Ordinul nr. 1897/2007 pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera pentru perioada 2008-2012 a fost publicat in publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 842 din 08.12.2007.
In temeiul art. 6 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera si al art. 5 alin. (7) din Hotararea Guvernului nr. 368/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile,
ministrul mediului si dezvoltarii durabile emite urmatorul ordin:
Art. 1. - Se aproba Procedura de emitere a autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera pentru perioada 2008-2012, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. - La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga ordinele ministrului mediului si gospodaririi apelor nr. 1.008/2006 pentru aprobarea competentelor si procedurii de emitere si revizuire a autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 845 din 13 octombrie 2006, si nr. 1.175/2006 pentru aprobarea Ghidului privind monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 926 din 15 noiembrie 2006.
Art. 3. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Ministrul mediului si dezvoltarii durabile,
Silviu Stoica,
secretar de stat
Bucuresti, 29 noiembrie 2007.
Nr. 1.897.
ANEXA
PROCEDURA de emitere a autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera
pentru perioada 2008-2012
CAPITOLUL I
Prevederi generale
SECTIUNEA 1
Aplicabilitate
Art. 1. - Prezenta procedura reglementeaza conditiile de emitere si de revizuire a autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera pentru perioada 2008-2012.
Art. 2. - Categoriile de activitati/instalatii supuse prevederilor prezentei proceduri sunt cele prevazute in anexa nr. 1.
Art. 3. - (1) Autorizatia privind emisiile de gaze cu efect de sera se emite pentru toata instalatia sau pentru o parte a acesteia si poate acoperi una ori mai multe instalatii situate pe acelasi amplasament si care sunt operate sau controlate de catre acelasi operator, daca sunt indeplinite cerintele legale privind monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera prevazute in Decizia CE 2007/589 de stabilire a ghidurilor privind monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera in conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European si a Consiliului European.
(2) Operatorii care formeaza un grup comun al instalatiilor, conform prevederilor art. 26 din Hotararea Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, se supun individual procedurii de emitere a autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera si cerintelor de monitorizare si raportare.
SECÞIUNEA a 2-a
Competente
Art. 4. - (1) Competenta emiterii autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera revine autoritatilor pentru protectia mediului, dupa cum urmeaza:
a) agentiilor regionale pentru protectia mediului, pentru activitatile/instalatiile aflate sub incidenta prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 152/2005 privind prevenirea si controlul integrat al poluarii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 84/2006;
b) agentiilor judetene pentru protectia mediului, pentru activitatile/instalatiile care nu se afla sub incidenta prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 152/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 84/2006.
(2) Competenta verificarii si aprobarii propunerilor de planuri de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera revine Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.
SECÞIUNEA a 3-a
Tarife
Art. 5. - (1) Cuantumul tarifelor pentru emiterea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera este prevazut in anexa nr. 7 si se actualizeaza periodic, prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale pentru protectia mediului.
(2) Tarifele pentru emiterea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera se achita in avans, integral sau pe etape de procedura, in contul afisat pe pagina de internet si la sediul autoritatilor competente pentru protectia mediului.
(3) Tarifele pentru evaluarea si aprobarea propunerilor de planuri de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera se achita anual in contul afisat pe pagina de internet si la sediul autoritatii competente pentru protectia mediului.
Art. 6. - Personalul competent poate acorda, la solicitarea in scris a operatorului si pe baza platii de catre acesta a tarifului corespunzator, consultatii, potrivit sferei de competenta, pentru completarea documentatiei in vederea emiterii autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera.
CAPITOLUL II
Solicitarea si emiterea autorizatiei privind emisiile de gaze
cu efect de sera pentru perioada 2008-2012
SECÞIUNEA 1
Documentele necesare pentru emiterea autorizatiei
Art. 7. - (1) Pentru emiterea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera, operatorul depune la agentia judeteana pentru protectia mediului urmatoarele:
a) solicitare pentru emiterea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera, intocmita conform modelului prevazut in anexa nr. 2;
b) documentatie pentru emiterea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera, intocmita conform modelului prevazut in anexa nr. 3;
c) rezumat netehnic, intocmit conform modelului prevazut in anexa nr. 4;
d) dovada privind plata tarifului corespunzator etapei din procedura de emitere a autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera;
e) propunere de plan de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera pentru anul urmator, intocmita conform modelului prevazut in anexa nr. 5.
