Daca in privinta creditelor lucrurile nu s-au schimbat foarte mult in acest an, imprumuturile destinate consumului fiind in continuare preferatele romanilor, iar cele destinate caselor raman inca timide, o tendinta interesanta se observa in ceea ce priveste comportamentul de economisire a populatiei. Fara discutie, romanii dispun de tot mai multi bani, fapt ce se reflecta si in volumul sumelor economisite in banci.
Autor Vasile COMAN
Astfel, potrivit ultimelor statistici ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), populatia a depus in acest an la banci 12,7 miliarde de lei, adica aproximativ 375 milioane de euro. In schimb, sportul financiar preferat ramane creditul, pentru ca, pe de alta parte, populatia a imprumutat de la banci o suma aproape dubla in comparatie cu banii depusi, adica peste 23 de miliarde de lei.
Volumul total al creditelor obtinute de populatie de la banci a ajuns la finalul lunii octombrie la suma de 63,2 miliarde lei, din care cea mai mare parte, aproape 50 de miliarde, reprezinta imprumuturi destinate consumului, si numai 12 miliarde sunt credite destinate cumpararii sau construirii unei locuinte.
Revenind insa la economii, merita de subliniat faptul ca cei mai multi romani isi tin banii in banca cel mult un an. Astfel, din totalul depozitelor la termen in lei, in valoare de 23,3 miliarde lei, aproape 21 de miliarde reprezinta depozite cu scadenta pana la un an inclusiv si numai 2,5 miliarde sunt depozite cu scadenta mai mare de un an.
Aceeasi situatie se intalneste si in cazul depozitelor in euro. Faptul ca romanii sunt dispusi mai degraba la cheltuieli sau investitii decat la economisire pe termen scurt este demonstrat si de evolutia depozitelor tip overnight, adica banii tinuti intr-un cont bancar din care poti retrage oricand sumele depuse, fara a depinde de un anumit termen.
Respectivele sume de bani beneficiaza si ele de o dobanda, denumita tot overnight, mult mai mica, fireste, decat in cazul unei depozit la termen. Aceasta a crescut insa vertiginos in acest an. Astfel, potrivit statisticilor Bancii Nationale, daca la inceputul anului dobanda medie la depozitele overnight era de 2,79%, la sfarsitul lunii septembrie a ajuns la 4,08% iar la finalul lui octombrie era de 4,17%, ceea ce inseamna aproape o dublare. In comparatie, dobanda medie la depozitele la termen a scazut in acest an de la 6,99% in ianuarie la 6,62% in octombrie.
Ca o consecinta a majorarii dobanzilor la aceste tipuri de economii, volumul banilor depusi in conturi overnight a crescut vertiginos, cu o rata mult mai mare decat in cazul depozitelor clasice. Valoarea depozitelor overnight in lei a ajuns de la 9,5 miliarde la inceputul anului la peste 15 miliarde la finalul lui octombrie, adica aproape o dublare. Si valoarea depozitelor overnight in euro a crescut substantial in acest an, de la 3,7 miliarde lei in ianuarie la 6,5 miliarde in octombrie.
Noua moda de economisire este determinata, in principal, de doua tendinte. Mai intai, faptul ca oamenii sunt dispusi sa-si tina banii in banca mai mult pentru siguranta decat pentru obtinerea unor dobanzi care s-ar putea sa fie oricum sub nivelul inflatiei, adica real negative. Apoi, este vorba de faptul ca multi dintre noi preferam sa ne tinem banii intr-un cont obisnuit sau un cont de card, de pe care sa putem face oricand plati destinate cumparaturilor sau unor investitii mai mari, precum bunuri de consum sau alte servicii. Acest comportament financiar al romanilor incepe sa fie exploatat tot mai mult de banci, care lanseaza conturi si carduri pentru care ofera dobanzi overnight tot mai mari, ba chiar apropiate de cele ale unui depozit clasic.
Comentarii articol (1)