avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Prestare servicii intracomunitare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Prestare servicii intracomunitare

Buna ziua, rog ajutor pentru incadrarea corecta a prestarii de servicii. SC inregistrata in Romania, platitoare de TVA, inregistrata in ROI, presteaza servicii de publicitate catre o societate din Germania care prezinta un cod de TVA dar care nu este valid.
1. Factura (Invoice) se face cu TVA, sau fara TVA ?
2. Se declara in D390 ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: daniela62 , utilizator 15:50, 3 Noiembrie 2011
B2C- Locul unde este stabilit prestatorul -in Romania (regula de bază B2C) dacă beneficiarul este o persoană neimpozabilă stabilită în Comunitate.
Daca firma din Germania a comunicat un cod VAT nevalid in sistemul VIES-pot fi multiple cauze;
1.codul comunicat este eronat.
2.la data cand ati efectuat verificarea codul-nu mai este valid din multiple cauze

Din acest motiv ,pentru ca neavand cod valid TVA -consider ca firma din Germania - firma beneficiara este persoana neimpozabila stabilita in Comunitate(UE)

-factura se va intocmi cu TVA
-nu veti raporta in D390

1.op este ef de o pers impozabila?-DA
2.op.este in sfera de aplicare a tva?-DA
3.unde este locul op?
ART. 133(3) Locul de prestare a serviciilor către o persoană neimpozabilă este locul unde prestatorul îşi are stabilit sediul activităţii sale economice.
Dacă serviciile sunt prestate de la un sediu fix al prestatorului, aflat în alt loc decât locul în care persoana impozabilă şi-a stabilit sediul activităţii economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde prestatorul îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.

Foarte important pentru determinarea locului prestarii serviciilor este stabilirea calitatii de persoana impozabila a beneficiarului si a locului unde este stabilit acesta

Conform liniilor directoare ale Comitetului TVA in relatia B2B,daca beneficiarul este stabilit in Comunitate, trebuie sa furnizeze un cod valabil de TVA, In caz contrar operatiunea
va fi considerata ca fiind efectuata in relatia B2C

B2C -Regula prevede ca serviciul se va impozita la locul unde este stabilit
prestatorul, daca este efectuat catre o persoana neimpozabila
•Cu exceptiile mentionate la art. 133 alin 4,5,6,
Cum nu avem nici o exceptie de aplicat in acezt caz, veti factura cu TVA24% si nu se declara in D390

Servicii care excepteaza de la regula B2C art. 133(5) 6)Servicii intangibile art. 133(5)e•
Deroga de la regula B2C
Art. 133(5)e)- Locul prestarii = locul unde beneficiarul este stabilit sau îşi are
domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită,dacă respectivul beneficiar este o persoană neimpozabilă care este stabilită sau isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in afara Comunitatii (cum Germania face parte din UE -nu o putem aplica)
Multumesc jcarmen pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva servicii intracomunitare Mihaela Gheorghita Mihaela Gheorghita buna ziua, o soc.inreg.in scopuri de tva ,din romania presteaza servicii de internet pt.o soc. din suedia. Sv.sunt utilizate in romania , dar ... (vezi toată discuția)
Tva intracomunitar bobotan bobotan Lucrez pt o firma din Romania, care are incheiat un contract de prestari de servicii cu o firma intracomunitara inregistrata in scop de TVA cu un cod fiscal ... (vezi toată discuția)
Prestari servicii de reparatii intracomunitare ana1978 ana1978 Buna, Am urmatoarea intrebare: O societatea din Romania inregistrata ca platitor de tva si declarata in Reg. Operatorilor Intracomunitari presteaza servicii ( ... (vezi toată discuția)