1 ianurie 2008 aduce modificari in ceea ce priveste deducerile cu cheltuielile profesionale realizate de angajatori, modificari ale contributiilor de asigurari sociale platite atat de angajator cat si de angajati, modificari ale contributiei angajatorilor la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, in caz de insolvabilitate a angajatorului, dar si cresteri ale punctului de pensie.
Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2008 vor intra in vigoare dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 106/2007 privind modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 – Codul fiscal[1], Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 91/2007 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul protectiei sociale[2], precum si Legea bugetului asigurarilor sociale.
In continuare ne propunem doar o trecere in revista a principalelor modificari.
I. Deducerile cu cheltuielile profesionale realizate de angajatori
Potrivit art. 21 alin. 1 din Codul fiscal[3] pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
Conform art. 21 alin. 2 lit. e) si din Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin O.U.G. nr. 106/2007 sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri si cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate, efectuate pentru salariati si administratori, precum si pentru alte persoane fizice asimilate acestora, stabilite prin norme.
Alin.3 lit. l) a articolului 21 prevede ca fiind dedctibile si cheltuielile pentru functionarea, intretinerea si repararea locuintelor de serviciu situate in localitatea unde se afla sediul social sau unde societatea are sedii secundare, deductibile in limita corespunzatoare suprafetelor construite prevazute de Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care se majoreaza din punct de vedere fiscal cu 10%.
Asadar, incepand cu 1 ianuarie 2008 sunt deductibile:
- cheltuielile de transport si de cazare;
- intretinerea si repararea locuintelor de serviciu.
II. Plata contributiilor de asigurari sociale
A. Salariati
Conform modificarilor introduse prin O.U.G. nr. 91/2007 se modifica baza de calcul a contributiei individuale, astfel:
1. In cazul asiguratilor prevazuti la art. 5 alin. (1) pct. I si II[4] din Legea 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale venitul brut realizat lunar.
2. In cazul asiguratilor prevazuti la art. 5 alin. (1) pct. IV si V si alin. (2)[5] baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale o constituie venitul lunar asigurat, inscris in declaratia sau in contractul de asigurare sociala.
B. Angajatori
Conform art. 24 astfel cum a fost modificat prin O.U.G. nr. 91/2007 baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale datorate de catre angajator o constituie suma veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale conform art. 23 alin. (1).”
Din momentul inceperii activitatii de colectare pentru sistemul fondurilor de pensii administrate privat contributia la fondul de pensii, care este parte din contributia individuala de asigurari sociale datorata la sistemul public de pensii, se vireaza de catre CNPAS fondurilor de pensii administrate privat.
Lunar, pana cel tarziu in data de 20 a lunii urmatoare celei in care platitorii au depus declaratia privind evidenta nominala si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat, institutia de evidenta prevazuta de lege transmite fiecarui administrator lista nominala de virare a sumelor catre fondul de pensii pe care acesta il administreaza.
Lunar, pana cel tarziu in data de 20 a lunii urmatoare celei in care angajatorul a depus declaratia privind evidenta nominala si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat, institutia de evidenta prevazuta de lege vireaza catre fiecare fond de pensii administrat privat, de la bugetul asigurarilor sociale de stat, suma reprezentand contributiile individuale datorate acestor fonduri.
III. Asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale
Baza de calcul a indemnizatiilor
Baza de calcul a indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, pentru reducerea timpului de munca sau pentru trecerea temporara in alt loc de munca se calculeaza ca medie a veniturilor brute realizate lunar de catre salariat in ultimele 6 luni anterioare manifestarii riscului, respectiv a veniturilor stipulate in contractele individuale de asigurare, pe baza carora s-a stabilit contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, baza de calcul a indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, pentru reducerea timpului de munca sau pentru trecerea temporara in alt loc de munca o constituie media veniturilor brute realizate lunar, respectiv a veniturilor stipulate in contractul individual de asigurare, pe baza carora s-a stabilit contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
Contributia de asigurari datorata de angajator
Conform modificarilor art. 101 din Legea 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale[6] baza lunara de calcul la care angajatorul datoreaza contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale pentru persoanele prevazute la art. 5 si 7 o constituie:
a) suma veniturilor brute realizate lunar;
b) salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala.
Cotele de contributie datorate de angajatori in functie de clasa de risc se stabilesc prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat si se aplica asupra bazei lunare de calcul prevazute la alin. (1) a art. 101..
Contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale nu se aplica asupra sumelor reprezentand:
a) prestatii suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de munca si boli profesionale;
b) diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si transfer, precum si drepturile de autor;
c) participarea salariatilor la profit
Sumele asupra carora nu se datoreaza contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale prevazute la alin. (3) nu se iau in considerare la stabilirea prestatiilor din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale
IV. Asigurarile pentru somaj
Conform art. 26 al Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, astfel cum a fost modificat, angajatorii au obligatia de a plati lunar o contributie la bugetul asigurarilor pentru somaj, a carei cota se aplica asupra sumei veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, conform art. 27 alin. (1).”
Angajatorii au obligatia de a retine si de a vira lunar contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj, a carei cota se aplica asupra bazei lunare de calcul, reprezentata de venitul brut realizat lunar, in situatia persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii.
Persoanele asigurate in baza contractului de asigurare pentru somaj, prevazute la art. 20, au obligatia de a plati lunar o contributie la bugetul asigurarilor pentru somaj, a carei cota se aplica asupra venitului lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj
Cotele contributiilor prevazute la art. 26–28 se stabilesc prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, in functie de necesarul de resurse pentru acoperirea cheltuielilor bugetului asigurarilor pentru somaj.”
V. Cotele de contributii la Fondul de garantare al salariilor
Incepand cu 1 ianuarie 2008, angajatorii au obligatia de a plati lunar o contributie la Fondul de garantare in cota de 0,25%, aplicata asupra sumei veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca, potrivit legii
VI. Majorarea punctului de pensie
Punctul de pensie se majoreaza, de la 1 ianuarie, cu 7,4%, de la 541 lei la 581,3 lei, iar valoarea acestuia ajunge la 37,5% din salariul mediu, care este prognozat sa creasca la 1550 lei in 2008.
Pensiile se majoreaza, de la 1 ianuarie 2008, atat pentru pensionarii din sistemul public, cat si pentru cei din agricultura, astfel ca peste 5,5 milioane de persoane varstnice vor beneficia de o majorare a punctului cu 7,4%.
Majorarea programata pentru 1 ianuarie 2008 vine ca urmare a adoptarii Legii nr. 250/2007[7] pentru modificarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, care prevede ca “valoarea punctului de pensie, determinata conform prevederilor alin. (1) sau (2) [al art. 80 din legea 19/2000[8]], nu poate fi mai mica de 37,5% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, incepand cu 1 ianuarie 2008, respectiv de 45% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, incepand cu 1 ianuarie 2009.
Pensiile au fost majorate si in noiembrie, cand punctul de pensie a crescut cu 30%, de la 416 lei la 541 lei, ajungand astfel la 37,5% din salariul mediu din 2007, de 1443 lei.
Pentru ca ponderea punctului de pensie sa se mentina la aceeasi valoare si in 2008, dupa cum prevede Legea nr. 250/2007, ca urmare a unui salariu mediu prognozat sa creasca anul viitor la 1550 de lei, punctul va mai fi indexat cu 7,4%.
Prin Legea bugetului asigurarilor sociale pe anul 2008 se prevede in art. 14 alin. 1 ca “valoarea punctului de pensie, stabilita potrivit prevederilor art. 80 din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru anul 2008, este de 581,3 lei si se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2008”
NOTE:
[1] Publicata in “Monitorul Oficial al Romaniei”, partea I nr. 703 din 18.10.2007
[2] Publicata in “Monitorul Oficial al Romaniei”, partea I nr. 671 din 1 octombrie 2007.
[3] Publicat in “Monitorul Oficial al Romaniei”, partea I nr.927 din 23 decembrie 2003
[4] “Art. 5 – (1) In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici;
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la pct. I; “
[5] III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
IV. persoanele care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociatiei familiale;
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
e) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
f) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
V. Persoanele care se regasesc in doua sau mai multe situatii prevazute la pct. IV.
(2) Se pot asigura in sistemul public, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin. (1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin. (1).
[6] Publicata in „Monitorul oficial al Romaniei”, partea I, nr. nr. 454 din 27 iunie 2002
[7] Publicata in „Monitorul oficial al Romaniei”, partea I, nr 4886 din 19 iulie 2007.
[8] Art. 80. - (1) Valoarea unui punct de pensie se stabileste prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Aceasta se determina prin actualizarea valorii punctului de pensie din luna decembrie a fiecarui an cu cel putin rata inflatiei, prognozata pentru anul bugetar urmator de institutia cu atributii in domeniu.
(2) In raport cu evolutia indicatorilor macroeconomici si cu resursele financiare, valoarea punctului de pensie, stabilita conform prevederilor alin. (1), poate fi majorata prin legile de rectificare a bugetului asigurarilor sociale de stat.
______________________________
Articolul a fost publicat in
Revista de dreptul muncii si dreptul securitatii sociale, nr 1/2008.
Comentarii articol (10)