CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. - Incadrarea ca expert criminalist oficial pe post vacant se face prin concurs, conform prezentului regulament.
Art. 2. - Concursul are ca scop garantarea aplicarii unor criterii obiective pentru ocuparea posturilor vacante de experti din cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice, denumit in continuare INEC.
Art. 3. - Concursul se organizeaza de catre INEC ori de cate ori este necesar si se desfasoara la sediul INEC. Data organizarii acestuia se stabileste prin decizie a directorului INEC.
Art. 4. - Concursul se organizeaza pe genuri de expertize, in functie de necesitatile INEC, si se desfasoara in limba romana.
Art. 5. - (1) Concursul pentru ocuparea posturilor vacante de expert criminalist consta in sustinerea a doua probe: un interviu si o proba scrisa de verificare a cunostintelor teoretice.
(2) Data si locul sustinerii concursului, tematica, bibliografia, numarul posturilor vacante, cuantumul taxei de participare si alte informatii cu privire la organizarea concursului se publica cu cel putin 60 de zile inainte pe site-ul INEC, la sediul INEC si intr-un cotidian central.
(3) Cuantumul taxei de participare la concurs se stabileste prin decizie a directorului INEC, astfel incat sa acopere costurile necesare organizarii si desfasurarii concursului.
CAPITOLUL II
Inscrierea candidatilor
Art. 6. - Se poate inscrie la concurs persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) cunoaste limba romana, are domiciliul in Romania si capacitate deplina de exercitiu;
b) a absolvit studii superioare de lunga durata, corespunzatoare genului de expertiza pentru care candideaza la concurs;
c) nu are antecedente penale sau cazier fiscal;
d) este apta din punct de vedere medical si psihologic pentru indeplinirea calitatii de expert;
e) nu a fost agent sau colaborator al organelor de securitate ca politie politica.
Art. 7. - (1) Pentru inscrierea la concurs fiecare candidat va prezenta:
a) cerere de inscriere, insotita de curriculum vitae;
b) copie a actului de identitate;
c) copie de pe certificatul de nastere si, unde este cazul, de pe certificatul de casatorie;
d) copie a diplomei de studii superioare si a altor acte care atesta efectuarea unor specializari;
e) adeverinta de la medicul de familie, care sa ateste starea de sanatate corespunzatoare indeplinirii calitatii de expert criminalist oficial;
f) certificatul de cazier judiciar si certificatul de cazier fiscal;
g) copie de pe carnetul de munca sau de pe acte doveditoare a vechimii in munca, copia fisei de evaluare a performantelor profesionale individuale sau recomandarea de la ultimul loc de munca, daca este cazul;
h) declaratie pe propria raspundere sau adeverinta care sa ateste ca nu a fost agent sau colaborator al organelor de securitate ca politie politica;
i) chitanta de plata a taxei de participare la concurs;
j) doua fotografii color tip buletin.
(2) Dosarele de inscriere se depun la secretariatul comisiei de organizare a concursului pana la termenul stabilit pentru finalizarea inscrierilor.
(3) In momentul depunerii dosarului de inscriere la concurs, secretariatul comisiei de organizare a concursului va verifica conformitatea cu originalul a copiilor actelor prezentate de candidat.
Art. 8. - (1) Comisia de organizare a concursului verifica indeplinirea conditiilor de participare la concurs a candidatilor inscrisi. In urma analizei dosarelor de inscriere, candidatul este admis sau respins. Decizia comisiei de examinare a cunostintelor cu privire la respingerea unui candidat va fi motivata si se afiseaza la sediul INEC si pe site-ul acestuia.
(2) Candidatii au dreptul sa conteste rezultatul studierii dosarelor, in termen de 48 de ore de la data afisarii acestuia. Contestatia se rezolva de catre comisia de solutionare a contestatiilor, in termen de 48 de ore de la data depunerii.
(3) Candidatilor al caror dosar a fost declarat "respins" li se returneaza 75% din suma de participare la concurs, in termen de 30 de zile de la data afisarii deciziei comisiei de solutionare a contestatiilor.
#PAGEBREAK#
CAPITOLUL III
Organizarea concursului
Art. 9. - (1) Pentru organizarea si desfasurarea concursului, directorul INEC, cu avizul consultativ al Consiliului INEC, numeste prin decizie:
a) comisia de organizare a concursului;
b) comisia de examinare a cunostintelor;
c) comisia de solutionare a contestatiilor.
(2) Fiecare comisie are in componenta sa un presedinte, membri si un secretar.
(3) Comisia de examinare a cunostintelor poate include si experti sau specialisti in domeniu de la alte institute de specialitate din tara sau din strainatate.
(4) Nu pot face parte din comisiile de organizare a concursului, de examinare a cunostintelor si de solutionare a contestatiilor cei care au rude sau afini pana la gradul al IV-lea inclusiv in randul candidatilor.
