asupra a doua propuneri de directive si a unei propuneri de regulament, acte care vor asigura colectarea TVA in tara in care are loc consumul, precum si prevenirea distorsionarilor liberei concurente dintre statele membre cu rate TVA diferite.
Noile reglementari vor impune perceperea TVA pentru furnizarea de servicii catre intreprinderi (business-to-business) in locul in care este stabilit clientul, renuntandu-se la impozitarea in locul in care este stabilit furnizorul, asa cum se intampla in prezent.
In ceea ce priveste furnizarea de servicii catre consumatori individuali (business-to-consumer), locul impozitarii va ramane locul in care este inregistrat furnizorul. Totusi, in anumite conditii, regulile generale nu vor fi aplicate, atat in ceea ce priveste intreprinderile, cat si consumatorii individuali, iar anumite reguli se vor aplica pentru a reflecta principiul impozitarii in locul in care are loc consumul. Aceste exceptii se refera la serviciile prestate de restaurante, la inchirierea de mijloace de transport, la servicii legate de cultura, sport, stiinta si educatie, precum si la prestarile de servicii de telecomunicatii, radiodifuziune si televiziune si servicii prestate pe cale electronica unor consumatori individuali.
Pentru a simplifica operatiunile cu TVA impuse de noile reguli pentru serviciile de telecomunicatii, radiodifuziune si electronice, se va introduce un "ghiseu unic", care va permite furnizorilor de servicii sa-si indeplineasca obligatiile referitoare la inregistrari, declaratii si plati intr-o singura etapa in statul de domiciliu, inclusiv pentru serviciile furnizate in alte state membre. Veniturile din TVA vor fi apoi transferate din tara de domiciliu a furnizorului in tara de resedinta a consumatorului, ale carui rate si controale TVA vor fi aplicabile.
Ca regula, noile masuri vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2010.
Asa-numitul "pachet TVA" contine:
- un proiect de directiva privind locul de furnizare a serviciilor (va modifica Directiva 2006/112/CEE)
- un proiect de directiva privind procedurile pentru refinantarea TVA catre intreprinderi ne-stabilite (conform Directivei 2006/112/CEE)
- un proiect de regulament privind imbunatatirea cooperarii administrative in domeniul TVA si schimbul de informatii intre statele membre (va modifica Regulamentul 1798/2003/CE).
Acordul membrilor Consiliului a fost posibil ca urmare a unui compromis in privinta schimbarii regulii referitoare la locul impozitarii serviciilor de telecomunicatii, radiodifuziune si electronice furnizate consumatorilor individuali.
Pentru acest sector:
- aplicarea noilor reguli si a schemei "ghiseu unic" va fi amanata pina la 1 ianuarie 2015
- pina la 1 ianuarie 2019, statul membru de domiciliu va retine o parte din incasarile TVA realizate prin "ghiseul unic", dupa cum urmeaza: 30% de la 1 ianuarie 2015 pina la 31 decembrie 2016 si 15% de la 1 ianuarie 2017 pina la 31 decembrie 2018
- Comisia Europeana va elabora un raport asupra fezabilitatii noilor reguli inainte de intrarea acestora in vigoare.
"Pachetul TVA" va fi adoptat fara alte dezbateri in cadrul unei viitoare reuniuni a Consiliului, dupa finalizarea textelor.
www.ccib.ro/eurojurnal
Comentarii articol (0)