Potrivit legislatiei actuale, persoanele straine pot detine in Romania actiuni, dar nu pot detine lei in conturi locale si nici obligatiuni guvernamentale in lei. In viitorul apropiat, guvernul va permite accesul strainilor la depozite in moneda nationala si va liberaliza, pana in iunie 2005, contul de capital pentru a permite nerezidentilor sa constituie depozite in lei. De asemenea, la 1 ianuarie 2006 ar putea fi liberalizat accesul strainilor la obligatiuni in lei.
Pregatirile Romaniei pentru aderarea, in 2007, la Uniunea Europeana ar putea crea o cursa acerba pentru activele romanesti, sustinuta de speculatorii straini, care evita barierele oficiale prin metode complexe, precum Special Purpose Vehicles - firme cu personalitate juridica romana infiintate cu scopul asigurarii accesului banilor straini la plasamente in lei. "Fara indoiala ca deschiderea pietei ar trebui sa duca la intrari considerabile de capital. Pana acum, accesul a fost limitat, dar au fost utilizate vehicule de investitii. Aceste fluxuri vor creste atat timp cat dobanzile sunt ridicate", a explicat Franz Schardax, analist pentru firma vieneza Capital Invest. In opinia analistilor si investitorilor, achizitia unor active in Romania se poate face prin asemenea Special Purpose Vehicles. "Este posibil ca primii sositi pe piata romaneasca sa fi fructificat deja o mare parte a oportunitatilor existente", a declarat Dominique Audin, analista pentru pietele emergente la firma londoneza Pictet Asset Management. Un indiciu al fluxurilor speculative de capital in Romania este evolutia Bursei de Valori Bucuresti. In 2004, principalul indice al BVB, BET, care reflecta trendul celor mai lichide zece titluri, a crescut cu 101,19%. Pana in prezent, majorarea pe 2005 este de 37,17%.
"Daca urmarim valorile actiunilor romanesti, acestea sunt foarte ridicate. De exemplu, bancile sunt cotate la un nivel de 4-5 ori mai mare decat activul net, fiind mult supraevaluate. Mi se pare o evolutie similara situatiei din Grecia inainte de aderarea la UE, cand piata a crescut foarte puternic, dupa care a scazut abrupt. Piata romaneasca a atins cotatiile inalte inca de acum", a indicat GUnter Faschang, analist pentru Vontebel Fund, din Viena. Faschang a adaugat ca piata de valori de la Bucuresti nu este inca destul de dezvoltata, ceea ce face ca tranzactiile sa fie foarte volatile. Aceasta situatie trebuie remediata inainte de intrarea masiva a capitalurilor. In momentul liberalizarii, cele mai cautate vor fi obligatiunile guvernamentale, mai ales pentru ca Executivul tinteste o inflatie scazuta si cresterea economica, printr-o serie de reduceri ale ratei dobanzii. Banca Centrala a Romaniei a coborat dobanda de referinta cu 5,5 puncte procentuale, de la mijlocul anului 2004. In prezent, acest indicator se situeaza la 15,75%, dupa ce o noua reducere, cu 0,75 puncte, a fost operata in februarie.
Comentarii articol (0)