SECTIUNEA a 5-a
Protectia martorilor
§ 1. Protectia martorilor amenintati
Art. 120. Martor amenintat
(1) in cazul in care viata, integritatea corporala, libertatea sau bunurile unui martor sunt puse in pericol ca urmare a datelor pe care a fost de acord sa le furnizeze organelor judiciare sau a declaratiilor sale, organul judiciar competent poate sa decida acordarea acestuia a statutului de martor amenintat si sa dispuna una sau mai multe dintre masurile de protectie prevazute in art.121 sau 122.
(2) Statutul de martor amenintat poate fi acordat si atunci când pericolul priveste un membru de familie al martorului.
Art. 121. Masuri de protectie dispuse in cursul urmaririi penale
(1) in cursul urmaririi penale, odata cu acordarea statutului de martor amenintat, procurorul poate dispune aplicarea uneia sau a mai multora dintre urmatoarele masuri de protectie:
a) indicarea sediului organului judiciar in locul adresei martorului;
b) supravegherea imobilului in care locuieste martorul sau asigurarea unei locuinte temporare;
c) insotirea martorului sau a membrilor familiei acestuia in cursul deplasarilor;
d) protectia datelor de identitate si acordarea unui pseudonim cu care martorul va semna declaratia sa, atunci când pericolul prevazut in art. 120 este grav si celelalte masuri de protectie nu sunt suficiente.
(2) Procurorul dispune aplicarea unei masuri de protectie din oficiu, la cererea martorului, a suspectului sau a inculpatului ori a celorlalte parti.
(3) in cazul aplicarii masurilor de protectie prevazute in alin. (1) lit. a) si d), declaratia martorului nu va cuprinde adresa sa reala sau datele sale de identitate, acestea fiind consemnate intr-un registru special la care vor avea acces doar organul de urmarire penala, judecatorul de drepturi si libertati sau instanta, in conditii de stricta confidentialitate.
(4) Procurorul se pronunta asupra acordarii statutului de martor amenintat si asupra aplicarii masurilor de protectie prin ordonanta motivata. in cazul aplicarii masurilor prevazute in alin. (1) lit. a) si c), ordonanta se anexeaza la registrul special prevazut in alin. (3), iar dupa finalizarea urmaririi penale, daca masurile nu se mentin, se depune si la dosarul cauzei.
(5) Procurorul verifica, la intervale de timp rezonabile, subzistenta conditiilor de dispunere a masurilor de protectie si se pronunta prin ordonanta asupra mentinerii sau incetarii acestora.
(6) Masura prevazuta in alin. (1) lit. d) poate dura cel mult pâna la terminarea urmaririi penale, atunci când datele de identitate ale martorului trebuie sa fie aduse la cunostinta inculpatului. in situatia in care procurorul considera ca masura este necesara si in faza de judecata si sunt indeplinite si celelalte conditii prevazute de lege, acesta sesizeaza judecatorul de drepturi si libertati, in vederea dispunerii masurii protectiei totale a martorului potrivit art. 123.
(7) Masurile prevazute in alin. (1) lit. a) si b) pot fi mentinute si in cursul judecatii pâna la disparitia motivelor care au stat la baza dispunerii acestora.
Art. 122. Masuri de protectie dispuse in cursul judecatii
(1) in cursul judecatii, odata cu acordarea statutului de martor amenintat, instanta poate dispune aplicarea uneia sau a mai multora dintre urmatoarele masuri de protectie:
a) supravegherea imobilului in care locuieste martorul sau asigurarea unei locuinte temporare;
b) insotirea martorului sau a membrilor de familie ai acestuia in cursul deplasarilor ;
c) nepublicitatea sedintei de judecata pe durata ascultarii martorului;
d) inlaturarea inculpatului din sala de judecata pe durata ascultarii martorului;
e) ascultarea martorului fara a fi prezent in sala de judecata, prin intermediul mijloacelor audio-video de transmitere, atunci când pericolul prevazut in art. 120 este grav si celelalte masuri nu sunt suficiente.
(2) Instanta dispune aplicarea unei masuri de protectie la cererea procurorului, a martorului, a inculpatului sau a celorlalte parti.
(3) Instanta se pronunta prin incheiere.
(4) Atunci când instanta a dispus masura de protectie prevazuta in alin. (1) lit. e), ascultarea martorului se desfasoara potrivit dispozitiilor art........ (ascultarea martorului in cursul judecatii).
Art. 123. Protectia totala a martorului
(1) Masura protectiei totale a martorului se aplica in cursul judecatii si cuprinde:
a) protectia datelor de identitate a martorului si acordarea unui pseudonim sub care acesta va depune marturie si
b) ascultarea martorului fara ca acesta sa fie prezent in sala de judecata, prin intermediul mijloacelor audio-video de transmitere, cu vocea si imaginea distorsionate,.
(2) Masura protectiei totale a martorului se dispune atunci când pericolul prevazut in art. 120 este grav si celelalte masuri de protectie nu sunt suficiente.
(3) Declaratia data in cursul judecatii de martorul fata de care s-a dispus masura protectiei totale nu poate avea o valoare determinanta in formarea convingerii instantei.
Art. 124. Dispunerea masurii protectiei totale a martorului
(1) Atunci când considera necesar, din oficiu, la cererea martorului sau a partilor, procurorul formuleaza o cerere pentru dispunerea masurii protectiei totale a martorului.
(2) Cererea se formuleaza de procuror in cursul urmaririi penale si cuprinde elementele prevazute in art............... (cererile procurorului adresate judecatorului de drepturi si libertati), precum si:
a) numele martorului care urmeaza a fi ascultat in faza de judecata si fata de care se doreste dispunerea masurii de protectie;
b) motivarea concreta a gravitatii pericolului si a faptului ca toate celelalte masuri de protectie sunt insuficiente;
c) informatii privind faptele si imprejurarile de fapt asupra carora martorul va depune marturie in cursul judecatii.
(3) Cererea se solutioneaza de judecatorul de drepturi si libertati, in camera de consiliu.
(4) La solutionarea cererii participa procurorul si martorul fata de care se doreste dispunerea masurii de protectie. Suspectul sau inculpatul are dreptul sa participe doar atunci când a adresat procurorului cererea de dispunere a masurii de protectie fata de un martor, iar solutionarea cererii de catre judecator priveste acest martor propus de suspect sau inculpat.
(5) Martorul este ascultat de catre judecator potrivit dispozitiilor art. 117.
(6) in vederea dispunerii masurii de protectie judecatorul trebuie sa verifice credibilitatea martorului.
(7) Judecatorul se pronunta prin incheiere.
