Informatiile prezentate in tabelul de mai jos sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat au survenit in primul an de la finalizarea procesului de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana, an care ar fi trebuit sa aduca dupa sine un aflux de investitori straini capabili sa impinga cotatiile spre maxime istorice mult mai inalte.
In cele ce urmeaza ar trebui sa facem precizarea ca evolutia pietei romanesti de capital nu ar trebui sa fie privita in context regional, deoarece pe parcursul anului 2007, cotatiile celor mai reprezentative titluri listate la BVB s-au corelat mai degraba cu piete ceva mai indepartate (cu un grad de dezvoltare net superior si cu un grad de sofisticare a instrumentelor financiare incomparabil mai ridicat). In aceste conditii, fara nici o justificare fundamentala, Bursa de Valori Bucuresti a incercat sa copieze, in special pe scadere, evolutia unor piete financiare mult mai dezvoltate (si care chiar se confrunta cu probleme financiare reale), contrazicand intr-o maniera transanta rezultatele financiare deosebite publicate de majoritatea emitentilor.
Pentru anul 2008, trebuie sa urmarim daca economia Statelor Unite ale Americii, cea care a generat, prin celebra CRIZA SUBPRIME, uriasul derapaj cunoscut de cele mai dezvoltate piete externe, va reusi sa ocoleasca recesiunea economica, pe care multi analisti o vad ca fiind iminenta.
De asemenea, trebuie analizat care este impactul, adoptarii de catre BNR a unei politici monetare ceva mai restrictive, asupra capacitatii firmelor de a-si atrage in conditii de eficienta ridicata, sumele necesare finantarii propriilor proiecte de investitii (fie prin credite bancare, fie din piata de capital). Cu toate acestea, in prezent, majoritatea emitentilor cotati la BVB se tranzactioneaza cu un discount semnificativ (reiesit din indicatorii specifici analizei fundamentale), discount care va fi incorporat, mai devreme sau mai tarziu, in cursul respectivelor titluri financiare. In consecinta, este greu de prezis care va fi evolutia pietei romanesti de capital in urmatorul an de tranzactionare.
Ceea ce se poate spune insa, fara prea multe temeri, este ca investitii facute in prezent, in societati care stau bine din punct de vedere fundamental, au sanse mari de a aduce castiguri din capital substantiale, cu conditia sa se vizeze un orizont investitional mediu sau lung.
Daca trebuie sa facem o analiza retrospectiva a anului trecut nu putem sa nu scoatem in evidenta evolutia urmatoarelor sectoare:
- La nivelul sectorului Societatilor de Investitii Financiare (SIF-urilor), SIF Transilvania (SIF3) a reusit prin politica sa de acordare de dividende sub forma actiunilor gratuite si prin dinamica spectaculoasa a portofoliului sa se mentina multa vreme in raza de interes a majoritatii investitorilor. Rezultate financiare deosebite a cunoscut si SIF Oltenia (SIF5) care incepe sa culeaga rezultatele investitiilor de portofoliu efectuate in trecut.
- Sectorul bancar a avut la randul sau doua vedete de necontestat: BRD Groupe Societe Generale (BRD) si Banca Transilvania (TLV).
- Turismul a reprezentat unul dintre cele mai dinamice sectoare ale Bursei de Valori Bucuresti, THR Marea Neagra (EFO) si Turism Baile Felix (TUFE), oferind castiguri din capital record.
- In ceea ce priveste sectorul Rasdaq, au existat o serie de societati care au inregistrat cresteri deosebit de spectaculoase, cresteri care s-au dovedit, in final, mai mult sau mai putin sustenabile. Simboluri bursiere precum ARCV, ALBZ, COFI, ATGJ, PRSN, IPRU nu mai reprezinta o necunoscuta pentru nimeni, fiind amplu “analizate” pe majoritatea forumurilor bursiere.
