Regulament din 21/05/2007 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 360 din 28/05/2007 privind organizarea si desfasurarea concursului de ocupare a posturilor vacante de consilieri pentru afaceri europene din Ministerul Justitiei
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. - Poate ocupa functia de consilier pentru afaceri europene, reglementata de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2003 privind organizarea si functionarea Corpului consilierilor de integrare, cu modificarile si completarile ulterioare, persoana care indeplineste urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman cu domiciliul in Romania;
b) are capacitatea deplina de exercitiu;
c) este licentiata in drept;
d) nu are antecedente penale;
e) este apta, din punct de vedere medical, pentru exercitarea functiei;
f) a promovat concursul organizat potrivit prezentului regulament.
Art. 2. - (1) Pentru inscrierea la concurs, candidatii vor prezenta:
a) copie a actului de identitate;
b) copie a certificatului de casatorie, in cazul in care numele de pe actul sau actele de studii este diferit de cel de pe actul de identitate;
c) copie a actului doveditor al studiilor urmate si a altor acte care atesta efectuarea specializarilor cerute in anuntul de concurs;
d) curriculum vitae;
e) copie a carnetului de munca, daca este cazul;
f) adeverinta medicala care sa ateste ca sunt apti pentru exercitarea functiei;
g) declaratie pe propria raspundere privind lipsa antecedentelor penale si conformitatea cu originalul a copiilor actelor cerute la lit. a), b), c) si e);
h) dovada achitarii taxei de inscriere la concurs.
(2) In momentul angajarii, candidatii declarati admisi isi completeaza dosarul cu certificatul de cazier judiciar si prezinta originalul documentelor depuse in copie la dosarul de inscriere pentru verificarea conformitatii acestor copii cu originalul.
(3) Cuantumul taxei de concurs se stabileste de catre ministrul justitiei prin ordin, astfel incat sa acopere costurile necesare organizarii si desfasurarii concursului.
CAPITOLUL II
Organizarea si desfasurarea concursului
Art. 3. - (1) Concursul consta in sustinerea unei probe scrise pentru verificarea cunostintelor teoretice de specialitate si de limba straina si a unui interviu.
(2) Atat tematica si bibliografia pentru proba scrisa si pentru interviu, cat si limba straina necesara pentru ocuparea posturilor se propun de catre conducatorii compartimentelor in care exista posturi vacante scoase la concurs, in acord cu specificatiile generale ale posturilor vacante, si se prezinta spre aprobare ministrului justitiei de catre Directia resurse umane si relatia cu Consiliul Superior al Magistraturii.
Art. 4. - (1) Data si locul sustinerii concursului, tematica, bibliografia, limba straina necesara pentru ocuparea posturilor vacante, numarul posturilor vacante, conditiile si cerintele specifice pentru ocuparea fiecarui post, prezentarea generala a postului, regulamentul si probele de concurs, datele de contact, actele necesare pentru depunerea dosarului de inscriere, termenul limita pentru depunerea actelor de inscriere la concurs si cuantumul taxei de concurs se aduc la cunostinta celor interesati, prin afisare la sediul Ministerului Justitiei si pe pagina web a institutiei, cu cel putin 30/45 de zile inainte de data fixata pentru sustinerea primei probe a concursului.
(2) In situatia in care se modifica data sau locul desfasurarii concursului, se va publica un nou anunt prin mijloacele prevazute la alin. (1), cu cel putin 5 zile inainte de data sustinerii primei probe de concurs.
Art. 5. - (1) In functie de specificul posturilor scoase la concurs, ministrul justitiei stabileste prin ordin comisia sau comisiile de concurs si comisia de solutionare a contestatiilor.
(2) Prin nota de aprobare a organizarii concursului se desemneaza si persoanele din cadrul Directiei resurse umane si relatia cu Consiliul Superior al Magistraturii responsabile pentru organizarea si desfasurarea concursului.