(8) incheierea prin care se dispune masura de protectie se anexeaza la registrul special prevazut in art. 121 alin. (3) si se depune la dosarul cauzei, atunci când instanta considera ca masura protectiei totale nu mai este necesara. Daca protectia martorului este necesara si dupa ramânerea definitiva a hotarârii, sunt aplicabile dispozitiile legii speciale.
§ 2. Protectia martorilor vulnerabili
Art. 125. Martorul vulnerabil
(1) Instanta poate decide acordarea statutului de martor vulnerabil urmatoarelor categorii de persoane:
a) martorului care a suferit o trauma fizica sau psihica ca urmare a savârsirii infractiunii ori ca urmare a comportamentului ulterior al suspectului sau inculpatului;
b) martorului care, din cauza unei afectiuni de natura psihica, manifesta o sensibilitate deosebita, care il impiedica sa depuna marturie in cursul sedintei de judecata;
c) martorului minor.
(2) Odata cu acordarea statutului de martor vulnerabil, instanta poate dispune masurile de protectie prevazute in art. 122 alin. (1) lit. b)-e).
CAPITOLUL III
Identificarea persoanelor sau a obiectelor
Art. 126. Scopul si obiectul masurii
(1) Identificarea obiectelor sau a persoanelor de catre suspect, inculpat, martor sau victima se poate dispune atunci când, in scopul clarificarii tuturor imprejurarilor cauzei, trebuie stabilite particularitatile unui anumit obiect sau identitatea unei persoane.
(2) Identificarea de obiecte sau de persoane poate fi dispusa de catre procuror sau de catre organele de cercetare penale, in cursul urmaririi penale, sau de catre instanta, in cursul judecatii.
Art. 127. Audierea prealabila a persoanei care face identificarea
(1) Dupa dispunerea masurii si inainte ca identificarea sa fie realizata, suspectul, inculpatul, martorul sau victima trebuie audiate cu privire la persoana sau obiectul pe care urmeaza sa il identifice.
(2) Audierea vizeaza descrierea tuturor caracteristicilor persoanei sau ale obiectului precum si imprejurarile in care a fost vazut. De asemenea, persoana care face identificarea este intrebata daca a mai participat anterior la o alta procedura de identificare vizând acelasi obiect, sau daca persoana sau obiectul de identificat i-au fost indicate sau descrise anterior.
#PAGEBREAK#
Art. 128. Identificarea de obiecte de catre suspect sau inculpat
(1) Obiectele despre care se presupune ca sunt in legatura cu o infractiune, cele care sunt folosite ca probe, sau cele in privinta carora este necesar a se stabili daca sunt recunoscute, sunt prezentate suspectului sau inculpatului in vederea identificarii, dupa ce acesta le-a descris in prealabil. Daca aceste obiecte nu pot fi aduse pentru a fi prezentate suspectului sau inculpatului, acesta poate fi condus la locul unde se afla obiectele, astfel incât sa poata fi prezentate acestuia.
(2) Desfasurarea activitatii de identificare a obiectelor de catre suspect sau inculpat, precum si declaratiile acestuia sunt consemnate intr-un proces verbal ce trebuie sa mai cuprinda: numele, prenumele organului de urmarire penala sau al judecatorului care il incheie, ordonanta sau incheierea prin care s-a dispus masura, locul unde a fost incheiat, data, ora la care a inceput si ora la care s-a terminat activitatea, cu mentionarea oricarui moment de intrerupere, numele, prenumele si adresa persoanelor prezente si calitatea in care acestea participa, numele si prenumele suspectului sau inculpatului, informarea prealabila a acestuia cu privire la dreptul de a pastra tacerea si de a nu se auto-incrimina, descrierea amanuntita a obiectelor identificate.
(3) Desfasurarea activitatii de identificare a obiectelor de catre suspect sau inculpat, precum si declaratiile acestuia sunt consemnate intr-un proces-verbal.
(4) Procesul-verbal trebuie sa cuprinda, pe lânga mentiunile prevazute in art. 194, urmatoarele date:
a) ordonanta sau incheierea prin care s-a dispus efectuarea identificarii de obiecte sau de persoane;
b) descrierea amanuntita a obiectelor identificate.
(5) Procesul-verbal trebuie semnat pe fiecare pagina si la sfârsit de cel care il incheie, de suspect sau inculpat, precum si de persoanele care au participat la activitatea de identificare. Daca vreuna dintre aceste persoane nu poate sau refuza sa semneze procesul-verbal, se face mentiune despre aceasta precum si despre motivele imposibilitatii sau refuzului de a semna.
(6) in cursul urmaririi penale, in situatia in care organul de urmarire considera necesar, activitatea de identificare si declaratia suspectului sau a inculpatului sunt inregistrate audio - video. Daca activitatea de identificare a obiectelor este efectuata la locul unde se afla acestea, este obligatorie, inregistrarea audio - video a activitatii si a declaratiilor suspectului sau ale inculpatului.
inregistrarea identificarii este anexata procesului-verbal, ca parte integranta a acestuia si poate fi folosita ca proba.
Art. 129. Identificarea persoanelor sau a obiectelor de catre martor sau victima infractiunii
(1) in cazul in care este necesar sa se stabileasca daca martorul sau victima poate recunoaste o persoana sau obiect pe care l-a descris anterior, este prezentata persoana in cauza impreuna cu alte 4 - 6 persoane necunoscute persoanei ce face identificarea si ale caror trasaturi distincte trebuie sa fie asemanatoare celor descrise de catre aceasta, sau fotografiile acestora, sau obiectul in cauza impreuna cu obiecte de acelasi fel sau asemanatoare ori fotografii ale acestora. Martorul sau victima este intrebata daca poate identifica cu certitudine sau cu un anumit grad de probabilitate persoana sau obiectul descris anterior si, in caz de raspuns afirmativ, este invitata sa indice persoana sau obiectul identificat.
(2) Identificarea persoanelor se desfasoara in asa fel incât persoana care reprezinta subiectul identificarii sa nu vada martorul sau victima. De asemenea, martorul sau victima trebuie sa nu vada, inainte de inceperea procedurii de identificare, persoana ce reprezinta subiectul identificarii.
(3) Desfasurarea activitatii de identificare a persoanelor sau a obiectelor de catre martor sau de catre victima, precum si declaratiile acestora sunt consemnate intr-un proces verbal.
(4) Procesul verbal trebuie sa cuprinda, pe lânga mentiunile prevazute in art. 194, urmatoarele date:
a) ordonanta sau incheierea prin care s-a dispus efectuarea identificarii de obiecte sau de persoane;
b) numele, prenumele si adresa persoanelor care au fost introduse in grupul de identificare;
c) numele si prenumele persoanei identificate sau, dupa caz, descrierea amanuntita a obiectelor identificate.
