In continuare, pe masura ce si celelalte economii au inceput sa bata in retragere (lucru firesc datorita stransei interconectari ce exista intre economiile celor mai dezvoltate state de pe Mapamond), sectorul pietelor emergente a inceput sa cunoasca valuri corective pe masura aprecierilor din ultimii ani financiari.
Practic, cele mai dezvoltate piete externe de capital par a fi pe punctul de a ameninta trendul ascendent multianual inceput in anul 2003. Aceasta idee este accentuata datorita crizei de lichiditate ce se manifesta in intreg Sistemul Financiar Mondial.
In aceste conditii, sectorul pietelor emergente de capital (si in consecinta si piata romaneasca de capital), pare sa fie lipsit de aportul fondurilor de investitii straine, capabile sa imprime tendinte ascendente durabile. Acesta este motivul pentru care majoritatea societatilor cotate la Bursa de Valori Bucuresti au inregistrat scaderi consistente, in ciuda ultimele raportari financiare, care au ilustrat situatii economico-financiare deosebite. “Bomboana de pe coliva” a fost reprezentata de inrautatirea indicatorilor macroeconomici ai Romaniei (intre care putem aminti deficitul de cont curent deosebit de mare, rata inflatiei relativ ridicata, incetinirea ritmului de crestere economica, volatilitatea si deprecierea cursului de schimb in raport cu moneda unica europeana, deficitul Bugetului de Stat) care l-a fortat pe Guvernatorul BNR sa imprime o politica monetara ceva mai restrictiva (prin cresterea dobanzii de politica monetara).
In acest peisaj pesimist, o politica rabdatoare de investire poate sa asigure o medie eficienta a achizitiilor.
In cele ce urmeaza, vom face o serie de precizari care nu ar trebui sa fie luate ca recomandari de investitii ci doar ca simple pareri ale autorului acestei expuneri.
In primul rand ne vom concentra pe sectorul Societatilor de Investitii Financiare (SIF-urile). Intre cele cinci componente ale acestui sector ne retin atentia urmatoarele doua societati:
SIF Transilvania (simbol bursier “SIF3”) care detine un portofoliu deosebit de dinamic. De asemenea, inregistreaza una dintre cele mai ridicate subevaluari in raport cu valoarea prezenta a Activului Net Unitar. Mai mult, daca procedam la reevaluarea elementelor ce compun portofoliul de titluri detinut de acest emitent obtinem un target orientativ in jurul valorii 3,30 lei. Mai mult, faptul ca in urma ultimei Adunari Generale Extraordinare a Actionarilor a reusit validarea cu succes (care face totusi obiectul unor controversate procese initiate de apropiati ai firmei COCOR S.A. si chiar de aceasta societate) a unei majorari de capital prin emisiunea de actiuni gratuite, transforma SIF3 intr-o societate care poate oricand sa:
- majoreze sau sa inlature pragul de detinere individuala sau concertata;
- sa utilizeze cu succes instrumentele specifice pietei de capital, intre care se evidentiaza atragerea de finantare gratuita de la actionarii sai;
SIF Oltenia (simbol bursier SIF5) care detine un portofoliu de titluri deosebit de valoros, a carui valoare prezenta si potential viitor, o transforma in una dintre cele mai atractive societati din sector (target 6,00 lei). De asemenea, aceasta societate desfasoara in prezent o foarte activa si eficienta politica de investitii, lucru care se va materializa, mai devreme sau mai tarziu, in situatiile financiare ale societatii.
In continuare ne vom concentra pe sectorul utilitatilor (C.N.T.E.E Transelectrica S.A., simbol bursier “TEL” si S.N.T.G.N. Transgaz S.A., simbol bursier “TGN”) care reprezinta un urias pol de interes pentru toti investitorii institutionali de portofoliu. Mai mult, situatiile economico-financiare publicate de aceste societati, stabilesc target-uri deosebit de inalte (in cazul unui grad de supraevaluare moderat de 1,60):
TEL: 48,00 lei;
TGN: 350,00 lei.
O conjunctura financiara ceva mai optimista ar putea conduce cotatiile spre un grad maxim de supraevaluare de 2,00, care ar impinge target-urile spre urmatoarele paliere de pret:
TEL: 60,00 lei;
TGN: 440,00 lei.
Un alt sector care s-ar putea dovedi deosebit de atractiv pentru investitiile ce vizeaza un orizont mediu si lung ar trebui sa fie turismul. Astfel, ultimul an bursier a readus in prim plan o serie de societati deosebit de interesante: Turism Baile Felix (“TUFE”), THR Marea Neagra (“EFO”) si chiar Tratament Balnear Buzia (“BALN”), care printr-o politica eficienta de restructurare si renovare a portofoliilor de hoteluri pe care le detin au reusit sa se reintegreze in realitatea bursiera a zilelor noastre, oferind castiguri din capital substantiale. In cazul acestor societati putem avea in vedere urmatoarele preturi tinta:
TUFE: 1,50 lei;
EFO: 3,00 lei;
BALN: 0,70 lei.
Aceste preturi comporta o serie de ajustari ulterioare cu eventuale majorari de capital ce ar putea fi propuse de conducerile celor trei societati.
Un ultim sector pe care dorim sa il mentionam este cel al IPO-urilor care ar putea avea loc in acest an. Astfel, in eventualitatea in care se vor propune spre listare societati cu o valoare fundamentala ridicata la preturi ce incorporeaza un discount consistent se pot realiza plasamente ce comporta un risc relativ scazut si un potential de crestere in limitele furnizate de indicatorii de analiza economico-financiara.
In finalul articolului trebuie sa facem urmatoarele mentiuni:
Chiar daca target-urile de pret sunt deosebit de ridicate asta nu inseamna ca pe termen scurt piata romaneasca de capital se va opune miscarii de ansamblu a Sistemului Mondial de Financiar;
Pe termen scurt piata romaneasca de capital ar mai putea inregistra miscari descendente destul de ample, fapt ce va transforma preturile majoritatii emitentilor cotati la BVB in unele si mai atractive;
Orizontul de timp in care s-ar putea matrializa aceste tinte de pret este reprezentat de intervalul: 1 an (cazul cel mai favorabil) si 3 ani (cazul cel mai pesimist);
Ramane de vazut care va fi durata si amploarea recesiunilor cunoscute de cele mai dezvoltate economii (SUA, UK, Germania, Japonia).
Realizator,
Alexandru Gavrilã
Analist financiar
SSIF Romintrade
www.onlinebroker.ro
Comentarii articol (0)