Pe parcursul anului 2007, s-au inregistrat o serie de cresteri spectaculoase pe sectorul RASDAQ, cresteri care au avut drept punct de plecare atat argumente fundamentale reale (argumente ce au generat in final cresteri sustemabile) cat si o serie de evenimente fara o relevanta fundamentala (si in consecinta s-au “desumflat” inca din primele faze ale corectie). In aceste conditii, nu putem decat sa recomandam utilizarea intregului set de indicatori specifici analizei fundamentale, mai ales in momentul in care va decideti sa achizitionati titluri mai putin lichide si transparente cotate pe sectorul RASDAQ.
Pentru investitii ce vizeaza un orizont investitional rezonabil (si am exclus in acest fel speculatiile pe termen scurt) personal recomand clientilor urmatoarele arii de interes:
- SIF-uri, deoarece pastreaza un discount semnificativ fata de valoarea reala a portofoliilor pe care le detin. Intre acestea SIF Transilvania (SIF3) beneficiaza de un avantaj consistent la nivelul capacitatii de a trece hotarari in AGEA.
- Turism: THR Marea Neagra (EFO), Turism Baile Felix (TUFE) si chiar Tratament Balnear Buzias (BALN) mentin si in continuare un potential ridicat decrestere.
- Petrol: Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) raman relativ subevaluate in raport cu valoarea capitalurilor proprii.
- Banci: Banca Transilvania (TLV) si BRD Groupe Societe Generale (BRD) afiseaza ritmuri de crestere deosebit de ridicate.
- Medicamente: Biofarm (BIO) si Antibiotice (ATB).
- Subscrierea in IPO-urile ce vor fi propuse in anul 2008, in eventualitatea in care societatile respective au o ridicata valoare fundamentala si pretul propus pastreaza un discount semnificativ in raport cu valoarea unitara a capitalurilor proprii.
In continuare nu putem sa nu analizam posibilitatea ca anul 2008 sa marcheze un aflux de IPO-uri la BVB. Personal, ma astept la un maxim de zece astfel de oferte. In ceea ce priveste succesul acestor oferte, acesta ar putea suferi din cauza unei conjuncturi nefavorabile, generata de o piata in scadere si de o lipsa cronica de lichiditate. Acesta ar putea sa fie si motivul pentru care conducerea unor societati ar putea decide amanarea procesului de listare, in asteptarea unei piete ceva mai optimiste.
In finalul articolului nu putem sa nu facem o serie de referiri cu privire la celelalte componente ale pietei financiare romanesti:
- Sectorul instrumentelor financiare derivate (si ne referim in special la tranzactionarea de contracte FUTURES la BMFMS) se mentine, si in continuare, ca o optiune importanta atat pentru speculatori (care pot fructifica atat tendintele ascendente cat si cele descendente) cat si pentru investitori (care pot conserva o parte din castigurile obtinute la un anumit moment dat). Pentru viitor consideram ca BMFMS va ramane si in continuare principala piata de instrumente derivate din Romania, derivatele pe indici bursieri de la BVB neintrand pentru moment in raza de interes a investitorilor. De asemenea, nu putem decat sa asteptam cu interes, debutul unei piete SPOT si la Sibiu, care sa elimine monopolul de care se bucura in prezent Bursa de Valori Bucuresti.
- Sectorul instrumentelor ce asigura un venit fix (obligatiuni) nu se bucura de un interes real din partea marii majoritati a investitorilor si in consecinta cunoaste o lichiditate relativ modesta.
In concluzie, consideram ca anul 2008 va fi unul deosebit de volatil. In consecinta cotatiile principalilor emitenti, cursul metalelor pretioase si cursurile de referinta ale leului in raport cu moneda unica europeana si cu dolarul american vor suferi dese schimbari de tendinta. In aceste conditii, investitorii romani ar trebui sa urmareasca urmatoarele aspecte:
- Raportarile finaciare aferente trimestrului IV 2007, si cele aferente anului 2008.
- Evolutia principalilor indicatori macroeconomici ai Romaniei si reactia BNR la aceasta evolutie.
- Intrarea sau nu in recesiune a economiei SUA.
- Evolutia economiilor statelor membre UE.
- 2008 reprezinta un an electoral.
Realizator,
Alexandru Gavrilã
Analist financiar
SSIF Romintrade
www.onlinebroker.ro
Comentarii articol (0)