(3) Fiecare comisie are in componenta sa un presedinte, membri si un secretar. Din comisia sau comisiile de concurs fac parte si persoane din cadrul compartimentului in care exista postul sau posturile vacante scoase la concurs.
(4) Presedintele fiecarei comisii de concurs este seful compartimentului in care exista posturile vacante scoase la concurs sau o alta persoana desemnata prin ordin al ministrului justitiei.
(5) Secretariatul fiecarei comisii este asigurat de o persoana din cadrul Directiei resurse umane si relatia cu Consiliul Superior al Magistraturii.
(6) Presedintii comisiei sau comisiilor de concurs si ai comisiei de solutionare a contestatiilor stabilesc responsabilitatile si termenele de realizare a acestora pentru fiecare membru al comisiei in activitatea de recrutare si selectie.
(7) Comisia sau comisiile de concurs si comisia de solutionare a contestatiilor se constituie cu minimum 7 zile lucratoare inainte de desfasurarea primei probe de concurs.
(8) Din comisia sau comisiile de concurs sau din comisia de solutionare a contestatiilor nu pot face parte acele persoane care sunt soti, rude sau afini pana la gradul al IV-lea inclusiv cu oricare dintre candidatii inscrisi la concurs. Situatia de incompatibilitate poate fi sesizata de persoana in cauza, de oricare dintre candidati, de orice angajat al Ministerului Justitiei sau de catre oricare alta persoana interesata.
(9) O persoana nu poate fi membru decat al uneia dintre comisiile mentionate la alin. (1), in cadrul aceluiasi concurs. Aceasta dispozitie nu se aplica si pentru secretarii acestor comisii.
(10) Fiecare membru al comisiei de concurs sau al comisiei de solutionare a contestatiilor semneaza dupa numirea ca membru o declaratie pe propria raspundere, in care precizeaza ca:
a) nu se afla in vreuna dintre situatiile de incompatibilitate prevazute la alin. (8);
b) va respecta secretul si confidentialitatea lucrarilor comisiei si ale variantelor de subiecte ce vor fi elaborate.
(11) Membrii comisiei sau comisiilor de concurs si ai comisiei de solutionare a contestatiilor, precum si persoanele responsabile de organizarea si desfasurarea concursului sunt retribuite pentru munca depusa, in conditiile Hotararii Guvernului nr. 257/2005 privind infiintarea pe langa Ministerul Justitiei a unei activitati finantate integral din venituri proprii.
Art. 6. - (1) Comisia sau comisiile de concurs au urmatoarele atributii principale:
a) analizeaza indeplinirea de catre candidati a conditiilor mentionate in anuntul de concurs, verifica cererile de inscriere si actele depuse la dosarul candidatului, conform art. 2 alin. (1), si resping cererile de inscriere ale candidatilor care nu indeplinesc toate conditiile pentru a putea participa la concurs;
b) elaboreaza subiectele pentru proba scrisa si corecteaza lucrarile scrise;
c) stabilesc planul interviului si realizeaza interviul;
d) stabilesc baremele de notare aferente probei scrise si probei interviului;
e) noteaza pentru fiecare candidat fiecare proba a concursului;
f) recorecteaza si stabilesc nota finala acordata la fiecare proba a concursului, daca exista o diferenta in notare mai mare de doua puncte intre corectori;
g) transmit in scris Directiei resurse umane si relatia cu Consiliul Superior al Magistraturii, prin secretariatul comisiei, rezultatele concursului, pentru a fi comunicate candidatilor.
(2) Comisia de solutionare a contestatiilor are urmatoarele atributii principale:
a) solutioneaza contestatiile depuse de candidati cu privire la rezultatul verificarii dosarelor de inscriere ale acestora;
b) solutioneaza contestatiile depuse de candidati cu privire la notarea fiecarei probe a concursului;
c) transmite, prin secretariatul comisiei, Directiei resurse umane si relatia cu Consiliul Superior al Magistraturii rezultatele contestatiilor, pentru a fi comunicate candidatilor.
