avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA si prestari de servicii intracomunitare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA si prestari de servicii intracomunitare

Buna ziua tuturor.

Am si eu o nelamurire. Sa zicem ca am un PFA platitor de TVA care presteaza servicii (cod CAEN 6201) pentru o firma din Spania. Nu ma pricep foarte bine la lucruri din astea, dar este nevoie ca pe factura sa trec si TVA-ul? Este obligatoriu sa platesc TVA pentru prestari de servicii intracomunitare? Sau depinde de firma cu care colaborez (daca accepta sau nu facturi cu TVA)?

Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Herra_ , utilizator 21:21, 7 Ianuarie 2012
Nu stiu despre TVA, si s-ar putea ca intervenit mea sa fie cumva off-topic, dar vreau sa-ti spun ca pentru servicii intercomunitare trebuie sa depui si declaratia 390 la ANAF, trebuie sa depui declaratia de la inceput, de cind ai incheiat contractul, inainte de a scrie factura
Ultima modificare: Miercuri, 2 Februarie 2011
Elena Perianu, Traducator autorizat
Eu sunt in aceeasi situatie cu tine si nu includ TVA pe factura. Scriu pe factura codul meu de TVA si al lor (VAT Number). Trebuie sa depui VIES (390) lunar si sa te inscrii in registrul operatorilor intracomunitari.
Codul 6201 - Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)
reprezinta conform Codul fiscal art.125 alin.(1), pct.26:
26. servicii furnizate pe cale electronică sunt: furnizarea şi conceperea de site-uri informatice, mentenanţa la distanţă a programelor şi echipamentelor, furnizarea de programe informatice - software - şi actualizarea acestora, furnizarea de imagini, de texte şi de informaţii şi punerea la dispoziţie de baze de date, furnizarea de muzică, de filme şi de jocuri, inclusiv jocuri de noroc, transmiterea şi difuzarea de emisiuni şi evenimente politice, culturale, artistice, sportive, ştiinţifice, de divertisment şi furnizarea de servicii de învăţământ la distanţă. Atunci când furnizorul de servicii şi clientul său comunică prin curier electronic, aceasta nu înseamnă în sine că serviciul furnizat este un serviciu electronic;
Locul de prestare a serviciilor este conform art.133 , conform principiului B2B sau B2C in :
a) B2B= prestarea catre o persoana impozabila, locul unde persoana impozabila primeste serviciile adica in Spania daca nu are un sediu fix in Romania (art.133,(2);
b) B2C = prestarea catre o persoana neimpozabila, locul unde prestatorul isi are sediul adica in Romania (art.133, (3))
Iar conform Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal:
Norme metodologice:

Art. 133

13. (1) Pentru stabilirea locului prestării serviciilor potrivit prevederilor art. 133 alin. (2) şi (3) din Codul fiscal, se are în vedere noţiunea de persoană impozabilă, astfel cum este aceasta definită din punctul de vedere al taxei pe valoarea adăugată. Identificarea altor elemente, cum ar fi faptul că persoana impozabilă realizează operaţiuni scutite de taxa pe valoarea adăugată sau că aceasta aplică regimul special de scutire pentru întreprinderi mici, nu influenţează modul în care regulile care guvernează locul prestării se aplică atunci când persoana impozabilă prestează sau primeşte servicii. Regulile prevăzute la art. 133 alin. (2) sau (3) din Codul fiscal se aplică numai în situaţia în care serviciile nu se pot încadra pe niciuna dintre excepţiile prevăzute la art. 133 alin. (4) - (7) din Codul fiscal. Dacă serviciile pot fi încadrate pe una dintre excepţiile prevăzute la art. 133 alin. (4) - (7), întotdeauna excepţia prevalează, nemaifiind aplicabile regulile generale stabilite la art. 133 alin. (2) şi (3).


