Astfel, in momentul in care obtineti venituri intr-o economie emergenta (aceste economii fiind caracterizate de posibilitati multiple de castig dar si riscuri ridicate, legate de variatia cursului de schimb si variatia indicelui general al preturilor) trebuie sa ai in vedere faptul ca, economiile tale (surplusul de venituri ce rezulta dupa efectuarea cheltuielilor) pot suferi pierderi semnificative de putere de cumparare, mai ales daca decizi sa le pastrezi la “ciorap” sau la “saltea”. In aceste conditii, trebuie sa ai in vedere o strategie de gestiune a plasamentelor potentiale ce se vor constiutui drept destinatii pentru economiile tale.
La acest nivel al discutiei trebuie sa facem precizarea ca economisirea reprezinta principala sursa pentru investitii. Astfel, poti, fie sa decizi sa depui banii intr-un depozit bancar (banca urmand sa investeasca acesti bani pe cont propriu sau sa-i plaseze sub forma de credite persoanelor fizice sau juridice) fie sa devii creditor al unei societati (achizitionand obligatiuni emise de aceasta), fie sa devii coproprietar al unei societati (prin achizitia de titluri emise de aceasta, pe piata primara sau secundara).
In consecinta, orice economie (fie ea dezvoltata fie ea emergenta) ofera o gama larga de forme de plasament, dintre care putem mentiona:
- intrumente monetare (depozite bancare pe diferite scadente si alte intrumente monetare asimilate);
- titluri financiare cu venit fix (obligatiuni emise de institutii private sau publice);
- unitati emise de organisme de plasament colectiv;
- actiuni emise de societati cotate pe o piata reglementata de capital;
- instrumente financiare derivate (ce au un anumit activ suport).
Aceste tipuri de plasament presupun asumarea unui anumit risc, riscul fiind in stransa legatura cu nivelul rentabilitatii asteptate de catre titularul plasamentelor.
In concluzie, fara o politica corecta si coerenta de economisire nu s-ar mai putea asigura sursele de finantare ale investitiilor viitoare. Practic fara economisire nu ar mai exista decat consum si in acest fel investitiile nu ar mai fi posibile. Mai mult, titularul economiilor trebuie sa aleaga un mix potrivit de plasamente, in concordanta cu nivelul de risc pe care si-l poate asuma. Exista in acest sens un foarte important principiu care recomanda o diversificare echilibrata a plasamentelor in care se fac economiile in asa fel incat sa nu exista expuneri exceive pe o anumita ramura.
Acestea fiind spuse, ramane sa decizi care este strategia care se pliaza cel mai bine profilului tau.
Brokerul SSIF Romintrade iti ofera cateva ponturi de investire pe piata de capital
Investeste in companiile lichide listate la Bursa, care ofera siguranta faptului ca pretul se formeaza corect, printr-un numar mare de tranzactii ce surprinde evolutia pietei, si nu in urma unui numar redus de tranzactii speculative.
Urmareste evolutia cifrei de afaceri si a profitului net al societatii vizate; de patru ori pe an, emitentii dau publicitatii rezultate trimestriale, ce au impact asupra evolutiei pietei, iar la inceputul fiecarui an emitentii de la categ. I si II intocmesc si publica pe BVB bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul in curs, care fixeaza un anumit cadru pentru performantele societatii respectiv. De cele mai multe ori sunt intocmite realist (cu abateri de ±10%), insa exista si exceptii.
Urmareste majorarile de capital, investitiile, promovarile la o categorie superioara a BVB. Piata coteaza foarte bine toate aceste evenimente!
Urmareste domeniile de activitate „in voga” care se bucura performante deosebite, fie datorita unei conjuncturi internationale favorabile (industria petroliera in ultimii ani), fie datorita faptului ca societatile cu performante notabile au „tras in sus” domeniul respectiv.
Citeste cat mai des stirile referitoare la companiile cotate si la evolutia busiera per ansamblu: informatii utile puteti gasi pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, www.bvb.ro , pe site-ul al societatii noastre www.onlinebroker.ro , in publicatiile de specialitate, pe site-urile de stiri on-line si, mai nou, in emisiunile televizate de profil. 10 minute pe zi sunt mai mult decat suficiente!
Documenteaza-te cu privire la rapoartele zilnice referitoare la evolutia pietei de capital.
Comentarii articol (4)