Comerciantii care incalca legislatia privind comercializarea produselor cu preturi reduse sau, altfel spus, vanzarea de soldare, au intrat in atentia Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), care a aplicat amenzi de peste 600 de mii de lei.
Perioada vanzarilor de soldare a debutat de la 15 ianuarie si dureaza pana la mijlocul lui aprilie, timp in care comerciantii pot vinde haine sau incaltaminte la preturi reduse. Aceasta practica este reglementata prin lege, iar perioada si modul de a vinde prin soldare trebuie sa fie respectate, fapt trecut cu vederea de unii comercianti, asa cum rezulta din informatiile furnizate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului.
ANPC a initiat in luna ianuarie o serie de controale la nivel national si a constatat incalcarea legislatiei in aproximativ 340 cazuri, aplicand amenzi contraventionale in valoare de peste 600 de mii de lei.
Legea obliga comerciantii sa notifice autoritatile locale
Vanzarile de soldare sunt reglementate de Ordonanta nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 603 din 31.08.2007.
Actul normativ defineste vanzarea de soldare ca fiind “orice vanzare insotita sau precedata de publicitate si anuntata sub denumirea soldare/soldari/solduri si care, printr-o reducere de preturi, are ca efect vanzarea accelerata a stocului de marfuri sezoniere dintr-o structura de vanzare cu amanuntul”.
Vanzarile de soldare se pot efectua numai in cursul a doua perioade pe an, cu o durata maxima de cate 45 de zile fiecare. Comerciantii au obligatia sa notifice primaria in a carei raza teritoriala isi desfasoara activitatea perioada in care efectueaza vanzarile de soldare cu cel putin 15 zile inainte de inceperea operatiunilor.
Perioadele in care comerciantii pot opta pentru vanzari de soldare sunt 15 ianuarie - 15 aprilie inclusiv, pentru produsele toamna-iarna si intre 1 august-31 octombrie inclusiv, pentru produsele primavara-vara.
Potrivit Ordonantei nr. 99/2000, orice anunt sau alta forma de publicitate privind soldarea trebuie sa specifice obligatoriu data de debut a vanzarii de soldare si durata acesteia, precum si sortimentul de marfuri supus soldarii in cazul in care operatiunea de soldare nu se refera la totalitatea produselor din structura de vanzare.
Conditii stricte pentru comercianti
Produsele care pot fi supuse soldarii sunt articolele de imbracaminte, articolele de blanarie-pielarie, confectiile, tricotajele, inclusiv lenjeria, tesaturile, marochinaria, incaltamintea si articolele sezoniere de sport-turism, precum si alte produse care vor fi stabilite prin norme ca facand parte din categoria produselor sezoniere.
Pentru a fi supuse vanzarilor de soldare, produsele trebuie sa fie achitate furnizorului de catre comerciant cu cel putin 30 de zile inaintea datei de debut a perioadei de vanzari de soldare si oferite spre vanzare in mod obisnuit inaintea acestei date.
In plus, stocul de produse propus pentru soldare trebuie sa fie constituit in prealabil in structura de vanzare respectiva, in spatiile de vanzare si depozitele structurii de vanzare, precum si, dupa caz, in unul sau mai multe depozite ale comerciantului, cu cel putin 15 zile inainte de data de debut a vanzarii de soldare, si nu poate fi reinnoit dupa constituire sau in cursul vanzarilor de soldare.
De asemenea, vanzarea de soldare trebuie sa aiba loc in structurile de vanzare in care produsele respective erau vandute in mod obisnuit.
Documentele legale justificative care atesta stocul de produse propus pentru soldare trebuie pastrate pentru a putea fi prezentate organelor de control abilitate, in cazul unor controale.
Comentarii articol (0)