avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Regimul TVA la facturile externe intracomunitare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Regimul TVA la facturile externe intracomunitare

SC neplatitoare de TVA in Romania, inregistrata in ROI in scopuri TVA doreste sa stie cum se emit facturi externe pentru prestari servicii informatice.

1. Emitere factura catre SC din UE, platitoare de TVA, inregistrata in ROI (cu cod VIES)
Factura se emite fara TVA cu mentiunea "taxare inversa" (reverse charge) folosind codurile VIES. Beneficiarul este obligat la plata TVA in tara sa.

2. Emitere factura catre SC din UE, neplatitoare de TVA, inregistrata in ROI (cu cod VIES)
Factura se emite fara TVA cu mentiunea "scutit TVA" (exempt from VAT), folosind codurile VIES. Beneficiarul nu are alte obligatii in tara sa.

3. Emitere factura catre SC din UE, platitoare de TVA, neinregistrata in ROI (fara cod VIES)
Factura se emite cu TVA (24%) folosind CIF-ul de Romania? Daca da, cum se declara la ANAF? Este necesara virarea celor 24% catre stat?

4. Emitere factura catre SC din UE, neplatitoare de TVA, neinregistrata in ROI (fara cod VIES)
Factura se emite cu TVA (24%) folosind CIF-ul de Romania? Daca da, cum se declara la ANAF? Este necesara virarea celor 24% catre stat?

5. Emitere factura catre persoana fizica din UE
Factura se emite fara TVA folosind CIF-ul de Romania? Daca da, cum se declara la ANAF?

Intrebarea mea este daca sunt corecte afirmatiile de la punctul 1 si 2. Si cum se procedeaza pentru cazurile 3,4,5.

Va multumesc anticipat si sper ca aceasta detaliere sa ajute cat mai multe persoane care au neclaritati referitoare la regimul TVA intracomunitar.
1. Corect. Ati facut schimb de coduri valabile si faceti taxare inversa.
2. Incorect. Ati facut schimb de coduri valabile si faceti taxare inversa.
3. Facturati fara TVA cu scutire TVA. vezi link de mai jos.
4. Idem 3. Nu are relevanta faptul ca nu este inreg ca platitor de TVA ci faptul ca nu este in VIES.
5. Fara TVA. vezi art. 133. PF este pers neimpozabila. Am presupus ca ati prestat din Romania.

Atentie la 150 sa il aveti depus si pt codul ROI altfel depuneti la ghiseu.

Pana la sf anului exista o sectiune speciala pt servicii electronice care se aplica persoanelor impozabile nestabilite care se va modifica de la 1 ianuarie si se va suplimenta cu o sectiune pentru pers impozabile stabilite in UE (cazul dvs) --- vezi art 152^5. Sa nu confundati pers neimpozabile cu cele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA.

ART. 133 Locul prestării de servicii
(3) Locul de prestare a serviciilor către o persoană neimpozabilă este locul unde prestatorul îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt prestate de la un sediu fix al prestatorului, aflat în alt loc decât locul în care persoana impozabilă şi-a stabilit sediul activităţii economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde prestatorul îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.

26. servicii furnizate pe cale electronică sunt: furnizarea şi conceperea de site-uri informatice, mentenanţa la distanţă a programelor şi echipamentelor, furnizarea de programe informatice - software - şi actualizarea acestora, furnizarea de imagini, de texte şi de informaţii şi punerea la dispoziţie de baze de date, furnizarea de muzică, de filme şi de jocuri, inclusiv jocuri de noroc, transmiterea şi difuzarea de emisiuni şi evenimente politice, culturale, artistice, sportive, ştiinţifice, de divertisment şi furnizarea de servicii de învăţământ la distanţă. Atunci când furnizorul de servicii şi clientul său comunică prin curier electronic, aceasta nu înseamnă în sine că serviciul furnizat este un serviciu electronic

Art. 152^5. Regimul special pentru serviciile electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune sau televiziune prestate de către persoane impozabile stabilite în Uniunea Europeană, dar într-un alt stat membru decât statul membru de consum (valabil din 1 ianuarie 2015)

ATENITE !!!! Dac beneficiarul, care este stabilit în alt stat membru decât România, nu
comunic un cod valabil de TVA, i/sau prestatorul nu obine confirmarea validitii codului de TVA al
clientului su, se va considera c prestarea de servicii este realizat ctre o persoan
neimpozabil, aplicându-se celelalte reguli prevzute de art. 133, în funcie de natura serviciului.
Totui, în situaia în care ulterior emiterii facturii de ctre prestator, beneficiarul comunic un cod valabil
de TVA atribuit de autoritile fiscale din alt stat membru, prestatorul va aplica prevederile art. 133 alin.
(2) din Codul fiscal, respectiv va considera c operaiunea nu este impozabil în România, fiind
impozabil la locul unde este stabilit beneficiarul, dac beneficiarul poate face dovada c avea calitatea
de persoan impozabil în momentul în care taxa a devenit exigibil. În cazul reconsiderrii locului
prestrii serviciului, prestatorul aplic prevederile art. 159 din Codul fiscal.

ai un link mai jos de la finante arges
[ link extern ]

Va multumesc mult pentru raspunsuri si pentru baza legala.
Cautam de cateva luni un raspuns pentru cuprinzator si am citit tot felul de pareri contradictorii mai mult sau mai putin fondate.
Sa fiu sincer pt 3 si 4 eu unul cred ca ar trebui taxare inversa potrivit legilor comunitare.