(5) Procesul-verbal trebuie semnat pe fiecare pagina si la sfârsit de cel care il incheie, de martor sau de victima precum si de persoanele care au participat la activitatea de identificare. Daca vreuna dintre aceste persoane nu poate sau refuza sa semneze procesul-verbal, se face mentiune despre aceasta precum si despre motivele imposibilitatii sau refuzului de a semna.
(6) in cursul urmaririi penale, in situatia in care organul de urmarire penala considera necesar, activitatea de identificare este inregistrata audio-video. inregistrarea identificarii este anexata procesului-verbal ca parte integranta a acestuia si poate fi folosita ca proba.
Art. 130. Alte identificari
Identificarea de catre martor sau de catre victima infractiunii a vocilor, sunetelor, sau a altor elemente ce fac obiectul perceptiei senzoriale, se dispune si se efectueaza cu procedura prevazuta in art. 129.
Art. 131. Pluralitatea de identificari
(1) in cazul in care mai multe persoane sunt chemate sa identifice aceeasi persoana sau acelasi obiect, organele judiciare competente iau masuri prin care sa fie evitata orice comunicare intre cei care au facut identificarea si cei care urmeaza sa o efectueze.
(2) Daca aceeasi persoana urmeaza sa participe la mai multe proceduri de identificare a unor persoane sau a unor obiecte, organele judiciare competente iau masuri ca persoana supus identificarii sa fie situata intre persoane diferite de cele ce au participat la procedurile anterioare, respectiv obiectul supus identificarii sa fie plasat printre obiecte diferite de cele utilizate anterior
CAPITOLUL IV
Tehnici speciale de supraveghere sau cercetare
Art. 132. Dispozitii generale
(1) Prin tehnici speciale de supraveghere sau cercetare se intelege: 1. interceptarea convorbirilor si comunicatiilor, 2. supravegherea video, audio sau prin fotografiere in spatii private sau in locuri publice, 3. localizarea sau urmarirea prin GPS sau prin alte mijloace tehnice de supraveghere, 4 monitorizarea convorbirilor telefonice, 5. retinerea, predarea sau perchezitionarea trimiterilor postale, 6. colectarea, in timp real, a datelor transmise prin mijloacele de comunicare, 7. monitorizarea tranzactiilor financiare si dezvaluirea datelor financiare, 8. utilizarea investigatorilor sub acoperire, 9. simularea unei infractiuni de coruptie, sau a incheierii unei conventii, 10 livrarea supravegheata, 11. identificarea abonatului, proprietarului sau utilizatorului unui sistem de telecomunicatii sau a unui punct de acces la un computer.
(2) Prin termenul de interceptarea convorbirilor sau comunicatiilor se intelege interceptarea, accesul, monitorizarea, colectarea sau inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon, sistem informatic sau prin orice alt mijloc de comunicare.
(3) Prin monitorizarea convorbirilor telefonice se intelege obtinerea unei liste a apelurilor telefonice efectuate de la un anumit post telefonic.
(4) Prin termenul supravegherea video, audio sau prin fotografiere in spatii private sau in locuri publice se intelege monitorizarea, fotografierea, observarea, sau inregistrarea conversatiilor, persoanelor, miscarilor acestora sau a altor activitati ale acestora, in spatii private sau in locuri publice sau accesibile publicului.
(5) Prin localizarea sau urmarirea prin GPS sau prin alte mijloace tehnice de supraveghere se intelege folosirea unor dispozitive care determina locul unde se afla persoana sau obiectul la care este atasat.
(6) Prin perchezitionarea trimiterilor postale se intelege perchezitionarea, prin mijloace fizice sau tehnice, a scrisorilor, a altor trimiteri postale, sau a obiectelor transmise prin orice mijloc.
(7) Prin colectarea, in timp real, a datelor transmise prin mijloacele de comunicare obtinerea, monitorizarea, inregistrarea datelor de trafic ce indica sursa, destinatia, data, ora, dimensiunea, durata sau tipul de comunicarii efectuate prin telefon, sistem informatic sau prin orice alt mijloc de comunicare.
(8) Prin monitorizarea tranzactiilor financiare si dezvaluirea datelor financiare se intelege monitorizarea tranzactiilor financiare efectuate prin intermediul unei banci sau a altei institutii competente sau obtinerea de la o banca sau de la alta institutie financiara, de informatii aflate in posesia acestora referitore la depuneri, conturi sau tranzactiile unei persoane.
(9) Prin simularea unei infractiuni de coruptie se intelege actiunea sau inactiunea ce este similara unei infractiuni de coruptie, cu exceptia faptului ca este indeplinita in scopul strângerii de probe in cadrul procesului penal.
(10) Prin simularea incheierii unei conventii se intelege cumpararea de la o persoana suspectata de comiterea unei infractiuni a unui obiect ce poate constitui mijloc de proba, simularea prestarii unui serviciu pentru persoana suspectata de comiterea unei infractiuni, sau cumpararea unei persoane care se banuieste ca este victima traficului de persoane sau a unei rapiri.
(11) Prin livrarea supravegheata se intelege tehnica de supraveghere si cercetare prin care se permite intrarea, tranzitarea sau iesirea pe sau de pe teritoriul tarii a unor bunuri ilicite sau in privinta carora exista o suspiciune cu privire la caracterul lor ilicit, sub supravegherea sau cu consimtamântul autoritatilor competente, in scopul investigarii unei infractiuni sau al identificarii persoanelor implicate in savârsirea unei infractiuni.
Art. 133. Supravegherea tehnica
(1) Prin supravegherea tehnica se intelege: interceptarea convorbirilor si comunicatiilor, supravegherea video, audio sau prin fotografiere in spatii private sau in locuri publice, localizarea sau urmarirea prin GPS sau prin alte mijloace tehnice de supraveghere, monitorizarea convorbirilor telefonice, colectarea, in timp real, a datelor transmise prin mijloacele de comunicare, monitorizarea tranzactiilor financiare si dezvaluirea datelor financiare.
(2) Supravegherea tehnica se dispune de judecatorul de drepturi si libertati atunci când sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) exista o suspiciune rezonabila cu privire la pregatirea sau savârsirea unei infractiuni,
b) masura este necesara si proportionala cu restrângerea drepturilor fundamentale, data fiind particularitatile cauzei, importanta informatiilor sau a probelor ce urmeaza a fi obtinute sau gravitatea infractiunii
c) probele nu ar putea fi obtinute in alt mod sau obtinerea lor ar presupune dificultatii deosebite ce ar intârzia considerabil ancheta, ori un potential pericol pentru siguranta persoanelor sau a unor bunuri de valoare.
