Bancile ofera in perioada sarbatorilor, credite sau carduri de credit mai ieftine, fara comisioane sau cu dobanzi mai mici, atat pentru creditele de consum, cat si in cazul celor pentru locuinte, mizand pe inclinatia populatiei de a cheltui mai mult in aceasta perioada.
Autor GhiseulBancar.ro
Banca Comerciala Romana (BCR) acopera, prin ofertele de sarbatori, o plaja mai larga de produse, care merge de la credite de consum sau ipotecare la depozite sau leasing auto.
In cazul creditelor de nevoi personale, BCR a redus dobanda la creditul produsul "Divers Extra BCR" pentru imprumuturile luate pana la sfarsitul acestui an, ceea ce da posibilitatea unui debitor sa primeasca cu 1.500 lei mai mult la un credit care anterior era de maximum 24.000 lei, a anuntat banca.
"Spre exemplu, in locul unui credit vechi in valoare de 11.900 lei se poate obtine acum unul de 12.650 lei, care aduce in plus 750 lei la valoarea creditului, pentru o rata lunara de 199 lei. Pentru un credit vechi in valoare de 17.900 lei se poate obtine acum unul de 19.000 lei, care aduce un plus de 1.100 lei la valoarea creditului pentru o rata lunara de 299 lei. De asemenea, pentru un credit vechi in valoare de 23.850 lei se poate obtine acum unul de 25.350 lei care aduce un plus de 1.500 lei la valoarea creditului pentru o rata lunara de 399 lei", exemplifica reprezentantii bancii.
In perioada campaniei, BCR a stabilit, pentru creditul de nevoi personale Divers Extra BCR, o rata a dobanzii fixa pentru primele trei luni de 8,9% pe an si ulterior variabila, precum si un comision de acordare a creditului de 2%.
Gradul de indatorare la un imprumut acordat de BCR poate ajunge pana la 65% din venitul net eligibil al familiei. Venitul net eligibil al familiei este determinat prin deducerea din venitul net a cosului minim de subzistenta, precum si a altor angajamente de plata lunare (de alta natura decat creditul), precum chiriile sau asigurarile. Gradul maxim de indatorare pentru fiecare client depinde de asemenea de profilul de risc si de comportamentul de plata al acestuia.
Suma maxima imprumutata prin acest tip de credit poate fi de 20.000 euro in echivalent lei, pe o perioada de pana la zece ani. Pe segmentul creditelor cu garantii reale, liderul pietei bancare din Romania reduce dobanzile cu aproape 1%, pentru imprumuturile luate pana la sfarsitul anului. Pentru creditul de nevoi personale garantat cu ipoteca in euro, banca a redus, in perioada sarbatorilor, dobanda de la 7,4% la 6,95% pentru clientul standard si pana la 6,45% pentru clientii fideli, care au, de cel putin doua luni, un cont curent deschis la BCR.
In cazul creditului imobiliar sau a celui ipotecar, acordate tot in euro, dobanda a fost redusa cu 0,4% - pana la 5,8% - pentru clientul standard si cu 0,9% - pana la 5,3% - pentru clientul fidel.
BCR a majorat si dobanzile pentru depozitele in lei sau in euro efectuate intre 12 noiembrie si 31 decembrie 2007.
BCR Leasing si Radacini Motors au lansat, in decembrie, si o oferta promotionala pentru cumpararea unui automobil Cadillac BLS. Dobanda anuala este de 5,9%, iar pretul automobilului porneste de la 23.773 euro plus TVA. Perioada de leasing este intre unul si zece ani.
Reduceri de dobanzi la Raiffeisen Bank
Raiffeisen Bank a inclus in oferta de sarbatori, valabila pana la sfarsitul anului, reduceri ale dobanzilor pentru creditele imobiliare si facilitati pentru cardurile de cumparaturi pentru populatie, dar si imprumuturi cu o perioada de gratie de trei luni pentru firmele mici si mijlocii.
Creditul imobiliar "Casa Ta" este acordat pe cel mult 40 de ani, gradul de indatorare poate merge pana la 70%, iar clientul poate lua cel mult 500.000 euro. Pentru creditele contractate pana la sfarsitul anului, dobanda este de 3,9% pentru imprumutul in franci elvetieni si de 5,5% pentru imprumutul in lei.
Pentru Flexicredit Plus, creditul de nevoi personale, garantat cu ipoteca, Raiffeisen percepe o dobanda anuala de 4,9% pentru franci elvetieni si de 6% pentru lei.
Promotie la cumparaturile din Metro
In luna decembrie, UniCredit Tiriac Bank a lansat, in parteneriat cuMetro Cash and Carry, promotia pentru creditul de consum adresata clientilor Metro, in cele 23 de magazine din toata tara. Promotia estevalabila pentru toate contractele incheiate pana la sfarsitul anului.
Produsul are o dobanda promotionala de 7,95% in primele 12 luni.
Clientii care il achizitioneaza luna aceasta vor beneficia de amanarea primei luni de plata a ratei, adica vor plati prima rata in luna februarie. Nu este nevoie de carte de munca la acordarea creditului.
"Inca de la inceputul promotiei, produsul a fost solicitat zilnic inagentiile noastre din Metro Cash & Carry, ceea ce inseamna ca este de ajutor in preajma sarbatorilor, cand cheltuielile cresc, mai ales pentru achizitia de bunuri durabile", a explicat, pentru NewsIn, directorul de vanzari pentru produsele de retail de la Unicredit Tiriac Bank, Dan Stancu.