(3) Persoanele responsabile pentru organizarea concursului au, in principal, urmatoarele atributii:
a) indeplinesc atributiile specifice in legatura cu organizarea si desfasurarea concursului;
b) asigura afisarea rezultatelor verificarii dosarelor candidatilor;
c) asigura afisarea rezultatelor probelor de concurs si a rezultatelor finale ale concursului;
d) indeplinesc orice sarcini specifice necesare pentru buna desfasurare a concursului.
(4) Secretariatul fiecareia dintre comisiile mentionate la alin. (1) si (2) are urmatoarele atributii principale:
a) intocmeste, redacteaza si semneaza alaturi de comisie intreaga documentatie privind activitatea specifica a acesteia, inclusiv procesele-verbale ale fiecarei sesiuni de lucru a comisiei;
b) asigura transmiterea rezultatelor concursului Directiei resurse umane si relatia cu Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a fi comunicate candidatilor;
c) indeplineste orice sarcini specifice necesare pentru buna desfasurare a concursului.
Art. 7. - (1) Cererea de inscriere si actele prevazute la art. 2 alin. (1) se depun cu cel putin 7 zile lucratoare inainte de data fixata pentru sustinerea primei probe a concursului la secretariatul Directiei resurse umane si relatia cu Consiliul Superior al Magistraturii din cadrul Ministerului Justitiei. Cererea de inscriere va fi adresata directorului Directiei resurse umane si relatia cu Consiliul Superior al Magistraturii.
(2) Formularul-tip pentru cererea de inscriere, declaratia pe proprie raspundere prevazuta la art. 2 alin. (1) lit. g) si modelul de curriculum vitae se publica pe pagina web a Ministerului Justitiei, iar un exemplar al formularului-tip pentru cererea de inscriere la concurs este pus la dispozitia candidatilor in momentul inscrierii.
(3) In cuprinsul cererii de inscriere la concurs candidatul specifica:
a) postul pentru care doreste sa sustina concursul;
b) lista actelor depuse la dosarul de concurs.
(4) Comisia de concurs are obligatia de a verifica dosarele candidatilor cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de data desfasurarii primei probe a concursului. Cererile de inscriere la concurs sunt respinse daca nu sunt insotite de actele prevazute la art. 2 alin. (1) sau daca din actele depuse nu rezulta indeplinirea conditiilor pentru ocuparea postului.
(5) Rezultatul verificarii dosarelor de inscriere se afiseaza la sediul Ministerului Justitiei si se publica pe pagina web a Ministerului Justitiei cu mentiunea "admis" sau "respins" cu cel putin 4 zile lucratoare inainte de desfasurarea primei probe a concursului.
(6) In termen de o zi lucratoare de la data afisarii rezultatelor, candidatii respinsi in urma verificarii dosarelor si cererilor de inscriere pot formula contestatie.
(7) Contestatiile vor fi solutionate la expirarea termenului prevazut la alin. (6) de catre comisia de solutionare a contestatiilor, iar rezultatele contestatiilor vor fi afisate cu minimum 2 zile lucratoare inainte de desfasurarea primei probe a concursului.
Art. 8. - (1) Candidatii declarati admisi in urma verificarii dosarelor de inscriere conform art. 7 alin. (4), (5), (6) si (7) vor sustine proba scrisa de verificare a cunostintelor teoretice de specialitate si de limba straina.
(2) Timpul destinat pentru elaborarea lucrarii scrise este de maximum 3 ore, incepand din momentul comunicarii subiectelor.
(3) In cadrul probei scrise se verifica cunostintele teoretice de specialitate, precum si cunostintele de limba straina. In anuntul de concurs se specifica limba straina necesara pentru ocuparea unui post, la alegere intre limba engleza si limba franceza.
Art. 9. - (1) Comisia de concurs stabileste modalitatea de testare in cadrul probei scrise, respectiv tip grila sau sinteza.
