Avand in vedere prevederile art. 29 alin. (10) si (12), ale art. 101-104 si ale art. 108 lit. g) din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul dispozitiilor art. 23 lit. b), f), g) si h) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 313/2005,
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, denumita in continuare Comisie, emite prezenta norma.
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. - Prezenta norma reglementeaza obligatiile de raportare si transmitere de informatii ale administratorilor de fonduri de pensii facultative, ale depozitarilor activelor fondurilor de pensii facultative, precum si ale agentilor de marketing persoane juridice, care desfasoara activitate de marketing al prospectelor schemelor de pensii facultative, denumite in continuare entitati raportoare.
Art. 2. - (1) Vor transmite raportari si informatii catre Comisie si catre participantii la fondurile de pensii facultative administratorii care isi desfasoara activitatea in sistemul de pensii facultative reglementat, supravegheat si controlat de Comisie, precum si cei care au fost autorizati, avizati sau supusi unei proceduri similare in vederea functionarii ca administratori de scheme de pensii facultative intr-un stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European si care administreaza fonduri de pensii facultative cu participanti din Romania.
(2) Vor transmite raportari si informatii catre Comisie depozitarii care au fost avizati de Comisie in vederea desfasurarii activitatii de depozitare a activelor fondurilor de pensii facultative, precum si cei care au fost autorizati, avizati sau supusi unei proceduri similare intr-un stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, pentru fondurile de pensii facultative autorizate in Romania.
(3) Vor transmite raportari si informatii catre Comisie agentii de marketing persoane juridice, care au fost autorizati/avizati de Comisie sa desfasoare activitate de marketing al prospectelor schemelor de pensii facultative.
Art. 3. - Termenii si expresiile utilizati/utilizate in prezenta norma au semnificatiile prevazute la art. 2 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare.
CAPITOLUL II
Obligatiile entitatilor raportoare
Art. 4. - (1) Entitatile raportoare trebuie sa respecte, pe toata durata functionarii, obligatiile de raportare si transmitere de informatii catre Comisie si catre participant, dupa caz, stabilite prin legislatia in vigoare si prin prezenta norma.
(2) La solicitarea Comisiei si in termenele stabilite de aceasta, entitatile raportoare vor transmite orice informatii si documente privind activitatea lor.
Art. 5. - Informatiile transmise de entitatile raportoare trebuie sa fie reale, corecte si complete.
Art. 6. - (1) Pentru fiecare fond de pensii facultative administrat, administratorul va transmite Comisiei toate informatiile stabilite prin legislatia in vigoare si prin prezenta norma, in format electronic, sub semnatura electronica a reprezentantului legal.
(2) Depozitarul va transmite Comisiei toate informatiile stabilite prin legislatia in vigoare si prin prezenta norma, in format electronic, sub semnatura electronica a persoanei cu functie de conducere din cadrul structurii organizatorice a depozitarului, mandatata sa reprezinte depozitarul in relatia cu Comisia.
(3) Agentul de marketing persoana juridica va transmite Comisiei toate informatiile stabilite prin legislatia in vigoare si prin prezenta norma, in format electronic, sub semnatura electronica a reprezentantului legal.
(4) La solicitarea Comisiei, entitatile raportoare vor transmite informatiile prevazute la alin. (1), (2) si (3) pe suport hartie, cu stampila si sub semnatura reprezentantului legal, respectiv a persoanei mandatate sa reprezinte depozitarul in relatia cu Comisia.
Art. 7. - Comisia poate solicita administratorului sau depozitarului orice documente pe care le considera necesare in legatura cu tertii, in situatia in care administratorul sau depozitarul transfera atributii acestora.
Art. 8. - Toate informatiile vor fi transmise in limba romana.