(3) Supravegherea tehnica se poate dispune cu privire la suspect, sau inculpat. Interceptarea convorbirilor si comunicatiilor, monitorizarea convorbirilor telefonice colectarea, in timp real, a datelor transmise prin mijloacele de comunicare se poate dispune si cu privire la o alta persoana daca exista o suspiciune rezonabila ca aceasta primeste sau transmite comunicari de la suspect sau destinate suspectului, ori ca suspectul foloseste telefonul sau sistemul de comunicare al persoanei respective, sau punctul de acces al acesteia la un sistem informatic. Monitorizarea tranzactiilor financiare si dezvaluirea datelor financiare se poate dispune si cu privire la persoana care a participat sau participa la tranzactiile financiare ale suspectului sau inculpatului, sau la persoana care coordoneaza activitatile financiare ale suspectului. Supravegherea video, audio sau prin fotografiere in spatii private sau in locuri publice se poate dispune si cu privire la alta persoana decât suspectul daca exista o suspiciune rezonabila ca printr-o astfel de masura se poate ajunge la descoperirea locatiei in care se afla suspectul sau inculpatul.
(4) Supravegherea tehnica se poate dispune in cazul infractiunilor contra securitatii nationale prevazute de Codul penal si de alte legi speciale, precum si in cazul infractiunilor de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spalare a banilor, falsificare de monede sau alte valori, santaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscala, in cazul infractiunilor de coruptie, al infractiunilor care se savârsesc prin mijloace de comunicare electronica, sau in cazul unor alte infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa de 5 ani inchisoare sau mai mare.
(5) Este interzisa dispunerea supravegherii tehnice cu privire la raporturile dintre aparator si suspectul sau inculpatul pe care acesta il apara. Daca pe parcursul sau dupa executarea masurii rezulta ca activitatile de supraveghere tehnica au vizat si raporturile dintre aparator si suspectul sau inculpatul pe care acesta il apara, probele obtinute nu pot fi folosite in cadrul proces penal, urmând a fi sterse, de indata, de catre procuror.
(6) Aparatorul poate fi subiectul unei masuri de supraveghere tehnica numai daca are calitatea de suspect sau inculpat.
(7) Nu pot fi folosite in cadrul procesului penal probele rezultate din masurile de supraveghere tehnica privind alte persoane care au obligatia de a pastra secretul profesional, daca nu sunt satisfacute conditiile prevazute de 109 – 110.
#PAGEBREAK#
Art. 134. Procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnica
(1) Supravegherea tehnica poate fi dispusa in cursul urmaririi penale, pe o durata de cel mult 30 de zile, la cererea procurorului, de judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia in a carei circumscriptie se afla sediul parchetului din care face parte procurorul care a intocmit propunerea.
(2) Cererea formulata de procuror trebuie sa cuprinda: indicarea masurii de supraveghere tehnica care se solicita a fi dispusa, numele sau alte date de identificare a persoanei impotriva careia se dispune masura, indicarea probelor sau
a datelor din care rezulta suspiciunea rezonabila cu privire la savârsirea unei infractiuni pentru care se poate dispune masura, indicarea infractiunii, indicarea, in cazul masurii supravegherii video, audio sau prin fotografiere in spatii private, daca se solicita si incuviintarea ca organele de urmarire penala sa patrunda in spatii private pentru a activa sau dezactiva mijloacele tehnice ce urmeaza a fi folosite pentru executarea masurii supravegherii tehnice, motivarea caracterului proportional si subsidiar al masurii. Procurorul trebuie sa inainteze in mod obligatoriu dosarul judecatorului de drepturi si libertati.
(3) Cererea prin care se solicita incuviintarea supravegherii tehnice se solutioneaza, in camera de consiliu, fara citarea partilor. Participarea procurorului este obligatorie.
(4) in cazul in care apreciaza ca cererea este intemeiata judecatorul dispune, prin incheiere definitiva, admiterea cererii parchetului, emitând de indata mandatul de supraveghere tehnica.
(5) incheierea judecatorului si mandatul trebuie sa cuprinda:
a) denumirea instantei;
b) data, ora si locul emiterii;
c) numele, prenumele si calitatea persoanei care a dat incheierea si a emis mandatul;
d) indicarea masurii concrete incuviintate
e) perioada pentru care s-a autorizat masura;
f) scopul pentru care a fost emis,
g) numele suspectului sau inculpatului, sau datele de identificare ale acestuia,
h) indicarea, in cazul in care este necesar fata de natura masurii incuviintate, a elementelor de identificare a fiecarui telefon, a punctului de acces la un sistem informatic sau a numarului de cont al suspectului sau inculpatului,
i) in cazul masurii supravegherii video, audio sau prin fotografiere in spatii private, indicarea daca a fost incuviintata solicitarea, ca organele de urmarire penala sa patrunda in spatii private pentru a activa sau dezactiva mijloacele tehnice ce urmeaza a fi folosite pentru executarea masurii supravegherii tehnice,
j) semnatura judecatorului si stampila instantei.
(6) in cazul in judecatorul de drepturi si libertati apreciaza ca nu sunt satisfacute conditiile prevazute in art. 133 dispune, prin incheiere definitiva, respingerea cererii de incuviintare a masurii supravegherii tehnice.
(7) O noua cererea de incuviintare a aceleiasi masurii, poate fi formulata daca au aparut sau s-au descoperit fapte sau imprejurari noi necunoscute la momentul solutionari cererii anterioare de catre judecator.
Art. 135. Autorizarea unor masuri de supraveghere tehnica de catre procuror
(1) Procurorul poate autoriza, pe o durata de maxim 48 de ore, interceptarea convorbirilor si comunicatiilor, monitorizarea convorbirilor telefonice colectarea, in timp real, a datelor transmise prin mijloacele de comunicare, monitorizarea
tranzactiilor financiare si dezvaluirea datelor financiare, supravegherea video, audio sau prin fotografiere in locuri publice, localizarea sau urmarirea prin GPS sau prin alte mijloace tehnice de supraveghere când:
a) exista urgenta, iar intârzierea ce ar putea rezulta din procedura obtinerii mandatului in conditiile art. 134, ar conduce la o intârziere substantiala a cercetarilor, la pierderea, alterarea sau distrugerea probelor, ori ar pune in pericol siguranta victimei, a martorului sau membrilor familiilor acestora,
b) sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 133 alin. (2) – (5).
(2) Ordonanta procurorului prin care se autorizeaza masura de supraveghere tehnica trebuie sa cuprinda mentiunile prevazute in art. 134 alin. (5).
(3) Procurorul are obligatia de a sesiza, de indata, dar nu mai târziu de 24 de ore de la luare masurii, judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia in a carei circumscriptie se afla sediul parchetului din care face parte procurorul care a emis ordonanta, inaintând totodata un proces verbal de redare rezumativa a activitatilor de supraveghere tehnica efectuate si dosarul cauzei.