(2) Comisia de concurs are obligatia de a elabora minimum 3 variante de subiecte de concurs. Daca proba scrisa este sub forma de test-grila, comisia de concurs trebuie sa elaboreze un numar de 3 ori mai mare decat numarul de intrebari stabilit pentru fiecare test-grila.
(3) Subiectele pentru proba scrisa se stabilesc pe baza tematicii, bibliografiei si limbii straine prevazute in anuntul de concurs, in concordanta cu nivelul si specificul functiei sau functiilor pentru care se organizeaza concursul, astfel incat sa reflecte capacitatea de analiza si sinteza a candidatilor si cunostintele de specialitate ale acestora.
(4) Fiecare dintre variantele cu subiectele de concurs este introdusa intr-un plic sigilat semnat de toti membrii comisiei de concurs cu cel putin doua ore inainte de desfasurarea probei scrise. Membrii comisiei de concurs semneaza fiecare set de subiecte.
Art. 10. - (1) Intrarea candidatilor in salile de concurs se va face pe baza listelor intocmite pentru fiecare sala si a buletinului/cartii de identitate cu o jumatate de ora inainte de inceperea probei scrise. Lista cu repartitia pe sali a candidatilor se afiseaza cu o zi inainte de prima proba de concurs pe pagina web a Ministerului Justitiei. Dupa verificarea identitatii, fiecare candidat va pastra pe banca buletinul/cartea de identitate pana la predarea lucrarii scrise. Pe lista se mentioneaza prezenta fiecarui candidat.
(2) Candidatii care nu se afla in sala in momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai sustine proba scrisa. Este interzisa intrarea in sala a candidatilor cu mijloace de comunicare la distanta, computere personale, PDA-uri etc.
(3) Inainte de a se dicta subiectele, candidatii inscriu numele si prenumele pe coltul foii ce urmeaza a fi lipit, dupa care se aplica stampila Ministerului Justitiei, respectiv cea a Directiei resurse umane si relatia cu Consiliul Superior al Magistraturii. Stampila pe lucrarile scrise si semnatura pe stampila se aplica de catre presedintele comisiei de concurs.
(4) Plicul cu subiectele de concurs este ales si desfacut de catre un candidat dintre cele 3 plicuri cu variantele de subiecte. Acesta semneaza procesul-verbal incheiat in ziua sustinerii probei scrise.
(5) Pe toata durata desfasurarii probei scrise, in salile de concurs au acces numai membrii comisiei de concurs si persoanele care supravegheaza candidatii.
(6) In vederea elaborarii lucrarii scrise, candidatii vor primi coli de hartie avand stampila Ministerului Justitiei. Se va putea folosi numai cerneala sau pix de culoare albastra. La cerere, se pot pune la dispozitie in mod suplimentar coli de hartie, iar daca este necesar, cerneala sau pixuri.
(7) La expirarea timpului prevazut la art. 8 alin. (2), delegatul care a supravegheat desfasurarea probei strange toate lucrarile in ordinea predarii lor de catre candidati, sub semnatura, dupa care le preda numerotate comisiei de concurs, care le inscrie intr-un borderou.
(8) Daca examinarea se face in mai multe sali se intocmeste cate un borderou pentru lucrarile din fiecare sala.
(9) Lucrarea se considera predata de candidat dupa verificarea starii acesteia de catre delegatul care a supravegheat desfasurarea probei si dupa semnarea borderoului de catre candidat.
(10) Pe toata durata desfasurarii probei scrise este interzisa parasirea salii de concurs de catre candidati. In cazuri exceptionale, parasirea temporara a salii de concurs se va putea face numai cu insotitor.
(11) Orice frauda sau incercare de frauda dovedita se sanctioneaza prin eliminarea din concurs. In aceste cazuri, delegatii care supravegheaza lucrarile il sesizeaza de indata pe presedintele comisiei de concurs, care intocmeste un proces-verbal despre constatarile facute si masurile luate, iar lucrarea se anuleaza, cu mentiunea "frauda".
