avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietari / chiriasi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietari / chiriasi

Stau cu chirie intr-un apartament al unei cunostinte. De apropae 3 ani de zile. Chiria a fost la mica intelegere. De 5 luni de zile, din motive obiective, nu am mai reusit sa platesc chiria. Sunt la zi cu celelalte plati din apartament ; lumina, telefon, intretinere. Acum, cunostintele mele mi-au dat ultimatum ca intr-o saptamana sa eliberez apartamentul intrucat nu am platit chiria convenita ... desi eu i-am spus ca foarte curand ii voi platit toata restanta. I-am cerut sa-mi acorde 2-3 saptamani, sau maximum o luna si i-am spus ca voi pleca, platindu-i tot la zi. Nu admite mai mult de o saptamana si mi-au spus ca vine la data fixata de ei si imi va da lucrurile in strada. Ce se poate face ? Are acest drept ? Toate facturile platilor apartamentului sunt la mine, iar chitantele de la Intretinere sunt pe numele meu. dar nu am nici viza de flotant, nici inscriere la Sectia Financiara. Politia ma poate apara ? Daca vine cu persoane sa ma scoata afara din casa considerand ca ei sunt proprietarii si ca au acest drept, ce se poate face ? Sigur in maximum o luna, eu voi pleca. Poate Politia sa dea un verdict pe loc, o amanare la cererea noastra ? Daca proprietarii-cunostintele mele nu inteleg chiar de loc si se va ajunge la acest punct, ei pot fi suspectati de Evaziune Fiscala ? Lor ce li se poate intampla ?
Cel mai recent răspuns: lazu , utilizator 14:48, 22 Ianuarie 2011
daca nu aveti incheiat un contract de inchiriere cu persoana respectiva, nu puteti face nimic, trebuie sa plecati. Ca lor sa li se intample ceva (poate) trebuie sa-i reclamati la administratia financiara, altfel...:wave:
Multumesc de raspuns. Stiu ca maine poate fi si mai rau, iar zambetul a disparut de mult cu asemenea oameni, in asemnea vremi.
Totusi revin : Nu se pune problema sa nu plec, dar chiar asa fortat ?!
Din moment ce spun ca cer ingaduinta de inca 2 saptamani in plus, poate chiar si in cateva zile, dar nu pot pleca pe loc. Deci foarte putin peste termenul fixat de ei. Faptul ca ei au beneficiat de banii mei de chirie, si de platile pentru apartament timp de 2 ani si 9 luni, chiar nu conteaza ? Administratorul stie, ne cunoaste bine, stie ca noi am platit intretinerea luna de luna.
Chiar nu poate interveni politia ?
Ajungand in situatia asta, evident, ca-i reclam si eu la Sectia Financiara si intreb ce li se poate intampla ?
Imi rad in fata si-mi zic ca vor plati o amenda si gata !
Oare chiar asa?
Gasesc pe Internet ca exista o Lege Proprietar - Chririas din martie 2008. Aceasta Lege reglementeaza Raportul dintre proprietar si chirias aduce o serie de noutati in privinta duratei contractelor de inchiriere, a cuantumului chiriei si a drepturilor si obligatiilor partilor.
Se spune ca Contractul poate fi reziliat cu acordarea unui preaviz de 6 luni, in cazul initivei locatorului (proprietarul sau reprezentantul desemnat de proprietar), si a unui preaviz de 3 luni, cand initiativa apartine locatarului.
Nivelul chiriei lunare se va stabili prin negociere.

Amenda intre 4000 si 5000 de lei pentru inchirierea fara contract

MLDPL a stabilit si sanctiunile contraventionale pentru nerespectarea legii. Astfel, amenda pentru inchirierea locuintelor fara un contract valabil incheiat variaza intre 4000 de lei si 5000 de lei.

De asemenea, nedeclararea contractelor de inchiriere la adminstratia financiara va fi sanctionata cu amenda de la 2000 la 3000 de lei.

ESTE DE ADEVARAT ?
Si daca DA, nu se spune NICAIERI ca proprietarul are DREPTUL sa dea in strada pe un chirias care mai cere o saptamana amanare in plus fata de dorinta proprietarului de a parasi apartamenul ...
Rog ajutorul specialistilor. Multumesc.


Acest site primeste intrebari la care se incearca un raspuns legal, tinand cont si de omenie. Sa inteleg ca de 5 luni nu ati achitat chiria ! Daca va tin de 5 luni fara plata zau ca merita sa-i parati la politie ! Cu pare de rau, dar eu va evacuam din prima luna..
Vi se pare acesta a fi un raspuns legal ?! care vasezica iau ce chirie vreau, nu-i fac contract, nu declar nimic, imi convine situatia 2 ani si 9 luni si DESI OMUL ACCEPTA CLAR SA PLECE, CERE DOAR O PASUIRE DE 2 SAPTAMANI, ESTE FOARTE LEGAL DE DAT CU EL AFARA ...
Frumos, asadar, inteleg perfect legea este numai de o parte.
Raspunsul este dat numai dintr-o parte. Ori nu s-a citit tot, ori se evita un raspuns corect, legal. Asta asteptam, un raspuns pentru toate problemele din mesaj, cu toate fatetele problemei ... sau raspund numai la ce-mi convine, cat despre Legalitate, duca-se ...
Probabil ca dvs. sunteti un proprietar veros. Fereasca, Dumnezeu !

Alte discuții în legătură

Evacuare fortata a unor chiriasi, dupa expirarea contractului de inchiriere allyjana allyjana Bună ziua. Am nevoie urgenta de consiliere. Persoană în varstă, proprietar al unui apartament în alt oraş decat cel de domiciliu. Vă rog mult , care ... (vezi toată discuția)
Contract de închiriere mobil semnat de altcineva în locul proprietarului. poate fi evacuat chiriașul din acest motiv? Danut92 Danut92 Buna ziua, ma numesc Dan, dintr-o greseala mama mea a semnat contractul de chirie pe data de 21.10.2017 ( neavand nici un drept de semnatura ), ea nevazand sa ... (vezi toată discuția)
Relatie chirias/proprietar olivianus olivianus buna ziua ! As vrea sa pun in discutie o idee ipotetica. Un proprietar de apartament, inchiriaza aparatamentul, unui chirias.aici sunt 2 variante de ... (vezi toată discuția)