Hotararea Guvernului nr. 133/2010 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 155, din 10 martie 2010.
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. I. — Hotararea Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu
efect de sera, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 554 din 27 iunie 2006, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 3, litera l) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„l) registru national al emisiilor de gaze cu efect de sera, denumit in continuare registru national — baza de date electronica unica, standardizata si securizata, care inregistreaza si urmareste toate operatiunile cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera, in aplicarea prezentei hotarari, si cu unitati de emisii de gaze cu efect de sera prevazute prin Protocolul de la Kyoto. Toate operatiunile se realizeaza pe cale electronica;”.
2. La articolul 6 alineatul (1), literele b) si d) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„b) materia prima si materialele auxiliare a caror utilizare este posibil sa conduca la emisii de dioxid de carbon;
.................................................................................................
d) planul de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera, elaborat potrivit prevederilor Deciziei Comisiei nr. 2007/589/CE din 18 iulie 2007 de stabilire a unor orientari privind monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera in conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European si a Consiliului, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 229/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.”
3. La articolul 6, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
„(4) Operatorul are obligatia sa asigure autoritatii competente pentru protectia mediului corectitudinea informatiilor prevazute la alin. (1) si (2).”
4. La articolul 8, litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„c) cerintele de monitorizare, cu specificarea metodologiei utilizate, si frecventa de monitorizare, prevazute in planul de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera, aprobat anual de autoritatea competenta pentru protectia mediului;”.
5. La articolul 9, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
„(4) Operatorul are obligatia sa asigure autoritatii competente pentru protectia mediului corectitudinea informatiilor prevazute la alin. (1).”
6. Dupa articolul 14 se introduce un nou articol, articolul 141, cu urmatorul cuprins:
„Art. 14
1 . — (1) Operatorii care detin instalatii in care se desfasoara una sau mai multe activitati prevazute in anexa nr. 1, care sunt incluse in schema de comercializare incepand cu anul 2013, au obligatia sa transmita Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, pana la 30 aprilie 2010, datele privind emisiile de gaze cu efect de sera, argumentate corespunzator si verificate de catre verificatori acreditati sau de institute de cercetare acreditate ori atestate, dupa caz, in domeniile pentru care se realizeaza verificarea datelor privind emisiile de gaze cu efect de sera.
(2) Formatul de raportare a datelor privind emisiile de gaze cu efect de sera, prevazute la alin. (1), precum si metodologia de calcul a emisiilor de gaze cu efect de sera se stabilesc prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, in termen de 30 de zile de la data publicarii prezentei hotarari.
(3) In cazul in care datele privind emisiile de gaze cu efect de sera transmise de operatori sunt argumentate in mod corespunzator, autoritatea publica centrala pentru protectia mediului le transmite Comisiei Europene pana la 30 iunie 2010.”
7. La articolul 18, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(5) Administratorul registrului national intocmeste lista operatorilor care nu au respectat prevederile alin. (2), pe care o publica prin afisare pe pagina proprie de internet si o transmite autoritatii publice centrale pentru protectia mediului.”
8. Articolul 21 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 21. — (1) Operatorul care detine autorizatie privind emisiile de gaze cu efect de sera are obligatia sa monitorizeze si sa raporteze emisiile de gaze cu efect de sera, in conformitate cu prevederile planului de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera.
(2) In primul trimestru al anului in curs fiecare operator are obligatia sa prezinte la autoritatea competenta pentru protectia mediului raportul de monitorizare privind emisiile de gaze cu efect de sera pentru anul precedent, verificat de un verificator acreditat.
(3) Operatorul are obligatia sa asigure autoritatii competente pentru protectia mediului corectitudinea informatiilor prevazute la alin. (2).
(4) Operatorul are obligatia sa arhiveze rapoartele de monitorizare privind emisiile de gaze cu efect de sera pentru o perioada de 10 ani, insotite de toate documentele intocmite de catre verificatorii acreditati potrivit prevederilor art. 22 alin. (3) si sa le predea noului operator, in cazul schimbarii operatorului.”