Art. 11. - (1) Pentru a fi declarati admisi in urma probei scrise candidatii trebuie sa obtina cel putin nota 7.
(2) Daca in proba scrisa au fost incluse discipline de concurs distincte, mentionate prin anuntul de concurs, candidatii vor fi declarati admisi daca au obtinut minimum nota 5 la fiecare disciplina de concurs si minimum nota 7 pentru intreaga proba.
(3) Lucrarile scrise se corecteaza sigilate. Acele lucrari care prezinta insemnari in scopul identificarii candidatilor se anuleaza si nu vor mai fi notate. Mentiunea "anulat" se face atat pe lucrare, cat si pe borderoul de notare. Dupa corectarea de catre toti membrii comisiei, lucrarile se desigileaza, iar notele se trec in borderoul de notare.
Art. 12. - (1) Rezultatele la proba scrisa se afiseaza in termen de maximum 7 zile lucratoare de la data sustinerii probei.
(2) Candidatii nemultumiti de notele acordate la proba scrisa pot depune contestatie la secretariatul Directiei resurse umane si relatia cu Consiliul Superior al Magistraturii din Ministerul Justitiei, in termen de 2 zile lucratoare de la data afisarii rezultatelor. Contestatiile au ca obiect doar nota obtinuta in urma probei scrise.
(3) In vederea solutionarii contestatiilor, colturile lucrarilor se lipesc din nou.
(4) Contestatiile se solutioneaza de comisia de solutionare a contestatiilor in termen de maximum 7 zile lucratoare de la expirarea termenului prevazut la alin. (2).
(5) Nota obtinuta in urma contestatiei nu poate fi mai mica decat nota contestata.
(6) Contestatia este admisa, iar comisia de solutionare a contestatiilor modifica nota finala acordata de comisia de concurs, in situatia in care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) constata ca nota nu a fost acordata potrivit baremului si raspunsurilor din lucrarea scrisa;
b) acorda o nota mai mare decat cea acordata de comisia de concurs.
(7) Contestatia va fi respinsa in urmatoarele situatii:
a) daca in urma analizarii contestatiei se constata ca nota a fost acordata potrivit baremului si raspunsurilor din lucrarea scrisa;
b) daca nota acordata de comisia de solutionare a contestatiilor este mai mica sau egala cu nota acordata de comisia de concurs.
Art. 13. - (1) Proba interviului poate fi sustinuta doar de catre acei candidati declarati admisi in urma probei scrise, conform art. 11 alin. (1) si (2).
(2) Interviul se sustine in termen de maximum doua zile lucratoare de la afisarea rezultatelor contestatiilor pentru proba scrisa sau de la expirarea termenului prevazut la art. 12 alin. (2), in cazul in care nu au fost depuse contestatii.
(3) Planul de interviu trebuie sa contina elemente care sa evidentieze in persoana candidatului:
a) abilitatile de comunicare;
b) factorii care motiveaza sau demotiveaza candidatul;
c) gandirea sintetica;
d) rezistenta la stres;
e) comportamentul in situatiile de criza;
f) cunostintele impuse de post;
g) abilitatile impuse de post;
h) alte elemente considerate relevante.
(4) In cadrul interviului se verifica si cunostintele de limba straina, mentionata in anuntul de concurs.
(5) Intrebarile si raspunsurile la interviu se inregistreaza audio. In acest sens, in cuprinsul cererii de inscriere la concurs candidatii isi vor exprima acordul in vederea inregistrarii interviului, urmand ca aceasta inregistrare sa fie pusa la dispozitie comisiei de solutionare a contestatiilor, daca este cazul.
(6) Planul interviului se afiseaza pe usa salii de concurs si pe pagina web a Ministerului Justitiei dupa incheierea interviului.
(7) Candidatii sunt considerati admisi la proba interviului daca obtin minimum nota 7.
