Mie mi se pare destul de logic, daca e persoana impozabila beneficiarul, acesta va datora TVA in statul lui, daca se aplica art 133 (2).
Beneficiarul, daca nu e din Romania, va aplica art similar cu CF ART. 150 Persoana obligată la plata taxei pentru operaţiunile taxabile din România:
(2) Taxa este datorată de orice persoană impozabilă, inclusiv de către persoana juridică neimpozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestării în România conform art. 133 alin. (2) şi care sunt furnizate de către o persoană impozabilă care nu este stabilită pe teritoriul României sau nu este considerată a fi stabilită pentru respectivele prestări de servicii pe teritoriul României conform prevederilor art. 125^1 alin. (2), chiar dacă este înregistrată în România conform art. 153 alin. (4) sau (5).
Pt aceasta beneficiarul se va inregistra in statul lui similar art 153 sau art 153^1.
Normele 13 (1) se refera la faptul ca, incadrarea ca persoana impozabila se face potrivit definitiei generale si nu a faptului ca realizeaza operaţiuni scutite de taxa pe valoarea adăugată sau că aceasta aplică regimul special de scutire pentru întreprinderi mici:
18. persoană impozabilă are înţelesul art. 127 alin. (1) şi reprezintă persoana fizică, grupul de persoane, instituţia publică, persoana juridică, precum şi orice entitate capabilă să desfăşoare o activitate economică;
Persoana impozabila este:
ART. 127 Persoane impozabile şi activitatea economică
(1) Este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfăşoară, de o manieră independentă şi indiferent de loc, activităţi economice de natura celor prevăzute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activităţi.
Norme:
13. (1) Pentru stabilirea locului prestării serviciilor potrivit prevederilor art. 133 alin. (2) şi (3) din Codul fiscal, se are în vedere noţiunea de persoană impozabilă, astfel cum este aceasta definită din punctul de vedere al taxei pe valoarea adăugată. Identificarea altor elemente, cum ar fi faptul că persoana impozabilă realizează operaţiuni scutite de taxa pe valoarea adăugată sau că aceasta aplică regimul special de scutire pentru întreprinderi mici, nu influenţează modul în care regulile care guvernează locul prestării se aplică atunci când persoana impozabilă prestează sau primeşte servicii. Regulile prevăzute la art. 133 alin. (2) sau (3) din Codul fiscal se aplică numai în situaţia în care serviciile nu se pot încadra în niciuna dintre excepţiile prevăzute la art. 133 alin. (4), (5), (7) şi (8) din Codul fiscal. Dacă serviciile pot fi încadrate în una dintre excepţiile prevăzute la art. 133 alin. (4), (5), (7) şi (8), întotdeauna excepţia prevalează, nemaifiind aplicabile regulile generale stabilite la art. 133 alin. (2) şi (3).
Multumesc pentru raspuns.
Sintetizand: daca sunt platitor de TVA, inregistrat in ROI si prestez un serviciu care nu se incadreaza la nicio scutire unei societati platitoare neplatitoare de TVA ii facturez cu taxare inversa sau cu TVA?
Daca il consider persoana impozabila e taxare inversa corect?
Daca il consider persoana neimpozabila e cu tva romanesc ... corect?
Cum o consider impozabila (pt ca nu tin cont de faptul ca aplica scutire pt intreprinderi mici) sau neimpozabila (pt ca nu mi-a dat un cod valabil de TVA) ?
Eu inteleg ca daca e vorba de persoana impozabila se aplica CF 133 (2), este prestare servciiu intracomunitara, si deci beneficiarul are obligatia platii, factura se va intocmi fara TVA, urmand ca beneficiarul fiind persoana impozabila sa se inregistreze pentru achizitii de servicii intracomunitare in tara lui si sa faca plata TVA (prin taxare inversa).