#PAGEBREAK#
CAPITOLUL III
Informatii privind activitatea entitatilor raportoare
Art. 9. - Administratorul va transmite Comisiei anual, pentru activitatea proprie si pentru fiecare fond de pensii facultative administrat, raportarile contabile al caror continut este intocmit in conformitate cu legislatia in vigoare si cu normele Comisiei privind reglementarile contabile aplicabile entitatilor reglementate, autorizate, supravegheate si controlate de Comisie.
Art. 10. - Administratorul va transmite Comisiei semestrial, pentru activitatea proprie si pentru fiecare fond de pensii facultative administrat, raportarile contabile prevazute de normele Comisiei privind sistemul de raportare contabila la 30 iunie a entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisie.
Art. 11. - Raportarile contabile anuale si semestriale depuse la Comisie vor fi insotite de dovada depunerii la Ministerul Economiei si Finantelor, dupa caz.
Art. 12. - Administratorul va transmite Comisiei trimestrial, in cel mult 10 zile lucratoare de la data incheierii trimestrului, valoarea ratei de rentabilitate a fondului de pensii facultative, intocmita in conformitate cu anexa nr. 5.
Art. 13. - (1) Administratorul va transmite Comisiei lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare, pentru activitatea proprie de administrare de fonduri de pensii facultative:
a) balanta de verificare analitica, cod 14-6-30/a, intocmita in conformitate cu Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si cu Nomenclatorul din 14 decembrie 2004, emis de Ministerul Finantelor Publice;
b) situatia privind taxa de administrare, prevazuta in anexa nr. 9;
c) incepand cu data de 1 ianuarie 2009, situatia privind comisioanele platite agentilor de marketing persoane juridice, prevazuta in anexa nr. 7.
(2) Administratorul va transmite Comisiei lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare, pentru fondul de pensii:
a) balanta de verificare analitica, cod 14-6-30/a, intocmita in conformitate cu Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si cu Nomenclatorul din 14 decembrie 2004, emis de Ministerul Finantelor Publice, avand soldurile lunare ale conturilor de venituri si cheltuieli inchise;
b) situatia detaliata a investitiilor, intocmita conform anexei nr. 4;
c) informatii despre participantii la fondul de pensii facultative, conform anexei nr. 1 - sectiunile A si C.
(3) Administratorul va transmite Comisiei, pana in ultima zi lucratoare a fiecarui an, calculul provizionului tehnic valabil pentru anul urmator.
(4) Depozitarul va transmite Comisiei, in prima zi lucratoare a fiecarei luni, valoarea provizionului tehnic existent. Evaluarea provizionului tehnic se va face pe baza acelorasi principii care stau la baza evaluarii activului net al fondului de pensii.
(5) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, agentii de marketing persoane juridice vor transmite Comisiei lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare, situatia privind taxa de functionare, prevazuta in anexa nr. 8.
Art. 14. - (1) Administratorul transmite saptamanal Comisiei informatii despre participantii la fondul de pensii facultative, conform anexei nr. 1 - sectiunea B, in a doua zi lucratoare a saptamanii urmatoare celei pentru care se face raportarea.
(2) Administratorul transmite saptamanal Comisiei situatia activelor si a obligatiilor fondului de pensii facultative, intocmita conform anexei nr. 2, pentru fiecare zi lucratoare a saptamanii, in a doua zi lucratoare a saptamanii urmatoare celei pentru care se face raportarea.
Art. 15. - (1) Administratorul va transmite zilnic Comisiei informatii despre valoarea activului total, valoarea activului net, valoarea unitara a activului net si numarul de unitati de fond, conform anexei nr. 3.
(2) Informatiile prevazute la alin. (1) se transmit in ziua lucratoare urmatoare celei pentru care se face raportarea.
Art. 16. - (1) Depozitarul va transmite zilnic Comisiei informatii despre valoarea activului total, valoarea activului net, valoarea unitara a activului net si numarul de unitati de fond, conform anexei nr. 3.
(2) Informatiile prevazute la alin. (1) se transmit in ziua lucratoare urmatoare celei pentru care se face raportarea.
