Premierul Tariceanu a anuntat ca guvernul si Consiliul Superior al Magistraturii cauta o solutie in cazul magistratilor care au dat hotarari judecatoresti in urma carora statul roman a fost obligat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului la plata a milioane de euro.
Legea prevede ca Ministerul Finantelor ii da in judecata pe respectivii magistrati pentru a recupera o parte a sumelor platite de statul roman, iar judecatorii se plang ca in acest fel s-ar exercita asupra lor o forma de presiune din partea statului.
Aflat in vizita la CSM, premierul Tariceanu a abordat si problema spinoasa a milioanelor de euro pe care statul trebuie sa le plateasca din cauza unor hotarari judecatoresti.
„Este vorba de actiunile in regres ale statului roman impotriva magistratilor in cazul condamnarilor la CEDO”.
„Va trebui sa gasim impreuna cu CSM o solutie care sa nu constituie o presiune asupra magistratilor”, a spus premierul Tariceanu.
La randul sau, ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, a precizat ca aceste asa-numite actiuni in regres sunt sustinute de Ministerul de Finante pentru ca procesele pierdute la CEDO provoaca mari pagube statului roman.
„Introducerea unei actiuni in regres ar crea distorsiuni in sistemul judiciar si ar impune judecatorilor o responsabilitate pe care ei nu ar trebui sa si-o asume”.
„Dar, in cazul in care se dovedeste rea credinta, responsabilitatea trebuie sa existe. Lucram impreuna cu CSM sa gasim criteriile prin care sa stabilim daca e vorba de rea credinta”, spune Teodor Melescanu.
Procesele Romaniei la CEDO
Romania a ajuns pe locul doi, dupa Rusia, intr-un clasament al statelor condamnate la CEDO pentru incalcarea Conventiei Drepturilor Omului.
Principalele procese pierdute de statul roman au avut ca obiect incalcarea dreptului de proprietate, incalcarea dreptului la un proces echitabil, incalcarea dreptului la libertatea de exprimare si aplicarea de tratamente inumane.
In 2005 si 2006, Romania a pierdut aproape 90 de procese la CEDO.
Numai de la mijlocul anului trecut incoace, Romania a trebuit sa plateasca peste 1,5 milioane de euro ca urmare a unor procese pierdute la Strasbourg.
Concret, vina magistratilor ar fi ca prin hotararile pronuntate, fie nu au respectat legea, fie au incalcat drepturile reclamantilor.
in mai multe cazuri nu au fost restituite imobile si terenuri catre adevaratii proprietari, fie nu au fost executate sentinte definitive, fie instantele nu au constatat nulitatea unor acte de vanzare-cumparare incheiate de stat cu fostii chiriasi, desi proprietarii isi redobandisera dreptul de proprietate asupra imobilelor aflate in litigiu.
Au existat si cazuri in care reprezentantii autoritatilor au supus torturii persoane in timpul unor anchete sau au incalcat drepturile unor detinuti si nu au fost pedepsiti.
A fost sanctionat de CEDO si refuzul unor instante de a judeca dosare in care erau contestate decizii administrative, cum ar fi deciziile Comisiilor pentru aplicarea legii 18/1991, legea fondului funciar.
Comentarii articol (9)