O alta strategie pentru atragerea de noi clienti este acordarea unei perioade de gratie - primele luni fara rata pentru imprumuturi sau carduri de credit
O alta promotie oferita de banca prevede o perioada de gratie de trei luni pentru clientii care achzitioneaza, pe parcursul lunii decembrie, un credit de nevoi personale fara ipoteca pe cinci sau opt ani, sau care vor sa isi refinanteze un astfel de credit luat de la Unicredit Tiriac Bank sau de la orice alta banca in urma cu cel putin sase luni, cu conditia sa aiba un istoric de creditare cu banca de cel putin un an. In perioada de gratie, se vor plati doar dobanda, fara principal si comisioanele lunare.
"Beneficiile principale pentru client sunt ca la aceleasi venituri pot obtine un credit mai mare si ca au mai putine cheltuieli
catre banca in perioada sarbatorilor", au mai explicat reprezentantii Unicredit Tiriac Bank.
Promotii la cardurile de credit
In cazul Bancii Transilvania, oferta se refera la cardul de credit MasterCard Forte, pentru care clientul beneficiaza de o perioada de gratie de cel mult 55 de zile. Cardul este emis pe o perioada de doi ani. Limita creditului acordat este de cel mult "cinci venituri eligibile, in functie de scoring, dar nu mai mult de 5.000 euro, in conditiile incadrarii in gradul de indatorare", explica reprezentantii bancii. Pentru acest tip de card, solicitat pana la sfarsitul anului, comisionul este nul pentru toate cumparaturile efectuate la comercianti, indiferent daca operatiunile au loc in tara sau in strainatate.
Pentru cardul de cumparaturi de la Raiffeisen, solicitate in perioada 3 decembrie 2007 - 29 februarie 2008, clientii beneficiaza de anularea taxei de administrare in primul an, daca efectueaza cel putin o tranzactie cu acest card pana la 31 martie 2008.
Promotii si la creditele pentru IMM
Raiffeisen Bank acorda, pana la sfarsitul acestui an, si credite pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM) cu o perioada de gratie de trei luni, in care firma plateste doar dobanda la sold, nu si rata din credit, si este scutita de plata comisioanelor.
Produsul este destinat IMM-urilor cu o cifra de afaceri mai mica de un milion de euro, iar scutirea de la plata comisioanelor de analiza, de evaluare a garantiilor si de acordare poate aduce companiei economii de pana la 3.000 lei, mai precizeaza reprezentantii bancii.
Firmele care acceseaza un credit pe termen mediu sau lung cu rate pana la sfarsitul anului ramburseaza prima rata din imprumut peste trei luni, adica abia in primavara anului 2008, cand majoritatea companiilor isi reiau ciclul de productie si capacitatea de rambursare creste, se mai arata in comunicatul bancii. Potrivit acestuia, companiile au la randul lor posibilitatea de a acorda perioade de gratie sau credite pentru furnizori.
Raiffeisen Bank are peste doua milioane de clienti d e retail, dintre care peste 130.000 clienti sunt IMM-uri si peste 5.000 de clienti sunt corporatii mari si medii.
Credite fara comision la Alpha Bank
Oferta de sarbatori a Alpha Bank include anularea comisionului de acordare, de 2% din valoarea unuia dintre creditele Alpha Housing in perioada 20 octombrie – 31 decembrie 2007. Gradul de indatorare la Alpha Bank poate ajunge pana la 65%, in functie de nivelul venitului lunar net al clientului sau familiei acestuia.
Bancile vor sa profite de primele acordate de sarbatori, care sporesc veniturile, si de cheltuielile in mod traditional mai mari ale romanilor
Veniturile lunare ale romanilor fac in general un salt spectaculos in decembrie, luna in care se acorda prime de Craciun sau alte stimulente salariale. Astfel, in decembrie 2006, salariul mediu net a crescut cu 21% (191 lei) fata de luna anterioara pana la 1.099 lei, evolutie nemaiintalnita in nicio alta luna din an.
In octombrie 2007, salariul mediu net era de 1.084 lei, inca inferior celui din ultima luna a anului trecut, chiar daca avansase cu 4,2% fata de luna anterioara.
In plus, ultima luna a anului aduce vanzari masive lanturilor de retaileri de pe piata romaneasca, pe fondul traditiei de sarbatori din Romania, dar si a importului unor atitudini consumeriste occidentale, care fac din decembrie o luna "a cadourilor" prin definitie.
Bancile mizeaza si pe banii trimisi de romanii care lucreaza in strainatate pentru a-si spori portofoliile de credite
Unul dintre factorii care ar putea alimenta consumul in aceasta perioada este cresterea fluxului remiterilor de la romanii din strainatate, estimate la un milliard de euro in ultima luna a anului. Romanii care muncesc in strainatate ar putea trimite in tara aproximativ 5,5 miliarde euro, contribuind la atenuarea cresterii deficitului de cont curent al Romaniei, mai considera analistii din piata.
Totusi, exista riscul ca sporul veniturilor salariale, mult peste avansul productivitatii, sa alimenteze consumul prea mult, generand astfel o crestere economica nesustenabila. Si aceasta mai ales daca bunurile achizitionate sunt din import, ceea ce pune presiune asupra deficitului de cont curent.
O estimare a BCR sugereaza ca banii trimisi de romanii care lucreaza in strainatate ar putea acoperi o treime din deficitul contului curent, estimat sa atinga in jur de 16,2 miliarde euro (aproape 14% din PIB) in acest an.
Deficitul contului curent, care ramane principala slabiciune a economiei romanesti, se va stabiliza la un nivel de 14% din produsul intern brut (PIB) in urmatorii doi ani si se va atenua dupa 2009-2010, cand importurile de tehnologie vor incepe sa-si arate efectele in sensul cresterii ofertei interne, mai arata prognozele.
Comentarii articol (0)