Strainii asa fac pentru ca este o diferenta intre livrarea de bunuri si prestarea de servicii in sensul ca la prestarea de servicii regula generala este ca beneficiarul este raspunzator pt plata taxei si chiar am avut probleme cu unele firme care fac prestari in porturi, zone libere. Dar aici in Romania regulile se aplica dupa cum sunt descrise in documentul de la ANAF din link-ul de mai sus. Pt livrarile de bunuri inteleg sa taxez cu TVA daca nu imi da cod valabil de TVA.

Pana la urma persoana impozabila trebuie tratata ca persoana impozabila chiar daca este inregistrata sau nu in scopuri de TVA. Insa ... practica ne arata altceva.

Ma bazez aici pe normele de la 133

ART. 133

13. (1) Pentru stabilirea locului prestării serviciilor potrivit prevederilor art. 133 alin. (2) şi (3) din Codul fiscal, se are în vedere noţiunea de persoană impozabilă, astfel cum este aceasta definită din punctul de vedere al taxei pe valoarea adăugată. Identificarea altor elemente, cum ar fi faptul că persoana impozabilă realizează operaţiuni scutite de taxa pe valoarea adăugată sau că aceasta aplică regimul special de scutire pentru întreprinderi mici, nu influenţează modul în care regulile care guvernează locul prestării se aplică atunci când persoana impozabilă prestează sau primeşte servicii.

In practica insa se aplica mai mult ....

(9) În cazul serviciilor pentru care se aplică prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de persoane impozabile stabilite în România, atunci când beneficiarul este o persoană impozabilă stabilită în alt stat membru şi serviciul este prestat către sediul activităţii economice sau un sediu fix aflat în alt stat membru decât România, prestatorul trebuie să facă dovada că beneficiarul este o persoană impozabilă şi că este stabilit în Comunitate. Se consideră că această condiţie este îndeplinită atunci când beneficiarul comunică prestatorului o adresă a sediului activităţii economice sau, după caz, a unui sediu fix din Comunitate, precum şi un cod valabil de TVA atribuit de autorităţile fiscale din alt stat membru, inclusiv în cazul persoanelor juridice neimpozabile care sunt înregistrate în scopuri de TVA. Dacă nu dispune de informaţii contrare, prestatorul poate considera că un client stabilit în Comunitate are statutul de persoană impozabilă:

b) atunci când beneficiarul nu a primit încă un cod individual de înregistrare în scopuri de TVA, însă îl informează pe prestator că a depus o cerere în acest sens, şi dacă prestatorul obţine orice altă dovadă care demonstrează că clientul este o persoană impozabilă sau o persoană juridică neimpozabilă care trebuie să fie înregistrată în scopuri de TVA, precum şi dacă efectuează o verificare la un nivel rezonabil a exactităţii informaţiilor furnizate de client, pe baza procedurilor de securitate comerciale normale, cum ar fi cele legate de verificarea identităţii ori a plăţii. Dacă nu dispune de informaţii contrare, prestatorul poate considera că un client stabilit în Comunitate are statutul de persoană neimpozabilă atunci când demonstrează că acel client nu i-a comunicat codul său individual de înregistrare în scopuri de TVA, aplicându-se celelalte reguli prevăzute de art. 133 din Codul fiscal, în funcţie de natura serviciului. Prevederile prezentului alineat se completează cu prevederile alin. (4).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prestari servicii de reparatii intracomunitare ana1978 ana1978 Buna, Am urmatoarea intrebare: O societatea din Romania inregistrata ca platitor de tva si declarata in Reg. Operatorilor Intracomunitari presteaza servicii ( ... (vezi toată discuția)
Platitor de tva - factura fara tva in spatiul ue? ionutr81 ionutr81 buna ziua, Situatia existenta: in romania exista o firma neplatitoare de TVA care emitea facturi catre o firma din UK tot neplatitoare de TVA, binenteles ... (vezi toată discuția)
Prestare servicii intracomunitare daniela62 daniela62 Buna ziua, rog ajutor pentru incadrarea corecta a prestarii de servicii. SC inregistrata in Romania, platitoare de TVA, inregistrata in ROI, presteaza servicii ... (vezi toată discuția)