(4) Judecatorul are obligatia de a se pronunta asupra legalitatii masurii dispuse de procuror, inainte de expirarea duratei acesteia.
(5) Nerespectarea de catre procuror a obligatiei de a sesiza judecatorul de drepturi si libertati atrage excluderea probelor obtinute ca urmare a masurii de supraveghere tehnica dispusa. Procurorul are obligatia stergerii sau distrugerii probelor astfel obtinute, incheindu-se in acest sens un proces verbal.
(6) in cazul in care judecatorul apreciaza ca au fost satisfacute conditiile prevazute de alin. (1), valideaza masura dispusa de procuror, prin incheiere definitiva, pronuntata in camera de consiliu, fara citarea partilor.
(7) in cazul in care judecatorul apreciaza ca nu au fost respectate conditiile prevazute de alin. (1), judecatorul anuleaza ordonanta emisa de catre procuror, si dispune stergerea sau distrugerea probelor obtinute in temeiul acesteia. Procurorul are obligatia stergerii sau distrugerii probelor astfel obtinute, incheindu-se in acest sens un proces verbal.
(8) Odata cu cererea de validarea a ordonantei sau separat, procurorul poate solicita judecatorului de drepturi si libertati luarea masurii supravegherii tehnice in conditiile art. 133 si 134.
Art. 136. Punerea in executare a mandatului supraveghere tehnica
(1) Procurorul procedeaza personal la punerea in executare a supravegherii tehnice, sau poate dispune ca acestea sa fie efectuate de organul de cercetare penala.
(2) Furnizorii de servicii de telecomunicatii, informatice sau financiare sunt obligatii sa colaboreze cu organele de urmarire penala pentru executarea mandatului de supraveghere tehnica.
(3) Persoanele care sunt chemate sa dea concurs tehnic la supravegherea tehnica obligate sa pastreze secretul operatiunii efectuate, incalcarea acestei obligatii fiind pedepsita potrivit Codului penal.
(4) Supravegherea tehnica trebuie efectuata de o asemenea maniera incât sa reduca cât mai mult ingerinta in dreptul la viata privata al persoanelor care nu sunt subiectii acestei masuri.
(5) Procurorul are obligatia de a inceta imediat supravegherea tehnica inainte de expirarea duratei mandatului daca nu mai exista temeiurile care le-au justificat, informând, de indata, despre aceasta instanta care a emis mandatul.
(6) in cazul supravegherii video, audio sau prin fotografiere in spatii private, când judecatorul a autorizat organul de urmarire penala sa intre in spatiul privat, activitatile acestuia trebuie sa se limiteze la cele prevazute in mandat.
(7) Datele rezultate din masurile de supraveghere tehnica care nu privesc fapta ce formeaza obiectul cercetarii sau nu contribuie la identificarea ori localizarea participantilor se arhiveaza la sediul parchetului, in locuri speciale, in plic sigilat, cu asigurarea confidentialitatii, si pot fi transmise judecatorului sau completului investit cu solutionarea cauzei, la solicitarea acestuia. La solutionarea definitiva a cauzei, acestea vor fi sterse sau, dupa caz, distruse de catre procuror, incheindu-se in acest sens un proces-verbal.
(8) Datele rezultate din masurile de supraveghere tehnica pot fi folosite si in alta cauza penala daca din cuprinsul acestora rezulta date sau informatii concludente si utile privitoare la pregatirea sau savârsirea unei alte infractiuni dintre cele prevazute la art. 133 alin. (4).
Art. 137. Redarea activitatilor de supraveghere tehnica
(1) Procurorul sau de organul de cercetare penala intocmeste câte un proces verbal pentru fiecare activitate de supraveghere tehnica, in care sunt redate integral activitatile efectuate care privesc fapta ce formeaza obiectul cercetarii sau contribuie la identificarea ori localizarea participantilor, si dupa caz ora la care a inceput activitatea de supraveghere si ora la care s-a incheiat.
(2) Procesul verbal mai trebuie sa cuprinda numarul de ordine al suportului care contine rezultatul activitatilor de supraveghere tehnica, numele persoanelor la care se refera, daca sunt cunoscute sau alte date de identificare.
(3) La procesul-verbal se ataseaza, in plic sigilat, o copie a suportului care contine rezultatul activitatilor de supraveghere tehnica. Suportul original se pastreaza la sediul parchetului, in locuri speciale, in plic sigilat, si va fi pus la dispozitia instantei, la solicitarea acesteia. Dupa sesizarea instantei, copia suportului care contine activitatile de supraveghere tehnica si copii de pe procesele-verbale se pastreaza la grefa instantei, in locuri speciale, in plic sigilat, la dispozitia exclusiva a judecatorului sau completului investit cu solutionarea cauzei.
(4) Convorbirile, comunicatiile sau conversatiile purtate intr-o alta limba decât cea româna sunt transcrise in limba româna, prin intermediul unui interpret.
(5) Convorbirile, comunicarile sau conversatiile interceptate si inregistrate, care privesc fapta ce formeaza obiectul cercetarii sau contribuie la identificarea ori
localizarea participantilor sunt redate integral intr-un proces-verbal de procuror sau de organul de cercetare penala, in care se mentioneaza mandatul emis pentru efectuarea acestora, numarul ori numerele posturilor telefonice, datele de identificare ale sistemele informatice, sau alte date de identificare a legaturilor intre care s-au purtat convorbirile, comunicarile, sau conversatiile numele persoanelor care le-au purtat, daca sunt cunoscute, data si ora fiecarei convorbiri, comunicari sau conversatiile in parte Procesul-verbal este certificat pentru autenticitate de catre procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala in cauza.
(6) Dupa incetarea masurii de supraveghere procurorul trebuie sa informeze judecatorul de drepturi si libertati despre activitatile efectuate.
Art. 138. Informarea persoanei supravegheate
(1) Dupa incetarea masurii de supraveghere tehnica, procurorul informeaza, de indata, in scris pe fiecare subiect al unui mandat despre masura de supraveghere tehnica ce a fost luata in privinta sa. Dupa momentul informarii persoana supravegheata are dreptul de a lua cunostinta de activitatile de supraveghere tehnica efectuate.
(2) Procurorul poate sa amâne motivat efectuarea informarii sau a prezentarii suporturilor pe care sunt stocate activitatile de supraveghere tehnica ori a proceselor verbale de redare a acestora, daca aceasta ar pune in pericol buna desfasurare a urmaririi penale, siguranta victimei, a martorului sau membrilor familiilor acestora.
