Legea nr. 387/2007 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2008 a stabilit cotele de contributie ale asigurarilor sociale, astfel:
A. In perioada 1 ianuarie-30 noiembrie 2008:
a) pentru conditii normale de munca 29%;
b) pentru conditii deosebite de munca 34%;
c) pentru conditii speciale de munca 39%.
B. Incepand cu 1 decembrie 2008:
a) pentru conditii normale de munca 27,5%;
b) pentru conditii deosebite de munca 32,5%;
c) pentru conditii speciale de munca 37,5%.
Conditiile de munca sunt stabilite de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Cine plateste integral?
Cota de contributie de asigurari sociale, corespunzatoare conditiilor de munca, va fi datorata integral de catre urmatorii contribuabili:
- asociatul unic, asociatii, comanditarii sau actionarii;
- administratorii sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
- membrii asociatiei familiale;
- persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente;
- persoanele angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
- alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale.
In cazul acestor persoane, baza de calcul lunara va fi venitul lunar asigurat, inscris in declaratia sau in contractul de asigurare sociala.
Angajatii platesc 9,5%
Anumite categorii de contribuabili datoreaza pentru anul 2008 o contributie lunara individuala de asigurari sociale in cota de 9,5%, indiferent de conditiile de munca. In aceasta contributie este inclusa si cota de 2% aferenta fondurilor de pensii administrate privat. Baza lunara de calcul va fi venitul brut realizat lunar
Persoanele care datoreaza lunar contributia individuala in cota de 9,5%, stabilita prin Legea nr. 387/2007, sunt cele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici, cat si persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile Legii nr.19/2000
In cazul angajatorilor, contributia de asigurari sociale reprezinta diferenta dintre nivelul cotelor de contributii de asigurari sociale stabilite diferentiat, in functie de conditiile de munca, prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, si nivelul cotei contributiei individuale de asigurari sociale.
Scad cotele contributiilor pentru asigurarile de somaj si accidente de munca
Contributia lunara datorata de angajatori la bugetul asigurarilor pentru somaj va fi de 1%, in perioada ianuarie-noiembrie 2008, si de 0,5%, incepand cu luna decembrie 2008
De asemenea, contributia individuala pentru asigurarile somaj datorata de angajati este de 0,5%. Aceasta va fi retinuta si virata lunar de catre angajator.
Asociatul unic, asociatii, administratorii, persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente, membrii asociatiei familiale si cetatenii romani care lucreaza in strainatate platesc o contributie lunara la bugetul asigurarilor de somaj de 1,5%, in perioada ianuarie-noiembrie 2008, si de 1%, incepand cu luna decembrie 2008.
In privinta asigurarilor pentru accidente de munca si boli profesionale, Legea bugetului pe 2008 stabileste cote de contributii, datorate de angajatori, cuprinse intre 0,4% si 2%, in functie de clasele de risc definite prin Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale.
In plus, angajatorii vor plati la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale o contributie in cota de 0,25%, aplicata asupra sumei veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca.
Angajatorii care sunt obligati sa plateasca aceasta contributie la Fondul de garantare, beneficiaza de o diminuare cu 0,25 procente a contributiei la bugetul asigurarilor de somaj.
Totodata trebuie mentionat faptul ca, de la 1 ianuarie 2008, se aplica o noua baza lunara de calcul, atat in cazul contributiilor pentru asigurarile de somaj, cat si in cel al asigurarilor pentru accidente de munca si boli profesionale. Noile reglementari privind baza de calcul au fost stabilite prin OUG nr 91/2007 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul protectiei sociale.
__________________
AvocatNet a publicat pe acceasi tema:
Noua baza de calcul a contributiei angajatorilor la garantarea platii creantelor salariale
2008 aduce noi reglementari privind CAS si asigurarile de somaj
Baza de calcul a contributiei privind accidentele de munca, aplicabila din 2008
Noile contributii sociale ale angajatului si angajatorului, incepand cu 1 ianuarie 2008
Comentarii articol (0)