ACCES GRATUIT
Asigurarea locuintelor - de doua ori obligatorie!
Dupa proprietar, caruia intentioneaza sa-i impuna asigurarea locuintei fata de dezastrele naturale, statul vrea sa-l oblige si pe chirias sa incheie polite de asigurare impotriva "riscurilor pentru care este raspunzator in calitate de locatar".
Articolul continuă mai jos
Proiectul de lege privind inchirierea locuintelor si a reglementarii raporturilor dintre locatori si locatari, elaborat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei (MDLPL), intentioneaza sa adauge inca o polita pe lista, si asa destul de lunga, a asigurarilor obligatorii pe care statul le impune persoanelor fizice si juridice din Romania. Astfel, la sectiunea a saptea a proiectului de lege, referitoare la obligatiile chiriasului, articolul 13, litera (j) se stipuleaza ca locatarul-chirias este obligat „sa se asigure impotriva riscurilor pentru care este raspunzator in calitate de locatar si sa dovedeasca aceasta la inmanarea cheilor, si ulterior in fiecare an, la cererea locatorului. Dovada incheierii asigurarii este contractul de asigurare, pe care locatarul il va inmana in copie locatorului“, se spune in proiect.
Atentat la libertatea contractelor
La prima vedere, impunerea obligativitatii asigurarii chiriasilor pare in avantajul proprietarilor, insa lucrurile nu stau deloc asa. Interesul proprietarului este maximizarea beneficiilor inregistrate din inchirierea locuintei sale, in conditiile prezervarii maxime a starii imobilului inchiriat. Impunerea incheierii de asigurari de catre chiriasi face ca efortul financiar al acestora sa fie majorat in dauna ambelor parti implicate in contractul de inchiriere.
Pe de alta parte, la fel ca si in cazul eventualei impuneri a asigurarii locuintelor impotriva dezastrelor naturale, asigurarea chiriasilor, ca forma de protectie financiara, tine exclusiv de optiunea personala a celui in cauza. Riscurile de degradare a proprietatii locatorului pot fi foarte bine asigurate printr-un contract ferm si detaliat, care sa prevada si despagubirile aferente eventualelor daune cauzate de chirias, fara interventia statului si fara sa fie impusa intermedierea societatilor de asigurare. Si inca un detaliu interesant: cei mai multi asiguratori ofera polite facultative de asigurare a raspunderii civile a proprietarului fata de chirias, nu invers.
„Ceata“ interpretabila
Formularea vaga a proiectului de lege, potrivit caruia polita de asigurare pe care chiriasul este obligat sa o contracteze trebuie sa protejeze „impotriva riscurilor pentru care (chiriasul - n.r.) este raspunzator in calitate de locatar“, duce la concluzia ca locatarul-chirias trebuie sa incheie nu una, ci o multitudine de polite de asigurare, intrucat potentialele riscuri pe care le implica statutul sau sunt destul de eterogene si nu pot fi asigurate pe o polita unica.
Cei mai multi asiguratori care ofera polite facultative de raspundere civila a chiriasilor fata de proprietari acopera eventualele vatamari corporale provocate proprietarului, precum si avariile sau distrugerile spatiului inchiriat si bunurilor. Insa, in conditiile prevederilor proiectului de lege al MDLPL, pe lista riscurilor asigurate obligatoriu pot intra foarte bine riscul de neplata (locatarul fiind obligat sa plateasca chiria si intretinerea) si raspunderea civila fata de terti (sa zicem in cazul unei inundatii din culpa chiriasului). Ceea ce ar putea duce costurile chiriasului cu asigurarea la niveluri de nesuportat. In dezavantajul proprietarului, care fie nu va mai gasi chiriasi interesati, fie va fi nevoit sa deduca costurile politei locatarului din cuantumul chiriei.
Adrian Mosoianu
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)