(3) Cel mai târziu la prezentarea materialului de urmarire penala, procurorul este obligat sa informeze suspectul sau inculpatul despre masura de supraveghere tehnica dispusa in privinta acestuia, si sa ii prezinte procesele-verbale in care sunt redate activitatile de supraveghere tehnica efectuate. De asemenea, procurorul trebuie sa asigure, la cerere, ascultarea convorbirilor, comunicarilor, sau conversatiilor sau vizionarea imaginilor rezultate din activitatea de supraveghere tehnica.
Art. 139. Conservarea sau distrugerea materialelor rezultate din supravegherea tehnica
(1) Daca in cauza s-a dispus o solutie de neurmarire sau netrimitere in judecata, procurorul este obligat sa instiinteze despre aceasta persoana supravegheata prin mijloace tehnice si pe judecatorul de drepturi si libertati.
(2) Judecatorul de drepturi si libertati dispune distrugerea suporturilor pe care sunt stocate activitatile de supraveghere tehnica si stabileste data si locul la care va fi executata aceasta masura, pe care le va comunica procurorului si persoanei supravegheate.
(3) Distrugerea suporturilor se face in prezenta judecatorului de drepturi si libertati sau a unei persoane desemnate de acesta, intocmindu-se un proces verbal despre aceasta.
(4) Daca in cauza instanta a pronuntat o hotarâre de condamnare, achitare sau incetare a procesului penal, ramasa definitiva, suportul original si copia acestuia
se arhiveaza odata cu dosarul cauzei la sediul instantei, in locuri speciale, in plic sigilat, cu asigurarea confidentialitatii.
Art. 140. Prelungirea mandatului de supraveghere tehnica
(1) Mandatul de supraveghere tehnica poate fi prelungit pentru motive temeinic justificate, la cererea motivata a procurorului, in cazul in care sunt satisfacute conditiile prevazute de art. 133 alin. (2), fiecare prelungire neputând depasi 30 de zile.
(2) Durata totala a masurii de supraveghere tehnica, cu privire la aceeasi persoana si aceeasi fapta, nu poate depasi un an, cu exceptia masurii de supravegherea video, audio sau prin fotografiere in spatii private care nu poate depasi 120 de zile.
Art. 141. Retinerea, predarea si perchezitionarea trimiterilor postale
(1) Retinerea, predarea si perchezitionarea trimiterilor postale se poate dispune de judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia in a carei circumscriptie se afla sediul parchetului din care face parte procurorul care a intocmit propunerea, cu privire la scrisorile, trimiterile postale, sau obiectele trimise sau primite de suspect, inculpat, ori de orice alta persoana care este suspectata ca primeste sau trimite prin orice mijloc aceste bunuri de la suspect sau inculpat ori bunuri destinate acestuia daca:
a) exista o suspiciune rezonabila cu privire la pregatirea sau savârsirea unei infractiuni,
b) masura este necesara si proportionala cu restrângerea drepturilor fundamentale, data fiind particularitatile cauzei, importanta informatiilor sau a probelor ce urmeaza a fi obtinute sau gravitatea infractiunii,
c) probele nu ar putea fi obtinute in alt mod sau obtinerea lor ar presupune dificultatii deosebite ce ar intârzia considerabil ancheta, ori un potential pericol pentru siguranta persoanelor sau a unor bunuri de valoare.
(2) Este interzisa retinerea, predarea si perchezitionarea corespondentei sau a trimiterilor postale, trimise sau primite in raporturile dintre aparator si suspectul sau inculpatul pe care acesta il apara.
(3) Dispozitiile art. 134 se aplica in mod corespunzator.
(4) in cazurile in care exista urgenta, iar intârzierea ce ar putea rezulta din procedura obtinerii mandatului de la judecatorul de drepturi si libertati ar conduce la o intârziere substantiala a cercetarilor, la pierderea, alterarea sau distrugerea probelor, ori ar pune in pericol siguranta victimei, a martorului sau membrilor familiilor acestora si sunt indeplinite conditiile prevazute de alin. (1)-(2), procurorul poate dispune, pe o durata de maxim 48 de ore, retinerea ridicarea sau perchezitionarea scrisorilor, trimiterilor postale, sau a altor obiecte trimise sau primite de suspect, inculpat, sau de orice alta persoana care este suspectata ca primeste sau trimite prin orice mijloc aceste bunuri de la suspect sau inculpat ori
bunuri destinate acestuia. Dispozitiile art. 135 alin. (2) – (7) se aplica in mod corespunzator.
(5) Unitatile postale sau de transport sau orice alte persoane fizice sau juridice care efectueaza activitati de transport sau transfer de informatii sunt obligate sa retina si sa predea procurorului scrisorile, trimiterile postale sau obiectele la care se face referire in mandatul dispus de judecator sau a autorizatie emisa de procuror.
(6) Procurorul deschide corespondenta, trimiterile postale sau obiectele ridicate, in prezenta a doi martori asistenti, intocmind un proces verbal despre activitatile efectuate.
(7) Corespondenta, trimiterile postale sau obiectele ridicate si perchezitionate care nu au legatura cu cauza se restituie destinatarului.
(8) Dupa efectuarea activitatilor autorizate, procurorul informeaza, de indata, in scris pe fiecare subiect al unui mandat despre masura ce a fost luata in privinta sa. Dupa momentul informarii persoana a carei corespondenta, trimiteri postale sau obiecte au fost ridicate si perchezitionate are dreptul de a lua cunostinta de activitatile de efectuate.
(9) Procurorul poate sa amâne efectuarea informarii, daca aceasta ar pune in pericol buna desfasurare a urmaririi penale, siguranta victimei, a martorului sau membrilor familiilor acestora.
(10) Masura poate fi prelungita in conditiile art. 140 alin. (1), fara ca durata totala sa poata depasi 1 an.
Investigatorii sub acoperire
#PAGEBREAK#
Art. 142. Actele efectuate de investigatorii sub acoperire
(1) Autorizarea folosirii investigatorilor sub acoperire se poate dispune de judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia in a carei circumscriptie se afla sediul parchetului din care face parte procurorul care a intocmit propunerea, pe o perioada de maxim 60 de zile daca:
a) exista o suspiciune rezonabila cu privire la pregatirea sau savârsirea de catre suspect a unei infractiuni contra securitatii nationale prevazute de Codul penal si de alte legi speciale, precum si in cazul infractiunilor de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spalare a banilor, falsificare de monede sau alte valori, santaj, lipsire de libertate, evaziune fiscala, in cazul infractiunilor de coruptie, sau in cazul unor alte infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa de 5 ani inchisoare sau mai mare, sau exista o suspiciune rezonabila ca o persoana este implicata in activitati infractionale ce au legatura cu infractiunile enumerate mai sus,
b) masura este necesara si proportionala cu restrângerea drepturilor fundamentale, data fiind particularitatile cauzei, importanta informatiilor sau a probelor ce urmeaza a fi obtinute sau gravitatea infractiunii,
c) probele nu ar putea fi obtinute in alt mod sau obtinerea lor ar presupune dificultatii deosebite ce ar intârzia considerabil ancheta, ori un potential pericol pentru siguranta persoanelor sau a unor bunuri de valoare.