(2) Propunerea de plan de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera se intocmeste anual de catre operator, conform prevederilor Deciziei CE 2007/589 de stabilire a ghidurilor privind monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera in conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European si a Consiliului European, publicata pe pagina de internet www.eu-ets.ro si pe pagina de internet a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, www.anpm.ro.
SECÞIUNEA a 2-a
Termene de depunere a documentelor pentru emiterea autorizatiei
Art. 8. - (1) Autorizatia privind emisiile de gaze cu efect de sera pentru perioada 2008-2012 pentru instalatiile identificate la data notificarii Planului national de alocare catre Comisia Europeana, se emite pana la data de 29 februarie 2008, odata cu aprobarea propunerii de plan de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera.
(2) Documentele prevazute la art. 7 alin. (1) lit. a)-d) se depun de catre operatorii instalatiilor prevazute la alin. (1) la agentiile judetene pentru protectia mediului, pana la data de 15 decembrie 2007.
(3) Propunerile de planuri de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera intocmite pentru anul 2008 se depun direct la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, in 3 exemplare pe suport de hartie si un exemplar in format electronic, pana la data de 15 decembrie 2007.
(4) Incepand cu anul 2008, pana la data de 1 septembrie a fiecarui an din perioada mentionata la art. 1, operatorii trebuie sa depuna la agentiile judetene pentru protectia mediului propunerile de planuri de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera intocmite pentru anul urmator, in 3 exemplare pe suport de hartie si un exemplar in format electronic, insotite de dovada platii tarifului corespunzator.
SECÞIUNEA a 3-a
Analiza documentelor depuse pentru emiterea autorizatiei
Art. 9. - (1) In termen de 5 zile lucratoare de la primirea documentelor pentru emiterea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera, agentiile judetene pentru protectia mediului efectueaza:
a) evaluarea preliminara a documentelor care insotesc solicitarile pentru activitatile/instalatiile ce intra in sfera lor de competenta, conform prevederilor art. 4 alin. (1) lit. b);
b) respingerea solicitarilor insotite de documente incomplete sau incorect intocmite;
c) transmiterea catre agentia regionala pentru protectia mediului, a solicitarilor si a documentelor insotitoare ce intra in sfera de competenta a autoritatii regionale pentru protectia mediului, conform prevederilor art. 4 alin. (1) lit. a);
d) transmiterea catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, a propunerilor de planuri de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera, care sunt conforme cu prevederile Deciziei CE 2007/589.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. b), operatorii au obligatia de a completa si/sau a intocmi corect documentatia in termenul comunicat de agentia judeteana pentru protectia mediului.
Art. 10. - (1) In termen de 10 zile lucratoare de la primirea documentelor prevazute la art. 9 alin. (1) lit. c), autoritatile regionale pentru protectia mediului efectueaza:
a) evaluarea preliminara a propunerilor de planuri de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera;
b) respingerea propunerilor de planuri de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera, incomplete sau intocmite incorect, cu mentionarea unui nou termen de depunere;
c) transmiterea catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a propunerilor de planuri de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera, care sunt conforme cu prevederile Deciziei CE 2007/589.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. b), operatorii au obligatia de a completa si/sau a intocmi corect propunerile de planuri de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor in termenul comunicat de autoritatea competenta pentru protectia mediului.
#PAGEBREAK#
Art. 11. - (1) In termen de 30 de zile lucratoare de la primirea propunerilor de planuri prevazute la art. 10 lit. c), Agentia Nationala pentru Protectia Mediului realizeaza verificarea acestora, in vederea aprobarii.
(2) In cursul verificarii propunerilor de planuri de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului poate solicita, dupa caz, informatii suplimentare de la operator sau de la autoritatile teritoriale pentru protectia mediului.
