avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA Intracomunitar
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA Intracomunitar

Lucrez pt o firma din Romania, care are incheiat un contract de prestari de servicii cu o firma intracomunitara inregistrata in scop de TVA cu un cod fiscal valabil. Serviciile pt aceasta firma intracomunitara se efectueaza la o firma din Romania (deci nu parasesc teritoriul tarii). Noi efectuam factura de comision prestari servicii firmei intracomunitare (ea ne plateste pt ceea ce facem la firma romaneasca). Conform noii legislatii cu privire la TVA, cum efectuez factura? Cu sau fara TVA? Daca este cu TVA 0 atunci ce se trece pe factura "scutit cu drept de deducere" sau "neimpozabil in Romania"? La care rand se face inregistrarea in decontul 300? #-o Va rog ajutati-ma urgent!!!!! Multumesc !!! :(
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 21:18, 8 Martie 2010

Pentru a stabili cum intocmiti factura, ar trebui stiut si ce fel de servicii prestati.
Stimata dna Magda,
In primul rand tin sa va multumesc pt atentia acordata mesajului meu cat si pt intentia dvs de a ma ajuta.
Serviciile pe care noi le prestam pt firma intracomunitara la firma din Romania la care ea isi vinde marfa ( noi nu intermediem vanzarea marfii) sunt de amenajare, reamenajare standuri de marfa, asezarea marfii pe rafturi si receptie de marfa la clientul din Romania.
Sper sa ma puteti ajuta.
Multumesc.
CF art. 126 Operaţiuni impozabile
(1) Din punct de vedere al taxei sunt operaţiuni impozabile în România cele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) operaţiunile care, în sensul art. 128 - 130, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, în sfera taxei, efectuate cu plată;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi în România, în conformitate cu prevederile art. 132 şi 133;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizată de o persoană impozabilă, astfel cum este definită la art. 127 alin. (1), acţionând ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor să rezulte din una dintre activităţile economice prevăzute la art. 127 alin. (2);
si
CF art. 133(2)
Locul prestării de servicii
2) Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acţionează ca atare este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana îşi are sediul activităţii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primeşte serviciile. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primeşte aceste servicii îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.

Deci, prestarea de servicii are loc pe teritoriul Romaniei, factura se intocmeste cu TVA, se declara in decont 300 la randul 9 si nu se intocmeste declaratie recapitulativa 390.
Ultima modificare: Duminică, 7 Martie 2010
Cornelia Tulpan, Contabil
serviciile sunt prestate catre un sediu fix din romania? eu cred ca nu si atunci, asa cum ati spus si dvs., d-na cornelia:
"In absenţa unui astfel de loc sau sediu fix locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primeşte aceste servicii îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită"

deoarece serviciile prestate nu se regasesc la exceptii, consider ca se aplica regula generala de la art. 133, alin (2), facturandu-se fara tva si declarandu-se in 390.
Prestarea de servicii se efectueaza la un sediu fix din Romania, deci.....locul prestarii este in Romania, factura cu TVA, decont normal de TVA, fara raportare in 390.

Alte discuții în legătură

Tva servicii intracomunitare Mihaela Gheorghita Mihaela Gheorghita buna ziua, o soc.inreg.in scopuri de tva ,din romania presteaza servicii de internet pt.o soc. din suedia. Sv.sunt utilizate in romania , dar ... (vezi toată discuția)
Tva si prestari de servicii intracomunitare antispam antispam Buna ziua tuturor. Am si eu o nelamurire. Sa zicem ca am un PFA platitor de TVA care presteaza servicii (cod CAEN 6201) pentru o firma din Spania. Nu ma ... (vezi toată discuția)
Prestare servicii intracomunitare daniela62 daniela62 Buna ziua, rog ajutor pentru incadrarea corecta a prestarii de servicii. SC inregistrata in Romania, platitoare de TVA, inregistrata in ROI, presteaza servicii ... (vezi toată discuția)