(5) O persoana nu poate fi membru decat al uneia dintre comisiile mentionate la alin. (1), in cadrul aceluiasi concurs.
(6) Fiecare membru al comisiilor de concurs semneaza, dupa expirarea termenului de inscriere a candidatilor, o declaratie pe propria raspundere, in care precizeaza ca:
a) nu se afla in situatia de incompatibilitate prevazuta la alin. (4);
b) va respecta secretul si confidentialitatea lucrarilor comisiei.
(7) Membrii comisiei de examinare a cunostintelor, ai comisiei de solutionare a contestatiilor si ai comisiei de organizare a concursului vor fi retribuiti pentru munca depusa, in conditiile Hotararii Guvernului nr. 257/2005 privind infiintarea pe langa Ministerul Justitiei a unei activitati finantate integral din venituri proprii.
Art. 10. - Comisia de organizare a concursului are, in principal, urmatoarele atributii:
a) primeste, verifica cererile de inscriere si actele depuse la dosarul candidatului, conform art. 7 alin. (3), si respinge cererile de inscriere ale candidatilor care nu indeplinesc toate conditiile pentru a putea participa la concurs;
b) indeplineste atributiile specifice in legatura cu organizarea si desfasurarea concursului;
c) asigura afisarea rezultatelor verificarii dosarelor candidatilor;
d) asigura supravegherea candidatilor in salile de concurs pe toata durata desfasurarii probei scrise;
e) asigura afisarea rezultatelor probelor de concurs si a rezultatelor finale ale concursului;
f) preia contestatiile si le inainteaza comisiei de solutionare a contestatiilor;
g) indeplineste orice sarcini specifice necesare pentru buna desfasurare a concursului.
Art. 11. - Atributiile comisiei de examinare a cunostintelor sunt:
a) stabilirea planului interviului si realizarea interviului;
b) stabilirea tematicii si a bibliografiei si elaborarea subiectelor pentru proba scrisa prevazuta la art. 5 alin. (1);
c) evaluarea si notarea candidatilor la proba scrisa si la interviu.
Art. 12. - (1) Atributiile comisiei de solutionare a contestatiilor sunt:
a) inregistrarea contestatiilor primite de la comisia de organizare a concursului;
b) solutionarea contestatiilor depuse de candidati cu privire la rezultatul verificarii dosarelor acestora;
c) solutionarea contestatiilor depuse de candidati cu privire la notarea fiecarei probe a concursului;
d) comunicarea rezultatelor catre comisia de organizare a concursului, in termenul prevazut de prezentul regulament.
(2) Deciziile comisiei de solutionare a contestatiilor sunt definitive.
CAPITOLUL IV
Desfasurarea concursului
Art. 13. - Candidatii ale caror dosare de inscriere indeplinesc conditiile de participare la concurs vor sustine interviul si proba scrisa.
Art. 14. - Interviul si proba scrisa se vor desfasura separat, in doua zile consecutive, iar comisia de examinare a cunostintelor va stabili modalitatea de desfasurare a probei scrise si durata in ore a acesteia.
Art. 15. - (1) Interviul consta intr-un set de intrebari prestabilite si are scopul de a permite membrilor comisiei de examinare a cunostintelor sa constate daca respectivul candidat:
a) detine cunostintele teoretice si abilitatile necesare functiei vizate;
b) are profilul profesional si psihologic corespunzator;
c) isi va putea indeplini obligatiile in noua functie.
(2) Grila de interviu poate cuprinde si intrebari din tematica si bibliografia stabilite pentru proba scrisa.
(3) Corectarea lucrarilor scrise de verificare a cunostintelor teoretice, generale si specifice se face pe baza baremului pe subiecte stabilit de membrii comisiei de examinare a cunostintelor.
(4) Baremul de corectare corespunzator probelor scrise de verificare a cunostintelor teoretice, generale si specifice si modul de notare a etapelor interviului se afiseaza pe usa fiecarei sali de concurs si pe pagina web a INEC dupa incheierea fiecarei probe de concurs.
#PAGEBREAK#
Art. 16. - (1) Intrarea candidatilor in salile de concurs se face pe baza listelor intocmite pentru fiecare sala si a actului de identitate, cu o jumatate de ora inainte de inceperea probei scrise. Dupa verificarea identitatii, fiecare candidat pastreaza pe banca actul de identitate pana la predarea lucrarii scrise. Pe lista se mentioneaza prezenta fiecarui candidat.
(2) Candidatii care nu se afla in sala in momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai sustine proba scrisa. Este interzisa intrarea in sala a candidatilor cu mijloace de comunicare la distanta, computere personale, PDA-uri etc.
