O firma neplatitoare TVA, in ce conditii poate efectua livrari de servicii (software) intracomunitare?
Este posibila sau necesara inscrierea in ROI (fara a se declara platitoare TVA)? Exista vreun plafon de exceptare, similar celui de 10.000 euro de la achizitii intracomunitare?
Din informatiile de pina acum inteleg ca se pot face doar daca firma se declara platitoare TVA si se inscrie in ROI, ceea ce presupune insa renuntarea la scutirea de TVA. Exista alta solutie?
firma neplatitoare de tva poate presta astfel de servicii software numai daca se inregistreaza in scopuri de tva intracomunitar si se inscrie in ROI.
acest lucru nu presupune renuntarea a scutirea de tva pentru operatiunile din romania, firma ramanand in continuare neplatitoare de tva pana la atingerea plafonului de 35.000 euro.
Multumesc de raspuns. Totusi, in ROI nu se pot inscrie firmele neplatitoare de TVA, nu am gasit in ce baza legala poti sa te declari platitor DOAR de TVA intracomunitar.
Prima data va inregistati ca platitor de tva cf art 153 1 din CF, apoi in ROI.
Faptul ca sinteti inregistrat cf art 153 1 inseamna ca sinteti platitor de tva numai pt prestarea de servicii intracomunitare, pastrind regimul special de scutire pina la 35000 euro pt operatiunile derulate pe teritoriul Romaniei.
@t.simona: inregistrarea in scopuri de tva conform art. 153^1 cod fiscal nu inseamna platitor de tva pentru servicii intracomunitare.
persoana obligata la plata taxei in acest caz este beneficarul in tara sa (posibil prin taxare inversa), firma din romania emitand o factura fara tva
@mihai006: baza legala este art. 153^1 si art. 158^2 cod fiscal
ART. 153^1 Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii
(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului
ART. 158^2 Registrul operatorilor intracomunitari
(1) Începând cu data de 1 august 2010, se înfiinţează şi se organizează în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Registrul operatorilor intracomunitari care cuprinde toate persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care efectuează operaţiuni intracomunitare, respectiv:
c) prestări de servicii intracomunitare, respectiv servicii pentru care se aplică prevederile art. 133 alin. (2), efectuate de persoane impozabile stabilite în România în beneficiul unor persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Comunitate, altele decât cele scutite de TVA în statul membru în care acestea sunt impozabile.
Exprimarea mea nu a fost in totalitate corecta. Nu este vorba de "inregistrarea ca platitor de tva", ci de "inregistrarea in scopuri de tva".
Bineinteles ca se aplica si celelalte prevederi ale Cf, una dintre ele find in legatura cu locul prestarii. Regula generala este ca, in cazul serviciilor, locul prestarii este acolo unde beneficiarul isi are sediul, daca serviciile se presteaza catre o persoana impozabila.
Art 133, alin 2:
(2) Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acţionează ca atare este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana îşi are sediul activităţii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primeşte serviciile. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primeşte aceste servicii îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită."
In cazul in care beneficiarul nu este o persoana impozabila, se aplica prevedrile alin 3 al aceluiasi articol:
"(3) Locul de prestare a serviciilor către o persoană neimpozabilă este locul unde prestatorul îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt prestate de la un sediu fix al prestatorului, aflat în alt loc decât locul în care persoana impozabilă şi-a stabilit sediul activităţii economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde prestatorul îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită."
In postarea sa, initiatorul subiectului nu cerea lamuriri in legatura cu modul de facturare, neprezentind detalii in cea ce priveste "statulul" beneficiarului, in ceea ce priveste tva-ul.
Daca am indus in eroare prin folosirea unei expresii incorecte, imi cer scuze.