avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Facturi cu si fara TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Facturi cu si fara TVA

Buna, Am o intrebare la care as dori un raspuns de la cineva, ca raspunsurile de la diferiti"specialisti" m-au indus in eroare.
Iata faptele.
Am inregistrat o Intr. Indiv.
Nu am optat sa fiu platitor de TVA
A aparut un client dintr-o tara din UE
Am inceput o colaborare.
I-am oferit servici in domeniul condtructiilor pa baza de contract.
Am emis factura fara TVA.
Am incasat bani si acum....
Am primit o atentionare de la cineva ca din cauza ca nu am fost inregistrat in ROI, nu am dreptul sa emit factura si ca sunt pasibil de amenda de 5000 Roni.
Din informatiile pe care le detin stiam ca daca emiti factura ca si neplatitor de TVA, clientul trebuie sa plateasca TVa in tara lui de resedinta si atit.
Daca nu este asa poate cineva sa ma ajute chiar si cu paragrafe din legea care reglementeaza acest aspect.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: loat , utilizator 10:57, 17 Ianuarie 2015
Dvs ati prezentat cazul standard dar din ce spuneti cred ca va incadrati la exceptia de la alin 4 al art 133 si in acest caz nu ar trebui sa ve inregistrati in ROI.

ART. 153^1 Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii

(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:

a) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România şi persoana juridică neimpozabilă stabilită în România, neînregistrate şi care nu au obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu sunt deja înregistrate conform lit. b) sau c) sau alin. (2), care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziţiei intracomunitare, dacă valoarea achiziţiei intracomunitare respective depăşeşte plafonul pentru achiziţii intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziţia intracomunitară;

b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;

c) persoana impozabilă care îşi are stabilit sediul activităţii economice în România, care nu este înregistrată şi nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau b) sau a alin. (2), dacă primeşte de la un prestator, persoană impozabilă stabilită în alt stat membru, servicii pentru care este obligată la plata taxei în România conform art. 150 alin. (2), înaintea primirii serviciilor respective.

(2) Persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, dacă nu este înregistrată şi nu este obligată să se înregistreze conform art. 153, şi persoana juridică neimpozabilă stabilită în România pot solicita să se înregistreze, conform prezentului articol, în cazul în care realizează achiziţii intracomunitare, conform art. 126 alin. (6).

ART. 158^2 Registrul operatorilor intracomunitari

(1) Începând cu data de 1 august 2010, se înfiinţează şi se organizează în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Registrul operatorilor intracomunitari care cuprinde toate persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care efectuează operaţiuni intracomunitare, respectiv:

a) livrări intracomunitare de bunuri care au locul în România potrivit art. 132 alin. (1) lit. a) şi care sunt scutite de taxă în condiţiile prevăzute la art. 143 alin. (2) lit. a) şi d);

b) livrări ulterioare de bunuri efectuate în cadrul unei operaţiuni triunghiulare prevăzute la art. 132^1 alin. (5), efectuate în statul membru de sosire a bunurilor şi care se declară drept livrări intracomunitare cu cod T în România;

c) prestări de servicii intracomunitare, respectiv servicii pentru care se aplică prevederile art. 133 alin. (2), efectuate de persoane impozabile stabilite în România în beneficiul unor persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Comunitate, altele decât cele scutite de TVA în statul membru în care acestea sunt impozabile;

ART. 133 Locul prestării de servicii

(1) În vederea aplicării regulilor referitoare la locul de prestare a serviciilor:

a) o persoană impozabilă care desfăşoară şi activităţi sau operaţiuni care nu sunt considerate impozabile în conformitate cu art. 126 alin. (1) - (4) este considerată persoană impozabilă pentru toate serviciile care i-au fost prestate;

b) o persoană juridică neimpozabilă care este înregistrată în scopuri de TVA este considerată persoană impozabilă.

(2) Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acţionează ca atare este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana îşi are sediul activităţii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primeşte serviciile. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primeşte aceste servicii îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.

(3) Locul de prestare a serviciilor către o persoană neimpozabilă este locul unde prestatorul îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt prestate de la un sediu fix al prestatorului, aflat în alt loc decât locul în care persoana impozabilă şi-a stabilit sediul activităţii economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde prestatorul îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.

(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) şi (3), pentru următoarele prestări de servicii, locul prestării este considerat a fi:

a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestările de servicii efectuate în legătură cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experţi şi agenţi imobiliari, de cazare în sectorul hotelier sau în sectoare cu funcţie similară, precum tabere de vacanţă sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregătire şi coordonare a lucrărilor de construcţii, precum serviciile prestate de arhitecţi şi de societăţile care asigură supravegherea pe şantier;



Va multumsc pt raspuns
Am inteles in principiu, si Dv-stra spuneti ca factura emisa este legala, si doar partenerul trebuie sa plateasca Tva aferenta in tara lui de resedinta....
Daca lucrarile au fost in Romania nu are ce sa plateasca. In caz ca ati fi fost platitor de TVA ati fi facturat cu TVA chiar daca va prezenta un cod valabil din alt stat UE.
Lucrarile au fost intr-o tara din UE, si el este platitor de TVA in tara unde are inregistrata firma, iar eu nu sunt inregistrat ca si platitor de TVE.
Acum am inceput procedura de a ma inregiatra in ROI.
In acest caz se complica putin lucrurile in sensul ca daca sunt lucrari in legatura cu imobile (amenajarea unei cladiri, constructia unei cladiri etc) se considera ca locul prestarii serviciului este in acel stat si ar trebui sa va inregistrati in scopuri de TVA in acel stat. Va desemnati un reprezentant fiscal care sa va depuna declaratiile si sa va calculeze taxele (daca vor exista).

Alte discuții în legătură

Pfa neplatitor de tva, roi rianovich rianovich Am un PFA neplatitor de TVA cu impozitare normala (nu norma de venit). Doresc sa fac facturi catre o firma din EU pe consultanta. Este obligatoriu sa am ... (vezi toată discuția)
Livrari servicii intracomunitare pt. neplatitori tva mihai_006 mihai_006 [b]O firma neplatitoare TVA, in ce conditii poate efectua livrari de servicii (software) intracomunitare?[/b] Este posibila sau necesara inscrierea in ROI ... (vezi toată discuția)
Inregistare in roi prestari servicii cu o firma din italia intermediere infiintare firme olden olden infiintare firma in [b]Romania cetateni straini italieni[/b] dar prin intermediar o firma straina italiana , firma romana neplatitoare de TVA in baza ... (vezi toată discuția)