(3) Inainte de dictarea subiectelor, candidatii inscriu numele si prenumele pe coltul foii ce urmeaza a fi lipit, dupa care se aplica stampila INEC. Stampila pe lucrarile scrise si semnatura pe stampila se aplica de presedintele comisiei de examinare a cunostintelor.
(4) Plicul cu subiectele de concurs este ales si desfacut de catre un candidat dintre cele 3 plicuri cu variante de subiecte. Acesta semneaza procesul-verbal incheiat in ziua sustinerii probei scrise.
(5) Pe toata durata desfasurarii probei scrise, in salile de concurs au acces numai membrii comisiilor de organizare a concursului si de examinare a cunostintelor.
(6) In vederea elaborarii lucrarii scrise, candidatii primesc coli de hartie format A4 avand stampila INEC. La cerere, se pot pune la dispozitie, in mod suplimentar, coli de hartie de acelasi fel, care la finalul probei vor fi predate delegatului supraveghetor. Candidatii vor folosi pixuri cu pasta de acelasi fel, care vor fi puse la dispozitie de organizatori.
(7) La expirarea timpului prevazut, delegatul care a supravegheat desfasurarea probei strange toate lucrarile in ordinea predarii lor de catre candidati, sub semnatura, dupa care le preda comisiei de examinare a cunostintelor, care le inscrie intr-un borderou.
(8) Daca examinarea se face in mai multe sali, se intocmeste cate un borderou pentru lucrarile din fiecare sala.
(9) Lucrarea se considera predata de candidat dupa verificarea starii acesteia de catre delegatul care a supravegheat desfasurarea probei si dupa semnarea borderoului de catre candidat.
(10) Pe toata durata desfasurarii probei scrise este interzisa parasirea salii de concurs de catre candidati. In cazuri exceptionale, parasirea temporara a salii de concurs se poate face numai cu insotitor.
(11) Orice frauda sau tentativa de frauda dovedita se sanctioneaza cu eliminarea din concurs. In aceste cazuri, delegatii care supravegheaza salile de concurs il sesizeaza de indata pe presedintele comisiei de examinare a cunostintelor, care intocmeste un proces-verbal despre constatarile facute si masurile luate, iar lucrarea se anuleaza cu mentiunea "frauda".
Art. 17. - (1) Rezultatele celor doua probe se afiseaza in acelasi timp, in termen de maximum 10 zile lucratoare de la sustinerea celei de-a doua probe.
(2) Candidatii nemultumiti de rezultate pot depune contestatie la secretariatul comisiei de organizare a concursului, in termen de 48 de ore de la data afisarii rezultatelor.
(3) In vederea solutionarii contestatiilor rezultatelor la proba scrisa, colturile lucrarilor se lipesc din nou.
(4) Contestatiile se solutioneaza de comisia de solutionare a contestatiilor, numita in conformitate cu art. 9 alin. (1).
Art. 18. - (1) Media generala se calculeaza ca medie aritmetica a notelor obtinute de candidat la interviu si la proba scrisa.
(2) Pentru a fi declarat admis la concurs, candidatul trebuie sa obtina cel putin media generala 7, dar nu mai putin de nota 5 la fiecare dintre cele doua probe de concurs.
Art. 19. - (1) Rezultatele concursului vor fi consemnate intr-un proces-verbal ce va cuprinde notele obtinute si media generala, insotite de mentiunea "admis" sau "respins".
(2) Departajarea candidatilor cu note egale se face in ordinea descrescatoare a notelor obtinute la proba de interviu si apoi in ordinea descrescatoare a mediilor obtinute la examenul de licenta.
(3) Comisia de examinare a cunostintelor va inainta rezultatele finale ale concursului comisiei de organizare a concursului pentru afisarea acestora potrivit art. 10 lit. e).
Art. 20. - (1) Candidatul declarat admis trebuie sa se prezinte la post in maximum 30 de zile de la data afisarii rezultatelor finale. In cazul in care candidatul admis nu poate respecta termenul mentionat, acesta inainteaza o cerere motivata, in scris, directorului INEC, in care prezinta motivele intarzierii si termenul la care se poate prezenta la post.
(2) In cazul neprezentarii la post la termenul stabilit, postul este declarat vacant, urmand sa se comunice urmatoarei persoane declarate admisa la concurs posibilitatea de a se angaja pe postul respectiv.
Art. 21. - Fisele interviului, lucrarile scrise si proceseleverbale privind rezultatele concursului vor fi anexate la dosarele profesionale ale candidatilor declarati admisi.
Art. 22. - Dosarele, lucrarile scrise si procesele-verbale referitoare la ceilalti candidati si alte lucrari privind concursul se arhiveaza si se pastreaza potrivit nomenclatoarelor arhivistice.
Comentarii articol (0)