9. La articolul 22, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„Art. 22. — (1) Autoritatea competenta pentru protectia mediului se asigura ca rapoartele de monitorizare privind emisiile de gaze cu efect de sera prevazute la art. 21 alin. (2) sunt verificate potrivit criteriilor prevazute in anexa nr. 5 de catre verificatorii acreditati.
(2) In cazul in care, pana la data de 31 martie a anului in curs, raportul de monitorizare privind emisiile de gaze cu efect de sera din anul precedent nu este declarat satisfacator, potrivit criteriilor prevazute in anexa nr. 5, operatorul nu poate transfera certificatele de emisii de gaze cu efect de sera, ca urmare a suspendarii accesului la cont de catre administratorul registrului national. Ridicarea suspendarii accesului la cont se face la data la care raportul de monitorizare privind emisiile de gaze cu efect de sera este declarat satisfacator si predat la autoritatea competenta pentru protectia mediului.”
10. La articolul 28, alineatele (2), (3) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(2) Nerespectarea prevederilor art. 18 alin. (2), pentru perioada prevazuta la art. 14, constituie contraventie si se sanctioneaza cu plata sumei de 100 euro, exprimata in echivalentul in lei la cursul de schimb leu/euro al Bancii Nationale a Romaniei din data emiterii deciziei prevazute la alin. (3), pentru fiecare tona de dioxid de carbon echivalent emisa de instalatia respectiva pentru care operatorul nu a restituit certificate, iar suma rezultata se face venit la Fondul pentru mediu, potrivit prevederilor art. 9 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Suma calculata potrivit prevederilor alin. (2) se comunica operatorului prin decizia conducatorului Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, in termen de 15 zile de la data prevazuta la art. 18 alin. (2).
(4) Plata sumelor prevazute la alin. (1) si (2) nu exonereaza operatorul de la obligatia de a restitui pana la 30 aprilie a anului urmator numarul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera egal cu emisiile instalatiei respective verificate pentru anul precedent.
11. Dupa articolul 28 se introduce un nou articol, articolul 281 , cu urmatorul cuprins:
„Art. 28
1 . — (1) Urmatoarele fapte constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) nerespectarea prevederilor art. 5 alin. (1), cu amenda de la 30.000 lei la 50.000 lei;
b) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (4) si ale art. 9 alin. (4), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei;
c) nerespectarea de catre operatori a obligatiilor de a depune anual la autoritatea competenta pentru protectia mediului a planului de masuri, continand cerintele prevazute la art. 8 lit. c), cu amenda de la 20.000 lei la 30.000 lei;
d) nerespectarea prevederilor art. 9 alin. (1), cu amenda de la 20.000 lei la 30.000 lei;
e) nerespectarea prevederilor art. 21, cu amenda de la 20.000 lei la 50.000 lei.
(2) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) si la art. 28 alin. (1) si aplicarea sanctiunilor se fac de catre personalul anume desemnat din cadrul Garzii Nationale de Mediu.”
12. Articolul 29 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 29. — Prevederilor art. 28 alin. (1) si ale art. 28 1 le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.”
13. Articolul 31 se abroga.
Art. II. — Prevederile art. 14 1 si 28 1 din Hotararea Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera intra in vigoare la 10 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.
Prezenta hotarare transpune prevederile articolului 1 pct. 10 al Directivei 2009/29/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 23 aprilie 2009 de modificare a Directivei 2003/87/CE in vederea imbunatatirii si extinderii sistemului comunitar de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de sera.
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneaza:
Ministrul mediului si padurilor,
László Borbély
Ministrul administratiei si internelor,
Vasile Blaga
Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri,
Adriean Videanu
Șeful Departamentului pentru Afaceri Europene,
Bogdan Manoiu
Ministrul finantelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu
Bucuresti, 23 februarie 2010.
Nr. 133.
Comentarii articol (0)