De la inceputul anului, la bursa la termen din Sibiu au fost tranzactionate peste 1,5 milioane de contracte futures si optiuni.
Societatile de Investitii Financiare au fost, saptamina trecuta, cele mai vinate derivate de catre speculatorii aflati pe pozitii de vinzare, ele producind randamente de exceptie. De exemplu, in cazul vinzarilor pe SIF 5, pentru scadenta iunie, luind in calcul un maximum de 2,3340 lei si un minimum de 1,8252 lei, randamentul a fost de 159%, iar pentru septembrie, cu un maximum de 2,41 lei si un minimum de 1,88 lei/actiune, randamentele s-au ridicat 165%.
Pentru intreaga scadenta iunie, speculatorii aflati pe pozitie de vinzare pe SIF-uri au putut obtine randamente cuprinse intre 300 si 400%.
"Dupa ce am asistat la scaderi dramatice ale preturilor pe cele mai lichide contracte, SIF 2, SIF 3 si SIF 5, ocazie excelenta pentru vinzatori de a marca profituri semnificative, miercurea trecuta piata a avut o revenire spectaculoasa", observa Mirabela Coos, broker la SSIF Broker Cluj. Saptamina trecuta, volatilitatea s-a mentinut la cote deosebit de ridicate, aproape de minimul, respectiv maximul de oscilatie admis. DESIF 5 au fost urmate de DESIF 2 cu peste 57.400 de contracte. Si ele au avut un traseu descendent si au oferit randamente short de 127 si 120% raportat la intreaga luna. Pe locul trei in preferintele participantilor in piata la termen s-a situat tot o reprezentanta a SIF-urilor, SIF 3 Transilvania cu circa 43.100 de contracte. Cote apreciabile de lichiditate au mai marcat si DESNP cu aproape 22,600 perfectari, dar si DETLV sau DERCC.
Contracte la 9 si 12 luni
Introducerea noilor contracte pentru scadentele la 9 si 12 luni, avind drept suport actiunile SIF 2 Moldova, SIF 3 Transilvania. SIF 5 Oltenia, SNP, RRC si TLV precum si pe paritatile euro/leu si euro/dolar, va creste atit spectaculozitatea, cit si eficienta investitiilor de pe piata la termen. De asemenea, in piata la termen de la Sibiu vor fi introduse derivatele pe actiunile Biofarm Bucuresti si SSIF Broker SA Cluj-Napoca. "Am ales noile derivate pe actiuni tinind cont de gradul lor foarte bun de lichiditate, ele regasindu-se constant printre primele zece in preferintele investitorilor de pe piata de capital", declara presedintele BMFMS, Teodor Ancuta.
1,5 milioane de pariuri
De la inceputul anului, la bursa la termen din Sibiu au fost tranzactionate peste 1,5 milioane de contracte futures si optiuni, in iunie lichiditatea ridicindu-se la circa 255.000 de contracte, cu un volum aferent de 436 de milioane de lei, evolutia de ansamblu a cotatiilor oferind prilejul aplicarii unor strategii dintre cele mai diverse. "O fluctuatie de 15% a preturilor la BVB genereaza un profit sau o pierdere de 100-150% din suma investita pe piata futures", mai adauga Teodor Ancuta.
Comentarii articol (0)