Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) a elaborat un pachet legislativ in domeniul locativ, lansand recent, in dezbatere publica, proiectul noii legi a locuintelor si al legii privind inchirierea locuintelor.
Propunerea MDLPL prevede, astfel, o lege speciala pentru reglementarea raporturilor dintre proprietar si chirias. Proiectul nu vizeaza, insa, spatiile cu destinatie de locuit, avand caracter temporar sau sezonier, locuintele inchiriate de catre prestatorii publici sau privati de servicii de asistenta sociala si care pun la dispozitie unitati locative persoanelor aflate intr-o nevoie urgenta, caminele liceale, studentesti si caminele pentru persoanele varstnice.
Contracte pe o perioada determinata, de minim un an
Proiectul de lege redefineste structura si continutul contractului de inchiriere si mentine obligatia inregistrarii acestuia la organele fiscale.
Inchirierea locuintelor se va face pe baza unui contract de inchiriere pe o durata determinata, de minim un an, incheiat in forma scrisa, conform propunerilor MDLPL.
Contractul poate fi reziliat cu acordarea unui preaviz de 6 luni, in cazul initivei locatorului (proprietarul sau reprezentantul desemnat de proprietar), si a unui preaviz de 3 luni, cand initiativa apartine locatarului.
Totodata, locatorul va putea rezilia contractul de inchiriere, fara acordarea preavizului de sase luni, in urmatoarele situatii:
a) folosirea locuintei in alte conditii decat cele prevazute in contract;
b) neachitarea chiriei sau a mai putin de jumatate din aceasta pentru o perioada de cel putin doua luni consecutiv;
c) locatarul a pricinuit insemnate stricaciuni locuintei, cladirii in care este situata aceasta, instalatiilor, precum si oricaror altor bunuri aferente lor, sau daca instraineaza fara drept parti ale acestora;
d) locatarul are un comportament care face imposibila convietuirea sau impiedica folosirea normala a locuintei;
e) la cererea asociatiei de proprietari, atunci cand locatarul nu si-a achitat obligatiile ce-i revin din cheltuielile
comune pe o perioada de 2 luni, daca au fost stabilite in sarcina locatarului prin contractul de inchiriere.
f) refuzul locatarului de a permite executarea lucrarilor de reabilitare a imobilului si/sau inlocuirea sau repararea
retelelor de utilitati comune imobilului.
Reinnoirea contractului de inchiriere trebuie facuta cu cel putin o luna inainte de expirarea termenului stabilit initial, pe o perioada determinata de minim un an.
De asemenea, contractul va putea fi prelungit tacit, pe o noua perioada, egala cu cea stabilita in contract. Potrivit proiectului de lege, ”se considera prelungire tacita, daca nici una dintre parti nu comunica celeilalte, cu cel putin 3 luni inainte de termenul de scadenta prevazut in contractul de inchiriere, prin scrisoare recomandata, faptul ca nu intentioneaza sa reinnoiasca acest contract”.
Garantie echivalenta cu chiria pe doua luni
Nivelul chiriei lunare se va stabili prin negociere. Modificarea cuantumului chiriei va fi posibila doar daca sunt prevazute in contract modalitatea de calcul a majorarii si data de la care se modifica chiria.
In schimb, pentru locuintele proprietate publica sau privata a statului si/sau a administratiei publice locale nivelul chiriei nu va putea depasi nivelul chiriei de referinta din localitatea respectiva, stabilit de administratia publica locala.
Proiectul MLDPL prevede, totodata, dreptul proprietarului de a solicita o garantie care nu poate depasi cuantumul chiriei pe doua luni.
Garantia poate fi ceruta doar daca plata chiriei se face lunar si trebuie restituita in termen de maxim doua luni de la data incetarii contractului de inchiriere.
Amenda intre 4000 si 5000 de lei pentru inchirierea fara contract
MLDPL a stabilit si sanctiunile contraventionale pentru nerespectarea legii. Astfel, amenda pentru inchirierea locuintelor fara un contract valabil incheiat variaza intre 4000 de lei si 5000 de lei.
De asemenea, nedeclararea contractelor de inchiriere la adminstratia financiara va fi sanctionata cu amenda de la 2000 la 3000 de lei.
Cuantumurile amenzilor vor fi actualizate anual, printr-o hotarare a Guvernului.
_____________________
Nota AvocatNet:
- Proiectul de lege vi-l prezentam ca fisier atasat, in format ".pdf".
Comentarii articol (12)