Art. 17. - (1) Administratorul va comunica Comisiei numele si prenumele, functia si datele de contact pentru persoana/persoanele desemnata/desemnate cu:
a) transmiterea catre Comisie a raportarilor prevazute de legislatia in vigoare si de prezenta norma;
b) responsabilitati privind activitatea operationala, de investitii, de audit intern si de contabilitate;
c) responsabilitati in aplicarea prevederilor Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Agentii de marketing persoane juridice vor comunica Comisiei numele si prenumele, functia si datele de contact pentru persoana/persoanele desemnata/desemnate cu transmiterea catre Comisie a raportarilor prevazute de legislatia in vigoare si de prezenta norma.
(3) Orice decizie de modificare a informatiilor prevazute la alin. (1) si (2) va fi comunicata Comisiei cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de data punerii in aplicare a acesteia sau, dupa caz, in vederea avizarii.
#PAGEBREAK#
CAPITOLUL IV
Obligatii de informare catre participanti
Art. 18. - (1) Administratorul transmite in scris, gratuit, fiecarui participant, la ultima adresa de corespondenta comunicata, informatiile prevazute in anexa nr. 10, pana la data de 15 aprilie a fiecarui an.
(2) La cererea participantilor sau a beneficiarilor acestora, administratorul pune la dispozitia acestora in mod gratuit informatiile prevazute la art. 103 alin. (2), (3) si (4) din Legea nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Cuantumul tarifului pentru informatiile prevazute la art. 103 alin. (5) din Legea nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, nu poate depasi costul efectiv al punerii la dispozitie a informatiilor.
Art. 19. - (1) Administratorul trebuie sa publice pe pagina proprie de web raportarile anuale si semestriale prevazute la art. 11, in termen de 5 zile de la transmiterea lor la Comisie.
(2) Administratorul trebuie sa publice trimestrial pe pagina proprie de web valoarea ratei de rentabilitate a fondului/fondurilor de pensii facultative administrat/administrate, in termen de 5 zile calendaristice de la transmiterea acesteia la Comisie.
(3) Pentru fiecare fond de pensii facultative administrat, administratorul trebuie sa publice lunar pe pagina proprie de web situatia detaliata a investitiilor, prevazuta in anexa nr. 4, in termen de 5 zile calendaristice de la transmiterea acesteia la Comisie.
(4) Pentru fiecare fond de pensii administrat, administratorul trebuie sa publice saptamanal pe pagina proprie de web, in fiecare zi de marti pana la ora 15,00, elementele prevazute in anexa nr. 3, respectiv: valoarea activului total, valoarea activului net, valoarea unitara a activului net si numarul de unitati de fond, precum si numarul de participanti pentru ultima zi lucratoare a saptamanii incheiate.
CAPITOLUL V
Dispozitii finale
Art. 20. - Administratorul va asigura Comisiei accesul la sistemul informatic de gestiune a operatiunilor fondului de pensii in locatia administratorului.
Art. 21. - (1) Entitatile raportoare, dupa caz, vor fi responsabile pentru prejudiciile create prin neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a obligatiilor lor de raportare si transparenta.
(2) Transmiterea raportarilor catre Comisie se va efectua pana la ora 15,00 a zilei de raportare.
Art. 22. - Nerespectarea dispozitiilor cuprinse in prezenta norma se sanctioneaza in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, respectiv art. 38 lit. c), art. 120 alin. (1), art. 121 alin. (1) lit. j) si k), art. 122 si art. 1221 din Legea nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 23. - Anexele nr. 1-10 fac parte integranta din prezenta norma.
Art. 24. - La data intrarii in vigoare a prezentei norme se abroga Norma nr. 15/2007 privind obligatiile de raportare si transparenta, aprobata prin Hotararea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 38/2007, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 488 din 20 iulie 2007, precum si orice alte dispozitii contrare.
NOTA AvocatNet: anexele se gasesc atasat, in format HTML.
Comentarii articol (0)