(2) Dispozitiile art. 134 se aplica in mod corespunzator. incheierea si mandatul judecatorului trebuie sa mai precizeze si identitatea pe care o va utiliza investigatorul sub acoperire precum si activitatile pe care urmeaza sa le desfasoare.
(3) Judecatorul de drepturi si libertati poate dispune, la cererea procurorului, prin aceeasi incheiere, ca investigatorul sub acoperire sa poata utiliza dispozitive tehnice pentru a inregistra convorbiri sau pentru a obtine fotografii sau inregistrari audio si video, daca sunt satisfacute conditiile prevazute de art. 133.
(4) in cazurile in care exista urgenta, iar intârzierea ce ar putea rezulta din procedura obtinerii mandatului de la judecatorul de drepturi si libertati ar conduce la o intârziere substantiala a cercetarilor, la pierderea, alterarea sau distrugerea probelor, ori ar pune in pericol siguranta victimei, a martorului sau membrilor familiilor acestora si sunt indeplinite conditiile prevazute de alin. (1)-(2), procurorul poate autoriza, pe o durata de maxim 48 de ore, efectuarea de acte de catre investigatorii sub acoperire. Dispozitiile art. 135 alin. (2) – (7) se aplica in mod corespunzator.
(5) Investigatorii sub acoperire sunt lucratori operativi din cadrul politiei judiciare si pot fi folositi numai pe o perioada determinata in mandatul judecatorului sau in autorizatia procurorului.
(6) Investigatorul sub acoperire culege date si informatii in baza mandatului sau autorizatiei emise potrivit alin. (1) – (5), pe care le pune, in totalitate, la dispozitia procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala, intocmind un proces verbal.
(7) in scopul executarii activitatilor pentru care a fost dispusa masura investigatorul sub acoperire are dreptul de a patrunde in locuinta sau alte imobile ale unei persoane, acest drept fiind inclus de iure in mandatul emis de judecator.
(8) Investigatorului sub acoperire ii este interzis sa incurajeze sau sa instige la comiterea de infractiuni.
(9) Investigatorii sub acoperire pot fi audiati ca martori in cadrul procesului penal. Pentru motive intemeiate investigatorul va putea fi audiat in aceleasi conditii ca si martorii protejati.
(10) Mandatul emis de judecatorul de drepturi si libertati poate fi prelungit pentru motive temeinic justificate, la cererea motivata a procurorului, in cazul in care sunt satisfacute conditiile prevazute in alin. (1), fiecare prelungire neputând depasi 60 de zile. Durata totala a masurii, in aceeasi cauza si cu privire la aceeasi persoana, nu poate depasi 3 ani.
(11) Datele rezultate din masurile de supraveghere tehnica pot fi folosite si in alta cauza penala daca din cuprinsul acestora rezulta date sau informatii concludente si utile privitoare la pregatirea sau savârsirea unei alte infractiuni dintre cele prevazute la alin. (1).
(12) Hotarârea judecatoreasca nu poate fi intemeiata doar pe marturia investigatorului sub acoperire care a fost audiat de judecator sau de instanta ca martor protejat.
Art. 143. Masuri de protectie a investigatorilor sub acoperire
(1) Identitatea reala a investigatorilor sub acoperire nu poate fi dezvaluita in timpul actiunii acestora. Dupa terminarea actiunii acestora identitatea investigatorilor nu poate fi dezvaluita daca aceasta masura ar pune in pericol siguranta sa sau a familiei sale sau daca ar compromite utilizarea sa in operatiuni viitoare.
(2) Procurorul ce supravegheaza sau efectueaza urmarirea penala, judecatorul de drepturi si libertati sau judecatorul ce judeca cauza in care a fost utilizat investigatorul sub acoperire are dreptul de a cunoaste adevarata identitate a acestuia, cu respectarea secretului profesional.
Art. 144. Simularea unei infractiuni de coruptie sau a incheierii unei conventii
(1) Simularea unei infractiuni de coruptie sau a incheierii unei conventii se poate dispune de judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia in a carei circumscriptie se afla sediul parchetului din care face parte procurorul care a intocmit propunerea daca:
a) exista o suspiciune cu privire la pregatirea sau savârsirea de catre suspect a unei infractiuni de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spalare a banilor, falsificare de monede sau alte valori, santaj, lipsire de libertate, evaziune fiscala, in cazul infractiunilor de coruptie, sau in cazul unor alte infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa de 5 ani inchisoare sau mai mare, sau exista o suspiciune rezonabila ca o persoana este implicata in activitati infractionale ce au legatura cu infractiunile enumerate mai sus,
b) masura este necesara si proportionala cu restrângerea drepturilor fundamentale, data fiind particularitatile cauzei, importanta informatiilor sau a probelor ce urmeaza a fi obtinute sau gravitatea infractiunii,
c) probele nu ar putea fi obtinute in alt mod sau obtinerea lor ar presupune dificultatii deosebite ce ar intârzia considerabil ancheta, ori un potential pericol pentru siguranta persoanelor sau a unor bunuri de valoare.
(2) Dispozitiile art. 134 se aplica in mod corespunzator. Cererea procurorului nu se poate referi decât la o singura activitate de simularea a unei infractiuni de coruptie sau de incheiere a unei conventii, si nu il poate viza decât pe suspect. Pentru fiecare din activitatile de simulare ulterioare solicitate impotriva aceleiasi persoane, procurorul trebuie sa invedereze temeiurile pentru care o asemenea masura este necesara.
(3) incheierea si mandatul emis de judecatorul de drepturi si libertati trebuie sa contina date cu privire la persoana ce va pune in executare masura, incadrarea juridica si descrierea infractiunii, modul de punere in executare si activitatile ce urmeaza a fi efectuate, scopul, locul si perioada in care se va executa masura, si nu poate fi valabil decât pentru o perioada de maxim 60 de zile.
(4) in cazurile in care exista urgenta, iar intârzierea ce ar putea rezulta din procedura obtinerii mandatului de la judecatorul de drepturi si libertati ar conduce la o intârziere substantiala a cercetarilor, la pierderea, alterarea sau distrugerea probelor, ori ar pune in pericol siguranta victimei, a martorului sau membrilor familiilor acestora si sunt indeplinite conditiile prevazute de alin. (1)-(2), procurorul poate dispune simularea unei infractiuni de coruptie sau a incheierii unei conventii. Dispozitiile art. 135 alin. (2) – (7) se aplica in mod corespunzator.