(9) În cazul serviciilor pentru care se aplică prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de persoane impozabile stabilite în România, atunci când beneficiarul este o persoană impozabilă stabilită în alt stat membru, şi serviciul este prestat către sediul activităţii economice sau un sediu fix, aflat în alt stat membru decât România, prestatorul trebuie să facă dovada că beneficiarul este o persoană impozabilă şi că este stabilit în Comunitate. Se consideră că această condiţie este îndeplinită atunci când beneficiarul comunică prestatorului o adresă a sediului activităţii economice, sau, după caz, a unui sediu fix, din Comunitate, precum şi un cod valabil de TVA atribuit de autorităţile fiscale din alt stat membru, inclusiv în cazul persoanelor juridice neimpozabile care sunt înregistrate în scopuri de TVA. Se consideră că prestatorul a acţionat de bună credinţă, în ceea ce priveşte stabilirea faptului că beneficiarul său este o persoană impozabilă, atunci când a obţinut confirmarea validităţii codului de TVA atribuit beneficiarului său de autorităţile fiscale din alt stat membru prin intermediul procedurilor de securitate existente la nivel comunitar. Dacă beneficiarul, care este stabilit în alt stat membru decât România, nu comunică un cod valabil de TVA, şi/sau prestatorul nu obţine confirmarea validităţii codului de TVA al clientului său, se va considera că prestarea de servicii este realizată către o persoană neimpozabilă, aplicându-se celelalte reguli prevăzute de art. 133 , în funcţie de natura serviciului. Totuşi, în situaţia în care ulterior emiterii facturii de către prestator, beneficiarul comunică un cod valabil de TVA atribuit de autorităţile fiscale din alt stat membru, prestatorul va aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, respectiv va considera că operaţiunea nu este impozabilă în România, fiind impozabilă la locul unde este stabilit beneficiarul, dacă beneficiarul poate face dovada că avea calitatea de persoană impozabilă în momentul în care taxa a devenit exigibilă. Dovada constă într-o confirmare oficială a autorităţii fiscale din statul membru în care beneficiarul este stabilit. În cazul reconsiderării locului prestării serviciului, prestatorul aplică prevederile art. 159 din Codul fiscal. Prevederile prezentului alineat se completează cu prevederile alin. (4).

CONCLUZIE:

- Daca se furnizeaza un cod valabil de TVA de catre firma din Spania, facturarea serviciului catre Spania de catre PFA-ul din Romaniase face fara TVA pe relatia B2B (art.133, alin.(2);
- daca se merge pe relatia B2C adica prestarea de servicii se face catre o persoana neimpozabila din Spania - care evident nu poate furniza un cod valabil de TVA - , facturarea se face cu TVA (vezi art.133 (alin.3), nu exista exceptii aplicabile)
daca e firma din spania e clar, se factureaza fara tva.
daca firma din spania nu e platitoare de tva in tara sa, atunci e obligata sa se inregistreze in scopuri tva intracomunitar, inainte de a primi serviciile, echivalentul art. 153^1, alin 1, lit. c) din codul fiscal.
Va multumesc mult pentru raspunsuri. M-am inregistrat la Finante pentru prestare de servicii intracomunitare, mi-au alocat un CUI de platitor de TVA dedicat pentru astfel de operatiuni.

Mai am inca o intrebare: PFA-ul meu plateste impozit la norma de venit. Din cate stiu, limita de venit (sau profit?) este de 35.000 de euro la cursul din 2005. Ce se intampla daca depasesc aceasta limita? Trec automat la platitor de TVA si/sau la sistem real?

Va multumesc mult!

Alte discuții în legătură

Prestare servicii intracomunitare daniela62 daniela62 Buna ziua, rog ajutor pentru incadrarea corecta a prestarii de servicii. SC inregistrata in Romania, platitoare de TVA, inregistrata in ROI, presteaza servicii ... (vezi toată discuția)
Analiza cod fiscal ContSters256771 ContSters256771 Stimati colegi doresc sa supun atentiei dvs urmatoarea chestiune: Atunci cand se realizeaza prestari sau achizitii de servicii intracomunitare schimbul de ... (vezi toată discuția)
Platitor de tva - factura fara tva in spatiul ue? ionutr81 ionutr81 buna ziua, Situatia existenta: in romania exista o firma neplatitoare de TVA care emitea facturi catre o firma din UK tot neplatitoare de TVA, binenteles ... (vezi toată discuția)