(3) Propunerile de planuri de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera pentru anul urmator se aproba de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si se transmit autoritatilor teritoriale pentru protectia mediului, pana cel tarziu la data de 1 decembrie a fiecarui an, cu exceptia propunerilor de planuri intocmite pentru anul 2008, care se
aproba si se transmit pana la data de 31 ianuarie 2008.
Art. 12. - (1) In termen de 15 zile lucratoare de la primirea planului de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera aprobat de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, autoritatea competenta pentru protectia mediului emite autorizatia privind emisiile de gaze cu efect de sera.
(2) Autorizatia privind emisiile de gaze cu efect de sera se intocmeste conform modelului prevazut in anexa nr. 6.
(3) Autorizatia privind emisiile de gaze cu efect de sera contine cerintele de monitorizare si raportare corespunzatoare planurilor de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera pentru anul urmator, aprobate de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.
(4) Planurile de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera, aprobate anual de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, se constituie anexe la autorizatia privind emisiile de gaze cu efect de sera si fac parte integranta din aceasta.
CAPITOLUL III
Informarea publicului
Art. 13. - Informatiile continute in documentele care stau la baza emiterii autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera, conform prevederilor Procedurii de emitere a autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera pentru perioada 2008-2012, pot fi consultate de publicul interesat pe pagina proprie de internet a autoritatii pentru protectia mediului cu competente in emiterea acesteia.
CAPITOLUL IV
Valabilitatea autorizatiei privind emisiile de gaze
cu efect de sera pentru perioada 2008-2012
Art. 14. - Autorizatia privind emisiile de gaze cu efect de sera este valabila pentru perioada 2008-2012, atat timp cat activitatea desfasurata in instalatia autorizata se desfasoara in conformitate cu prevederile autorizatiei.
Art. 15. - Operatorul are obligatia sa solicite revizuirea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera in urmatoarele situatii: a) schimbarea operatorului;
b) modificari cu privire la natura, regimul de functionare sau la capacitatea instalatiei care necesita modificarea planului de monitorizare;
c) modificari ale metodologiei de monitorizare determinate de modificari in accesibilitatea datelor care permit o mai mare acuratete, de inceperea unei emisii de gaze cu efect de sera care nu a existat in momentul emiterii autorizatiei, de detectarea unor erori in metodologia de monitorizare si/sau de modificarea cerintelor legale aplicabile, precum si la cererea autoritatii competente pentru protectia mediului;
d) recomandarea verificatorului raportului de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de sera, dupa caz.
Art. 16. - (1) Autoritatea competenta pentru emiterea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera revizuieste autorizatia, la solicitarea operatorului.
(2) Revizuirea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera se face potrivit prevederilor cap. II, cu exceptia situatiilor in care nu este necesara modificarea planului de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera.
(3) In cazul in care nu este necesara modificarea planului de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera, revizuirea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera se face direct de catre autoritatea emitenta, fara perceperea tarifelor prevazute in prezenta procedura.
(4) In situatia prevazuta la alin. (3), operatorul are obligatia sa notifice in scris Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului faptul ca nu sunt modificari cu privire la planul de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Art. 17. - (1) Autorizatia privind emisiile de gaze cu efect de sera se suspenda pentru nerespectarea prevederilor acesteia, dupa o somatie prealabila, cu termen, care se mentine pana la eliminarea cauzelor suspendarii, dar nu mai mult de 6 luni.
(2) Daca nu au fost eliminate cauzele suspendarii, autoritatea competenta pentru protectia mediului dispune, dupa expirarea termenului de suspendare, anularea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera si incetarea activitatii.
(3) Dispozitia de suspendare a autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera, precum si cea de incetare a activitatii sunt executorii.
CAPITOLUL V
Prevederi finale
Art. 18. - Anexele nr. 1-7 fac parte integranta din prezenta procedura.
Art. 19. - Semnificatiile termenilor si expresiilor folosite in prezenta procedura sunt cele prevazute in Hotararea Guvernului nr. 780/2006.
_________________
Nota AvocatNet:
- Anexele la procedura vi le prezentam ca fisier atasat.
Comentarii articol (1)