(8) Notele obtinute in urma probei interviului pot fi contestate in termen de o zi lucratoare de la afisare. Contestatia se depune la secretariatul Directiei resurse umane si relatia cu Consiliul Superior al Magistraturii din Ministerul Justitiei.
(9) Contestatiile se solutioneaza de catre comisia de solutionare a contestatiilor in termen de maximum 5 zile lucratoare de la expirarea termenului prevazut la alin. (8).
Art. 14. - Media generala (nota) de promovare a concursului este de cel putin 7.
CAPITOLUL III
Notarea probelor
Art. 15. - (1) Fiecare proba de concurs se noteaza cu note de la 0 la 10. Nu se acorda punct din oficiu.
(2) Corectarea lucrarilor scrise de verificare a cunostintelor teoretice si aprecierea notei pentru interviu se fac pe baza unui punctaj/barem stabilit de toti membrii comisiei de concurs.
(3) Baremul de corectare corespunzator probei scrise, precum si modul de notare a etapelor interviului se afiseaza pe usa fiecarei sali de concurs si pe pagina web a Ministerului Justitiei dupa incheierea fiecarei probe de concurs.
(4) Notele acordate la fiecare proba de concurs se trec in litere si in cifre in borderoul de notare, care este semnat pe fiecare fila de membrii comisiei de concurs.
(5) Nota finala a fiecarei probe de concurs este media aritmetica a notelor acordate de fiecare membru al comisiei de concurs.
(6) Nota finala a concursului este media aritmetica a probelor de concurs.
Art. 16. - (1) Admiterea candidatilor reusiti la concurs se face in ordinea descrescatoare a notelor finale ale concursului obtinute, in functie de posturile vacante pentru care s-a inscris fiecare candidat.
(2) La note finale de concurs egale, comisia stabileste candidatul admis in raport cu nota obtinuta la proba scrisa.
CAPITOLUL IV
Dispozitii finale
Art. 17. - Comisiile de concurs, in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la data finalizarii concursului, predau intregul material de concurs Directiei resurse umane si relatia cu Consiliul Superior al Magistraturii din Ministerul Justitiei.
Art. 18. - (1) Candidatul admis trebuie sa se prezinte la post in maximum 15 zile de la data afisarii rezultatelor finale. In cazul in care candidatul admis nu poate respecta termenul mentionat, acesta inainteaza o cerere motivata, in scris, directorului Directiei resurse umane si relatia cu Consiliul Superior al Magistraturii, in care prezinta motivele intarzierii si termenul la care se poate prezenta la post.
(2) In cazul neprezentarii la post la termenul stabilit sau al nemotivarii prezentarii la post, postul este declarat vacant, urmand sa se comunice urmatoarei persoane declarate reusite la concurs posibilitatea de a se angaja pe postul respectiv.
Art. 19. - Numirea candidatilor declarati admisi in urma concursului se face prin ordin al ministrului justitiei.
Art. 20. - Lucrarile scrise, fisele interviului si procesele-verbale privind rezultatele concursului se anexeaza la dosarele personale ale candidatilor declarati admisi.
Art. 21. - Dosarele, lucrarile scrise, procesele-verbale referitoare la ceilalti candidati si alte lucrari privind concursul se arhiveaza si se pastreaza potrivit nomenclatoarelor arhivistice.
Art. 22. - Taxa de inscriere se restituie candidatilor care isi anunta retragerea cu cel putin 5 zile inainte de prima proba de concurs.
Art. 23. - Nerespectarea prevederilor regulamentului de concurs de catre comisiile prevazute la art. 5 alin. (1) sau de catre persoanele desemnate conform art. 5 alin. (2) constituie fapta de natura a atrage raspunderea disciplinara a persoanei vinovate. Neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a responsabilitatilor stabilite in desfasurarea concursului atrage neplata sau reducerea corespunzatoare a indemnizatiei platite pentru participarea in comisia de concurs, in comisia de solutionare a contestatiilor ori in activitatea de organizare si desfasurare a concursului.
Comentarii articol (0)