(5) Persoana care, potrivit alin. (1) – (4) participa la simularea a unei infractiuni de coruptie sau de incheiere a unei conventii, nu va comite o infractiune prin desfasurarea acestor activitati in cazul in care acestea sunt definite in Codul penal ca activitati ce constituie infractiuni..
(6) Persoana ce pune in executare aceste masuri intocmeste un proces verbal care contine: datele la care masurile au inceput si s-au incheiat, date cu privire la persoana care a pus in aplicare masura, descrierea dispozitivelor tehnice utilizate in cazul in care s-a autorizat folosirea mijloacelor tehnice de supraveghere, numarul si identitatea persoanelor cu privire la care a fost pusa in aplicare masura.
(7) Persoana ce pune in executare masura simularii unei infractiuni de coruptie sau incheierii poate fi audiata ca martor in cadrul procesului penal, cu respectarea dispozitiilor privind audierea martorilor protejati, daca aceasta masura este necesara.
(8) Mandatul de emis de judecator poate fi prelungit pentru motive temeinic justificate, la cererea motivata a procurorului, in cazul in care sunt satisfacute conditiile prevazute de alin. (1), fiecare prelungire neputând depasi 60 de zile.
(9) Durata totala a masurii, cu privire la aceeasi persoana si aceeasi fapta, nu poate depasi un an.
Art. 145. Livrarea supravegheata
(1) Procurorii din cadrul Parchetului de pe lânga inalta Curte de Casatie si Justitie pot autoriza prin ordonanta motivata, livrarea supravegheata, la solicitarea institutiilor sau organelor legal abilitate.
(2) Livrarea supravegheata poate fi dispusa numai:
a) in cazul in care descoperirea sau arestarea persoanelor implicate in transportul ilegal de droguri, arme, obiecte furate si alte obiecte care rezulta din activitati ilicite sau obiecte utilizate in scopul comiterii de infractiuni nu ar fi putea fi facuta in alt mod sau ar dificultatii deosebite ce ar intârzia considerabil ancheta, ori un potential pericol pentru siguranta persoanelor sau a unor bunuri de valoare, sau
b) in cazul in care descoperirea sau dovedirea infractiunilor savârsite in legatura cu livrarea de transporturi ilegale sau suspecte ar fi imposibila sau foarte dificila in alt mod.
(3) in afara cazului in care o conventie internationala ratificata sau un acord international prevede altfel, livrarea supravegheata presupune ca, in mod expres, toate statele prin care sunt tranzitate transporturile ilegale sau suspecte:
a) sa fie de acord cu intrarea pe teritoriul acestora a transportului ilegal sau suspect si cu iesirea acestuia de pe teritoriul statului;
b) sa garanteze faptul ca transportul ilegal sau suspect este supravegheat permanent de catre autoritatile competente ale statului in care are loc livrarea controlata;
c) sa garanteze faptul ca sunt luate toate masurile necesare pentru punerea sub acuzare a tuturor persoanelor care au participat la livrarea transporturilor ilegale sau suspecte;
d) sa garanteze faptul ca procurorul, organele de politie, sau alte autoritati de stat competente sunt instiintate cu regularitate in ceea ce priveste desfasurarea si rezultatul urmaririi penale impotriva persoanelor acuzate de infractiuni care au constituit obiectul tehnicii speciale de cercetare la care se face referire la alineatul 1 al prezentului articol
(4) Ordonanta procurorului trebuie sa cuprinda: numele si semnatura persoanei care a dispus masura, numele suspectului sau inculpatului, dovezile din care rezulta caracterul ilicit al bunurilor ce urmeaza sa intre, tranziteze sau sa iasa pe sau de pe teritoriul tarii, modalitate in care va fi efectuata supravegherea. Procurorul trebuie sa emita câte o ordonanta pentru fiecare livrare supravegheata dispusa.
(5) Livrarea supravegheata este pusa in aplicare de catre politie sau de alta autoritate de stat. Procurorul stabileste modul de punere in aplicare a livrarii supravegheate.
(6) Punerea in aplicare a livrarii supravegheate nu constituie infractiune.
(7) Livrarea supravegheata este executata cu acordul autoritatilor competente ale statelor interesate si pe baza de reciprocitate, precum si cu respectarea conventiilor internationale ratificate si a acordurilor bilaterale si multilaterale, atunci când acestea reglementeaza continutul acestei tehnici speciale de cercetare.
(8) La finalizarea livrarii supravegheate se intocmeste un raport de catre procuror cu privire la: datele la care livrarea supravegheata a inceput si a fost incheiata; date cu privire la persoana care a pus in aplicare masura; descrierea dispozitivelor tehnice utilizate; numarul si identitatea persoanelor cu privire la care a fost pusa in aplicare masura si o evaluare a eficientei si a rezultatelor livrarii supravegheate ce a fost pusa in aplicare.
#PAGEBREAK#
Art. 146. Identificarea abonatului, proprietarului sau utilizatorului unui sistem de telecomunicatii sau a unui punct de acces la un computer
(1) Procurorul care supravegheaza sau efectueaza urmarirea penala poate solicita unui furnizor de servicii identificarea abonatului, proprietarului sau utilizatorului unui sistem de telecomunicatii, unui mijloc de telecomunicatii, ori a unui punct de acces la un sistem informatic, sau comunicarea daca un anumit mijloc de comunicatii sau punct de acces la un sistem informatic este folosit sau activ, ori a fost folosit sau activ la o anumita data, in cazul in care exista o suspiciune rezonabila cu privire la savârsirea unei infractiuni si exista temeiuri pentru a se crede ca datele solicitate constituie probe.
(2) Masura se dispune de procuror, din oficiu sau la cererea organului de cercetare penala, prin ordonanta care trebuie sa cuprinda: numele si semnatura persoanei care a dispus masura, persoana sau furnizorul de servicii care este in posesia sau care are sub control datele, numele suspectului sau inculpatului, motivarea indeplinirii conditiilor prevazute in alin. (1), mentionarea obligatiei persoanei sau furnizorului de servicii de a comunica imediat, in conditii de confidentialitate datele solicitate.
(3) Furnizorii de servicii sunt obligatii sa colaboreze cu organele de urmarire penala pentru executarea ordonantei procurorului.
(4) Persoanele care sunt chemate sa colaboreze cu organele de urmarire au obligatia de a pastra secretul operatiunii efectuate, incalcarea acestei obligatii fiind pedepsita potrivit Codului penal.
Art. 147. Excluderea probelor in cazul tehnicilor speciale de cercetare.
Probele obtinute prin folosirea unei tehnici speciale de supraveghere sau cercetare, fara respectarea conditiilor de autorizare prevazute in acest capitol trebuie excluse, neputând fi folosite in cadrul procesului penal.
Comentarii articol (0)